En Sıcak Konular

'Sağlık' mesajlı reklamlara yasaklama!

7 Nisan 2009 12:00 tsi
Sağlık Bakanlığı, bilimsel bir araştırmaya dayanmadan, ''zayıflattığı, kolesterol düşürdüğü ya da diş hassasiyetini giderdiği'' şeklinde reklam yapılmasını yasaklamaya hazırlanıyor.


Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik'in yeniden düzenlenmesi amacıyla çalışma yürütüyor.

Genel Müdür Mahmut Tokaç, yeni düzenlemeyle reçeteli ve reçetesiz tüm ilaçların reklamlarının yasaklanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilaç olmadığı halde bu şekilde tanıtılan ürünlerin toplatılacağını ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağını belirten Tokaç, bazı ürünlerin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ''zayıflama ürünü'' ya da ''gıda takviyesi'' adı altında alınan izinle veya Avrupa Birliği normlarına uygun güvenilirlikte olduğunu gösteren CE belgesiyle doğrudan pazara girip reklamlarının yapıldığını belirtti.

Bir ürünle ilgili ''Zayıflatıcı, kolesterol düşürücü, diş eti hassasiyeti giderici'' şeklinde sağlık mesajı içeren reklam yapılmasının ancak ilgili mevzuata uygun bilimsel araştırmanın bulunması halinde mümkün olacağını vurgulayan Tokaç, ''Bu bilimsel araştırmanın Klinik Araştırmalar Yönetmeliğine uygun yapılması şartı aranacak. Genel Müdürlüğümüze bilimsel araştırma için başvuru yapılmalı ve etik kurul kararı bulunmalıdır. Aksi halde bu tür reklamlara kesinlikle izin verilmeyecek'' şeklinde konuştu.

Bazı reklamlarda tıp derneklerinin önerilerinin de yer aldığını hatırlatan Tokaç, yeni düzenlemeyle buna da aynı kriterlere göre izin verilebileceğini bildirdi.


AA

 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs