En Sıcak Konular

Almanya'yı tir tir titreten ihtimal

6 Nisan 2009 14:35 tsi
Almanya'yı tir tir titreten ihtimal Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz Almanya'da işsizliği hızla arttırıyor.

Kriz öncesi 3,5 milyonun altına düşmüş olan işsizlik, krizden sonra her ay artarak 4 milyona dayandı. Ancak şimdi de bundan çok daha endişe verici bir araştırma açıklandı. Buna göre kriz, maliyetleri azaltmaya çalışan yatırımcıların Almanya'yı terk etmesini hızlandıracak. Araştırmaya göre, Almanya'da, 11 milyona varan istihdam alanı sağlayan firmaların başka bir ülkeye taşınması olası. Bu ise çalışanların toplamının yüzde 42'sinin daha işsiz kalması anlamına geliyor.

Doğu Bloku'nun yıkılmasının ardından, büyük teknoloji kullanan dev firmaların Almanya'dan başka bir ülkeye taşınması artık gündelik gelişmelerden oldu. Söz konusu büyük işletmeler şimdiye kadar çok sayıda fabrika ve kurumlarını, dolayısıyla istihdam alanlarını başka bir ülkeye kaydırdı. Firmaların, üretim maliyeti düşük ülkelere göçü son yıllarda yavaşlamıştı. Ancak krizin buna büyük bir ivme kazandırmasından endişe ediliyor. Yapılan bir araştırma da bunu doğrular nitelikte. Kiel'deki Ekonomi Dünya Enstitüsü'nün (IfW) yaptığı bir araştırmaya göre; Almanya'daki 11 milyona kadar istihdam alanı başka bir ülkeye göç etme ihtimali var. Ve krizle birlikte bu eğilim artmış durumda. Bu kötü senaryo gerçekleşecek olursa, Almanya'nın mevcut 4 milyonluk işsizine 11 milyon daha eklenecek ve toplam işsiz sayısı 15 milyonu bulacak. Şimdi, 15 milyon işsizlik korkusu yetkilileri kara kara düşündürüyor. Köln'deki bir toplantıya katılarak bir konuşma yapan Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz (SPD) da, krizin çok derin olacağından endişe edildiğine işaret ederek, "Bu krizin bize, Almaya tarihindeki en derin resesyonu yaşatacağı öngörülüyor. Bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz, kimse bilmiyor" demişti.

Konuyu satırlarına taşıyan Alman Die Welt gazetesi, "Eğer Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü'nün yeni araştırmasına inanılırsa, yakında binlerce Shettys'ler Alman çalışanların işlerini üzerlerine almış olacak. Sadece televizyon, futbol topu üretimi değil. Şimdi iyi eğitimli Hintli gençler başka, yüksek kalifiye gerektiren işler konusunda da güçlü rekabet edebiliyor. Araştırma, geliştirme, yönetim gibi birçok alanda, Almanya'daki istihdam alanlarının yüzde 42'si başka ülkelere kayabilir. Daha ucuz ve her zaman daha kalitesiz de değil" dedi.

Yetkililerin yanı sıra birçok Alman çalışan da böyle bir gelişmeden endişe ediyor. Aynı anda, dünya çapında büyüklüğe sahip birçok firma, üretim tesislerini başka bir ülke, hatta kıtaya taşıyor. Bunların birçoğunun da bu taşınmadan memnun oldukları bildiriliyor.

İşletme ve istihdam alanlarının başka bir ülkeye taşınıyor olması Almanya'nın her tarafındaki problem halini almış. Ancak IfW'nin yaptığı araştırma firmaların dışarıya göçü konusunda bölgelere göre büyük farklar var. Araştırmaya göre, Almanya'nın batı eyaletlerinde bulunan istihdam alanlarının yüzde 44, doğu eyaletlerinde bulunanların ise yüzde 36'sı taşınabilir nitelikte. Araştırmaya göre özellikle ücretlerin yüksek olduğu işletmelerdeki istihdam alanları tehlike altında. Buna göre, özelikle otomobil ve makine endüstrisi risk altında. Araştırmaya göre, Baden-Württemberg eyaletindeki istihdam alanlarının yüzde 47,5'i taşınma ihtimali bulunurken, doğudaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletindekilerin yüzde 32'si bu riski taşıyor. (CİHAN)



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs