üç isim ! | " /> üç isim ! | "/>

En Sıcak Konular

Gül'ün örnek gösterdiği üç isim !

7 Nisan 2009 08:08 tsi
Gül'ün örnek gösterdiği üç isim ! 
Cumhurbaşkanı Gül, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu katılımcıları onuruna Dolmabahçe Sarayı Mabeyin Salonu'nda yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aşırı uç kesimlerin "dini veya etnik aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı gibi unsurlar büyük tehlikelere dönüşerek anti-semitizim ve İslamofobia olarak yeniden insanlığın karşısına çıktığını söyledi. Aşırı uç unsurların da bu durumdan faydalandığını kaydeden Gül, "En az aşırı uçtakiler kadar cüretkar olmalıyız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Medeniyetler İttifakı Forumu'nun katılımcılarına Dolmabahçe Sarayı Mabeyn Salonu'nda akşam yemeği verdi. Yemekten önce basın mensuplarının da görüntü almasına izin verildiği bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu akşamki toplantının amacı, ev sahibi şehrin kendi sıra dışı karakteriyle aynı harmoni içinde." dedi. Gül, davetlilere hitaben "İstanbul, Asya ve Avrupa'yı birleştirdiği gibi bizler de burada tek amacı farklı kültürleri birbirine daha iyi bir şekilde bağlamak ve anlayışların arasındaki uçurumları kapatmak olan bir girişime tuğla koymak için toplandık. Amacımız, bunu yaşam tarzlarımızdaki farklıkların zenginliğini teşvik ederek ve ön plana çıkararak yapmak." diye konuştu.

Medeniyetler İttifakı'nın sürekli büyümesinin herkes için bir mutluluk ve iyimserlik kaynağı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Girişime olan yüksek ilgi, uluslararası kamuoyunun çatışma ve meydan okuma yerine işbirliği ve uyum çevresi yönündeki tercihini açıkça ortaya koymuştur." dedi.

Dünya küçüldükçe uluslararası kamuoyunun birbiriyle daha bağlantılı hale geldiğini dile getiren Gül, "Sahip olduğumuz ortak şeylerin daha bilincindeyiz. Bunu, sürmekte olan küresel finans krizinde de açıkça görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Globalleşen dünyada inkar edilemez gerçeğin, uluslararası kamuoyunun hiçbir üyesinin ortaya çıkmakta olan problemlere karşı bağışıklı olmadığı gerçeği olduğunu söyleyen Gül, eski tehditlerin yanında terörizm gibi yeni tehditlerin de olduğunu kaydetti. Terörizmle birlikte gelen yeni sorunlar da olduğunu ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Dini veya etnik aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı gibi unsurlar büyük tehlikelere dönüşerek anti-semitizim ve İslamofobia olarak yeniden karşımıza çıkmıştır. Aşırı uç unsurların bu durumdan faydalandığına şahit oluyoruz. Küresel kriz de işimizi zorlaştırmaktadır." şeklinde konuştu.

Bu "perde arkası durumlara" karşı İspanya ve Türkiye'nin bir girişim, diğer kültürler ve inançlardan insanlar hakkında artan yanlış algılamaları ve saldırgan basmakalıpları engelleyebilecek kapsamlı bir koalisyon başlattığını aktaran Abdullah Gül, "Bu maceramıza rehberlik eden temel kurallar, kolektif bilincimizde zaten yerleşmiştir. Öne çıkarmak istediğim bazıları ise şunlardır." diyerek bazı önemli maddelerin altını çizdi:

"Daha büyük bir kültürlerarası anlayışı teşvik etmeli ve karşılıklı güven atmosferini geliştirmeliyiz. Kültürlerin bağımsız olmadığını, diyalog ve etkileşim ile gelişebileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Farklılığın bir çatışma kaynağı değil; aksine bir zenginlik kaynağı olduğunu ve köklerini insan doğasının kendisinden aldığını kabul etmeliyiz. Kültürel tekbiçimliliği arayan tehlikeli çabaları açıkça reddetmeliyiz."

Ardından konuşmasında Yunus Emre'den örnek veren Gül, "Bundan 8 asır önce Yunus Emre tüm inançlardan insanlara birbirlerini sevgiyle kucaklamaya, dostluklarına saygı duymaya bu arada da uluslararasında ayrımcılık yapanlara yaptırım uygulamaya çağırmıştır." ifadelerini kullandı. Gül ardından da sırasıyla Mahatma Gandhi ve Martin Luther King'den örnekler verdi.

Gül, ardından şöyle ekledi: "Ancak bugün günümüzde maalesef üzücü gerçek, önyargı duvarları ve hoşgörüsüzlük, insanlığı acı bir şekilde bölmeye devam etmektedir. Karşımızdaki bu büyük meydan okumaya karşı amaç ve çözüm birliği ile hareket etmeliyiz. Bize rehberlik eden anahtar kelimeler hayatın her alanında kararlılık, işbirliği ve diyalog olmalıdır."

Konuşmasının sonunda "En az aşırı uçtakiler kadar cüretkar olmalıyız." diyen Gül, tavsiyelerini ise şu şekilde sıraladı: "Farklılıklarımız üzerine değil ortak değerlerimiz üzerine odaklanmalıyız. Çabalarımızı uluslar arası topluluk içerisindeki çoğulculuk, diyalog, insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve cinsiyet eşitliği prensiplerinin yayılmasının güçlendirilmesine odaklamalıyız."

cihan



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs