En Sıcak Konular

Yunan basını, Obama'nın Türkiye ziyaretini yazdı

6 Nisan 2009 13:32 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ve NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe geniş yer veren yunan basın yayın organları, Obama'nın Türkiye'de “Medeniyetler İttifakı'nı' ilan edeceğini belirterek, "Ankara'nın Irak savaşına uygulamada r

Gazeteler, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden canlandığını ve Ankara'nın Irak, İran, Afganistan ve Orta Doğu'da rol üstleneceğini yazdılar.

NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe de değinen basın yayın organları, Türkiye'nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine karşı çıkmakla tüm İttifak üyelerini kızdırdığını iddia ettiler.

“Yeni Genel Sekreter Rasmussen; Türkiye yenildi' başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, tüm müttefiklerin Rasmussen'in adaylığını desteklediği bir anda Türkiye'nin karşı çıkarak, kendisini diplomatik açıdan zor duruma düşürdüğünü savundu.

ABD İLE AB ARASINDA SERT TÜRKİYE PAZARLIĞI

Elefteros Tipos gazetesi ise “ABD ile Avrupa arasında Türkiye'nin rolü için sert pazarlık” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rasmussen'in adaylığına karşılık talep ederek, "NATO zirvesini havaya uçurmakla tehdit ettiklerini" iddia etti.

Obama'nın Türkiye ziyaretiyle kurulan yeni jeopolitik köprünün Avrupa'yı endişelendirdiğini de yazan Elefteros Tipos, ABD Başkanı'nın Prag'da verdiği Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin mesajın, Ankara'nın Rasmussen için verdiği onayın karşılığı olduğunu öne sürdü.

Gazete, Obama'nın mesajına, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin  “Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu” yanıtını verdiğini, Almanya ve
Avusturya başbakanlarının da çekincelerini dile getirdiklerini belirtti.

Elefteros Tipos, ABD ile AB'nin bu kadar önemli bir konuda anlaşamamalarına dikkati çekerek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin hem doğu hem de batı tarafından ilgiyle izleneceğini yazdı.

“Erdoğan AB'nin şerifi” başlığını kullanan Ethnos gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Beyaz Saray'a Ege'ye müdahale etmesi için yalvardığı bir sırada Obama'nın Ankara'yı bölgedeki vekili ve stratejik ortak ilan ettiğini kaydetti.

"SIRTINI ABD'YE DAYAYAN TÜRKİYE"

Türkiye'nin NATO ve AB'ye şantaj yaptığını iddia eden Ethnos, “Sırtını ABD'ye dayayan Türkiye'nin gövde gösterisi yaptığını” yazdı.

Obama-Karamanlis görüşmesine de değinen Ethnos, ABD Başkanı'nın Yunanistan'a ne taahhüt ne de vaatte bulunduğunu belirtti.

"ÇİFTE DARBE"

ABD'nin Türkiye'yi terfi ettirdiğini, AB'nin ise Yunanistan'ı izlediği ekonomik politika nedeniyle gözaltında tuttuğunu yazan Ta Nea gazetesi, gelişmeleri “Çifte darbe olarak “ yorumladı.

Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımıyla Ankara'nın rolü konusundaki arzularını net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Ta Nea, Obama-Karamanlis görüşmesinin ise Türkiye ziyaretinin yarattığı “denge bozulmasını” gidermek amacıyla yapıldığını ve siyasi sonuç getirmediğini vurguladı.

“Obama'dan teselli kucaklaması” başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, ABD Başkanı'nın Karamanlis ile görüşmesinde ekonomik kriz, terör ve enerji alanlarında işbirliği arzusunu dile getirdiğini belirtti.

Gazete, aslında bu görüşmenin Obama'nın Türkiye'deki görkemli temasları öncesinde, Yunan tarafına nezaket göstermek amacıyla yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

hurriyet



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs