En Sıcak Konular

Çalık, Sabah ve atv haberlerini yalanladı

6 Nisan 2009 13:22 tsi
Çalık Holding'den yapılan yazılı açıklamada, Sabah ve atv için eksik teminat verilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Holding 4-5 Nisan tarihlerinde yayınlanan haberleri kesin bir dille yalanladı.

Çalık Holding, Sabah-ATV'nin satın alınma sürecinde kullanılan 750 milyon dolarlık kredinin karşılığında, 1 milyar 250 milyon dolarlık işletmenin tamamı ve buna ilave olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın şahsi kefaletinin bankalara teminat olarak verildiğini, eksik teminat verilmesi veya değerlerin fazla gösterilmesi bir yana, bu kredi için verilebilecek tüm teminatların fazlasıyla verildiği bildirildi.

Çalık Holding'den yapılan yazılı açıklamada, çeşitli gazetelerin 4-5 Nisan tarihlerindeki yayınlarında, Grup tarafından Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satın alınma sürecinde kullanılan krediye ilişkin Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca (YDK) hazırlanan, henüz TBMM KİT Komisyonu'nda dahi müzakere edilmemiş, gizli nitelikteki raporu, kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi amaçlayan, firma itibarını zedeleyen gerçek dışı iddialarla yansıttıkları savunuldu.

Açıklamada, ''Söz konusu iddialar, Sabah-ATV'yi yok pahasına alma hayalleri suya düşmüş ve toplum nezdinde itibarlarını ve inandırıcılığını yitirmiş bazı grupların daha önce de her fırsatta Çalık Grubu'nu yıpratma ve karalama kampanyasına dönüştürülen sistematik yayınlarının ve asılsız iddialarının bir yenisinden ibarettir'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Söz konusu haberlerde Grubumuzun kullanmış olduğu 750 milyon dolarlık kredi kapsamında bankalara verilen teminatlar arasında yer alan gayrimenkullerin ekspertiz değerinin 9 kat üzerinde ipotek verildiği iddia edilmiştir. Söz konusu kredi TMSF tarafından ihalesi yapılan ve yine bir kamu kurumu olan TMSF tarafından yaptırılan değerleme ile değeri 1 milyar 100 milyon dolar olarak tespit edilen ticari iktisadi bütünlüğün satın alınması işleminin finansmanı amacıyla alınmıştır. Kredi kullanılması esnasında kredinin teminatı olarak Grubumuza ihale edilen ticari iktisadi bütünlüğün tamamı bankalara teminat olarak verilmiştir. Bu kapsamda şirketin tüm hisseleri üzerine bankalar lehine rehin hakkı tesis edilmiş, markaları ve tüm menkulleri de dahil olmak üzere bankalar lehine ticari işletme rehni tesis edilmiş, şirketin gelirleri bankalara temlik edilmiş ve hesapları üzerine rehin konulmuş ve tüm bunlara ilave olarak gayrimenkullerin tamamı üzerine bankalar lehine 1. derece ipotek tesis edilmiştir.''

Ticari iktisadi bütünlüğünün TMSF tarafından belirlenen değeri 1 milyar 100 milyon dolar iken bu tutara 150 milyon dolar işletme sermayesi ilave edildiği ve yatırımın değerinin hissedarlar tarafından aktarılan 500 milyon dolarlık özkaynakla birlikte 1 milyar 250 milyon dolara ulaştığı ifade edilen açıklamada, alınan 750 milyon dolarlık kredinin karşılığında 1 milyar 250 milyon dolarlık işletmenin tamamı ve buna ilave olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın şahsi kefaletinin bankalara teminat olarak verildiği aktarıldı.

Açıklamada, ''Tereddüte yer bırakmayacak şekilde görüleceği üzere, eksik teminat verilmesi veya değerlerin fazla gösterilmesi bir yana bu kredi için verilebilecek tüm teminatlar fazlasıyla verilmiştir'' denildi.

''HAKSIZ VE GERÇEK DIŞI HABER VE YORUMLARI KESİN BİR DİLLE REDDEDİYORUZ''

Söz konusu kredinin, 10 yıl vadeli olduğu dikkate alındığında ileride gerçekleşebilecek değer artışlarını da kapsaması ve teminata dahil edilmesi amacıyla, bankaların talebi üzerine yüksek bedelli ipotek konulduğu vurgulandı.

Bu mutat bankacılık uygulamasının tamamen bankaların elindeki teminat değerini korumaya ve arttırmaya yönelik olduğu ifade edilen açıklamada,  tamamen bankaların talebi doğrultusunda ve bankaların lehine olan bu durumun, sanki şirketin lehine bir hususmuş gibi ve ortada bir suistimal veya yanıltma varmış gibi gösterilmesinin, tarafsız ve gerçek habercilik anlayışı ile hiçbir surette bağdaşmadığı belirtildi.

Yine ısrarla 3 yıl ödemesiz olduğu iddia edilen ve aslında ilk 3 yılı sadece faiz ödemeli bu kredi kapsamında ilk faiz ödemesi karşılığı 30 milyon 23 bin 47 doların 22 Ekim 2008 tarihinde ödendiği, ikinci faiz ödemesi karşılığı 31 milyon 541 bin 574 doların da 22 Nisan 2009 tarihinde ödenmek üzere kredi veren bankalara bloke edildiği kaydedildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

''Durum böyle iken; iş dünyasında açık ve şeffaf çalışma biçimiyle elde ettiği başarılarla ülkemiz için katma değer yaratmış olan grubumuzla ilgili kamuoyu nezdinde olumsuz bir intiba bırakmaya yönelik, 'mesnetsiz ve gerçek dışı' haber ve yorumların yer alması, bunların belli çevreler tarafından ısrarla gündeme getirilmesi suretiyle kamuoyunun meşgul edilmesinin 'maksatlı ve iyi niyetten uzak' olduğu açıktır.

Bu vesileyle, kişi ve kurumları yıpratmaya yönelik maksatlı bir çabanın ürünü olan tüm haksız ve gerçek dışı haber ve yorumları kesin bir dille reddediyoruz.''

aa



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs