En Sıcak Konular

İşte Obama'nın bahsettiği anıt!

7 Nisan 2009 10:08 tsi
İşte Obama'nın bahsettiği anıt! ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın TBMM'deki konuşmada önemine vurgu yaptığı Osmanlı hediyesi mermer, Washington'daki anıtta, 150 yıldır iki ülke arasındaki dostluğu simgeliyor.

Amerika'nın kurucusu George Washington anısına yapılan anıt, Amerikan Kongresi ile Beyaz Saray arasında bulunuyor. Cihan'a konuşan Tom Dawns adlı anıt görevlisi, yaklaşık 170 metre olan anıtın, eski Mısır'daki dikilitaşlardan esinlenerek inşa edildiğini belirtti. İnşa çalışmaları sırasında diğer ülkelerden anıta katkı yapması istendiği, Türkiye'nin de buna olumlu yanıt verdiğini anlatan Dawns, "50 eyalet ve çeşitli ülkelerden hediye gelen 193 hatıra taş var. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye, George Washington'ın onuruna çok güzel bir taş gönderdi" dedi. Washington'ın kolonileri bir araya getirerek bir ülke kurduğunu anlatan Dawns, Türkiye'nin bu taşı göndererek de Amerika'nın ilk başkanının yaptıklarını tanıdığını ifade etti. 15 ayrı ülkeden daha taş geldiğini ifade eden Dawns, bunların içinde İngiltere'nin olmadığını, bu durumun da söz konusu hediyenin önemi gösterdiğini söyledi.

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Amerika'nın en önemli simgelerden biri olan dikilitaş, 1888 yılında tamamlandı. Amerika'dan gelen talep üzerine anıta dömenin Osmanlı hükümdarı Abdülmecid de bir mermer gönderdi. Dönemin en iyi hattatı olarak gösterilen Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin elinden çıkan mermerde, bir tuğra ve "Abdülmecid Han, adını, iki ülke arasındakı dostluğun devamı için, Washington'daki bu yüksek taşa yazdırdı" anlamındaki Osmanlıca ifade yer alıyor.

Dikilitaşın bulunduğu yerdeki müzede Osmanlı'dan gönderilen taş ile ilgili eski haberlere de yer veriliyor. Metinlerde Osmanlı yerine Türkiye ifadesinin kullanılması dikkat çekiyor. Mermer ile ilgili ilk haber Boston Daily gazetesinde 16 ekim 1852 tarihinde yayınlanıyor. Haberde, Sultan'ın anıta bir mermer bloku göndereceği belirtiliyor. 7 Mayıs 1853 yılındaki başka bir haberde de sözkonusu mermerin bitirildiği duyruluyor. Aynı yıl 11 Ekim'de ise mermer ile ilgili özelliklere yer veriliyor ve henüz Amerika'ya ulaşmadığı vurgulanıyor. Nihayet 11 Mayıs 1884 yılında mermerin yola çıktığı ve gelecek cumartesi New York'a varmasının beklendiği haber veriliyor.

Obama, TBMM'de yaptığı konuşmada, mermer ile ilgili şunları söylemişti: "Biz de kurucumuz Washington'a büyük bir anıt yaptık. Bu anıtın yapımı on yıllar aldı. Bizim yardımımıza koşan dünya genelinden dostlar oldu. Bunlardan biri de İstanbul'dan geldi. Osmanlı Sultanı Abdülmecid, bize bir mermer plaka gönderdi. Burada ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için bir şiir yazılmıştı. O yazıldığından bu yana 150 yıl geçti, ülkelerimiz pek çok anlamda farklılaştı, ama dostluğumuz daha da güçlendi ve müttefikliğimiz devam ediyor."

cihan



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,661 µs