En Sıcak Konular

Zapatero 'hoşgörünün' önemini vurguladı

6 Nisan 2009 13:18 tsi
Medeniyetler İttifakı Eşbaşkanı ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Birlikte çalışıldığı, hareket edildiği takdirde farklı bir 21. yüzyıl yaratmak ve yaşama imkanına sahibiz. Bu yüzyıl barış, birlikte yaşama ve hoşgörü yüzyılı olabilir"

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Medeniyetler İttifakı İkinci Forumunun açılış oturumunda konuşan Zapatero, ikinci forumun bu projenin gerçekleşmesini pekiştirdiğini ifade ederek, BM'nin içinden doğan Medeniyetler İttifakı Projesinin, birlikte barışçıl bir yaşam sürdürülmesini hedeflediğini kaydetti.


Zapatero, Medeniyetler İttifakı projesinin amacının diyalog çabalarını geliştirmek, sahip oldukları karşılıklı saygı, hoşgörü, dini ve kültürel çeşitliliği pekiştirmek olduğunu söyledi.


Bu çeşitlilikleri kıtalar üzerinde tarih boyunca insanlığın doğurduğunu ifade eden Zapatero, "Birkaç yıl içinde Medeniyetler İttifakı yavaş yavaş ortak paylaşılan bir hoşgörü ve saygı mekanı olmaya başlamıştır. Bu aslında siyasi hırsların, hedeflerin yerine getirilmesi istenen bir ortam değildir. Hayır. Barışçıl bir birlikte yaşamayı hedefliyoruz" diye konuştu.


Medeniyetler İttifakının toplumların en iyi değerlerine dayandığını ifade eden Zapatero, bu değerlerin BM'nin oluşturulmasına zemin hazırlayan değerler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bugün insanların izleyebilecekleri en yüksek hedef olan barış hedefi, bu örgütte vurgulanmaktadır. Barış ve birlikte yaşama. İşte Medeniyetler İttifakı bu konuda gelişmeye çalışmakta, kendisinin tanınılırlığını artırmaya çalışmaktadır. Bunun için de girişimler ve programlar yapıyoruz. Gençliğe ve medyaya yönelik girişimler yapılmaktadır ve bunların amacı çatışmaların önlenmesi ve kültür ikliminin yaygınlaştırılmasıdır. Bu hep bizim ortak hedefimizdir. Neden? Çünkü Medeniyetler İttifakı her türlü anlayışa yer veren bir örgüttür. Her dine saygı, diğer dine saygılı olan her inanç ve her kültürün yeri vardır burada. Bu kültürler insan haklarını savunan kültürlerdir. Onların da bizim içimizde yeri vardır. Bu nedenle bu örgüt, bu amaçlara hizmet etmek için kurulmuştur."


İki dünya savaşının yaşandığı 20. yüzyılla gurur duyulacağını zannetmediğini, fanatikler ve hoşgörü eksikliği, nefret duyguları nedeniyle birçok masum insanın hayatını kaybettiğini anlatan Zapatero, "Şimdi artık biliyoruz. Eğer işler doğru yapılacak olursa, birlikte çalışıldığı, hareket edildiği takdirde farklı bir 21. yüzyıl yaratmak ve yaşama imkanına sahibiz. Bu yüzyıl barış, birlikte yaşama ve hoşgörü yüzyılı olabilir" diye konuştu.


Barış içinde yaşama ve hoşgörünün, eşitlik değerlerini, fakirlik ve açlıkla mücadeleyi de destekleyeceğini ifade eden Zapatero, hala yapılacak görevler olduğunu vurguladı.


Geçen hafta yapılan G-20 zirvesinde bu konuların ele alındığını, adil bir uluslararası düzenin ekonomik alanda kurulmasının kararlaştırıldığını belirten Zapatero, zirvede daha sürdürülebilir ve daha etik değerlere dayanan bir düzen kabul ettiklerini, ilk etik ilkenin insanlık için fakirliğin, açlığın ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

NATO'NUN 21. YÜZYILA UYUMU

Kolektif savunma açısından en önemli örgüt olan NATO ile ilgili de çok önemli kararlar aldıklarını belirten Zapatero, şöyle konuştu:
"NATO'da yeni bir yönlenme kabul ettik. 21. yüzyıla kendini uyumlayan bir NATO yaratmak gerekir. Ve NATO'nun askeri olduğu kadar siyasi örgüt olması da hedeflenmektedir, yani dost ve partner kazanan bir örgüt olması vurgulanmaktadır. Bu nedenledir ki Sayın Rasmussen'in mükemmel bir NATO Genel Sekreteri olacağına inanıyorum. Sayın Rasmussen siz Medeniyetler İttifakına güvenebilirsiniz, sizinle işbirliği yapacağız. Çatışma alanlarını azaltmak ve bu konudaki barışçıl bir yaşamın birlikte sürdürülebilmesine ilişkin çabaları desteklemeye devam edeceğiz. Bu yepyeni bir yönlendirmedir bu konuda çaba gösterilmesi gerekir.
Burada en önemli ülke Afganistan. Biz Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durmasını, kendi kendini yönetmesini, fanatik akımlar ve terörü ortadan kaldırmasını diliyoruz. Biz sivil toplum içinde bir uzlaşma istiyoruz ki, terör ortadan kaldırılabilsin ve Afgan halkının her bir ferdine barış ve kalkınma içinde yaşama fırsatı verilsin istiyoruz. Kolektif savunmamız için bu açılıma ihtiyacımız var."

NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINMIŞ BİR DÜNYA

AB ve ABD'nin de bu konuda kararlılığını teyit ettiklerine dikkati çeken Zapatero, dün ABD Başkanı Barack Obama'nın Prag'da önemli bir konuşma yaptığını ve nükleer silahlardan arınmış bir dünya beklentisini vurguladığını hatırlattı.


"Bunun için de nükleer güçlerin mutlaka ve mutlaka kademeli olarak ellerindeki nükleer gücü azaltmaları gerektiğini" belirten Zapatero, "Nükleer güç oluşturmak gibi bir arzu içinde olan ve bu gücü askeri amaçlarla kullanma niyetinde olan ülkelere tavsiyem, bunu yapmasınlar" dedi.


Bu konuda tutarlı çalışılması gerektiğini ifade eden Zapatero, şunları söyledi:
"Bugün Medeniyetler İttifakı bu hedefe yönelik kararlılığa katılmaktadır. Amacımız 21. yüzyılın daha umut dolu bir yüzyıl olmasını sağlamaktır. Umutsuzluk yerine güven içinde, sosyal eşitlik değerlerinin yerleştiği bir yüzyıl olmasını hedefliyoruz. Aşırı yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılmasını umuyoruz. Bütün bunlar dünyamızın ve insanlığın vizyonu olmalıdır. Bu vizyon mutlaka ve mutlaka barış, saygı ve hoşgörü fikirleriyle el ele yürümelidir.
Her inanca, her dine saygılı olmak ve her insanın dinini serbestçe savunabilmesi bunu hoşgörü içinde yaşayabilmesi önemlidir. Burada kilit kelime hoşgörüdür. Her girişimimizde, her kültürde yaptıklarımızda kilit kelime hoşgörüdür ve gerçekten uğruna çalışmaya değer bir misyondur ve bunu yapıyoruz. Bunu Medeniyetler İttifakını kuran iki ülke olarak Türkiye ile birlikte yapıyoruz. Türkiye, AB'de ve NATO'da bizim müttefikimizdir."


BM Genel Sekreterine destekleri için teşekkür eden Zapatero, konuşmasını, "İttifakımız sizin hizmetinizdedir. İttifakımız, insanlığın sahip olduğu ve BM'nin içinde kök salmış, BM'nin temsil ettiği en üstün değerlere hizmet etmektedir" diyerek tamamladı.

aa



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,547 µs