En Sıcak Konular

Hangi seçim iptal olabilir?

6 Nisan 2009 11:46 tsi
Bugün sizlere, seçimlere katılım açısından oldukça ilginç bir sonuç ortaya koyan bir ilimizden söz edeceğim. Ardından da bu gerçekten de mümkün mü diye soracağım.

Osman Özsoy - Haber 7

Hangi ilimizde 2 ay hiç kimse ölmedi?

Seçimin üzerinden 1 hafta geçti. Hala bazı yerlerde çeşitli itirazlar nedeniyle kesin sonuçlar açıklanamadı… İtirazlar derinleştirilmiş olsa, kim bilir daha neler çıkar diyeceğimiz bir örnek var karşımızda.

Güzel Anadolu’muzda hoş bir gelenek vardır. Bir vatandaşımız öldü mü camilerde sala verilir. Kimi zaman ölenin tanınmışlığına, kimi zaman da zenginliğine göre sala verilen cami sayısı artar. Fakat bir ilimiz var ki, eğer seçim sandığına yansıyan rakamlar doğru ise, 2 ay boyunca şehirde kimsenin ölmemesi gerekiyor. Dilerim öyle olmuştur.

İstatistikî olarak bakıldığında böyle bir şey mümkün mü? Eğer mümkün değilse gerçekten de seçim günü ne oldu sorusunu sormamız gerekiyor?

Bu arada unutmadan şunu da not etmek isterim. BBP yetkililerinin yerinde olsam, merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun cenaze namazının kılındığı 31 Mart Salı günü öğle ezanından evvel Türkiye’nin tüm camilerinde kendisi hakkında dua niyetine geçmesi adına sala verilmesini organize ederdim. Ben denk gelmedim. Belki bazı yerlerde yapılmıştır.

Gelelim mevzumuza…

29 Mart Yerel Seçimlerinde seçmen sayısı 48 Milyon 33 Bin 247 idi.

Bu seçmenlerden 40 Milyon 836 Bin 785’i, toplam 177 Bin 221 sandıkta oy kullandı.

8 Milyona yakın vatandaşımız sandık başına gitmedi. Nerden baksanız büyük bir rakam…

Fakat bir ilimiz var ki, seçime katılım oranı yüzde 100 oldu.

Bu ilimiz Hakkâri…

Bir ülkede yüz milyonlarca seçmen olsa ve sadece 1 kişi sandığa gitmemiş olsa bile oran yüzde 100 olmaz.

Demek ki Hakkâri ilimizde istisnasız tüm seçmenler sandık başına gitmişler.

Hakkârili seçmenleri bu demokratik duyarlılıkları için kutluyoruz.

Üstelik bu ilimizin dikkat çeken bir başka yönü de, belediye başkanı seçilen DTP adayı Fadıl Bedirhanoğlu’nun oyların yüzde 78.97’sini alarak rekor bir oyla seçilmesi oldu.

Kendisini de ayrıca tebrik ediyoruz.

Aşağıdaki tabloya dikkat edildiğinde Hakkâri il merkezindeki seçmen sayısının 30 Bin 916, kullanılan oy sayısının da seçmen sayısı ile aynı olarak 30 Bin 916 olduğu görülmektedir. Yani istisnasız herkes sandık başına gitmiş ve oyunu kullanmış.

 

HAKKÂRİ

Toplam Sandık  107
Açılan Sandık  107
Toplam Seçmen 30.916
Toplam Kullanılan Oy  30.916
Toplam Geçerli Oy  29.693
Katılım Oranı % 100


 Fakat bir gazeteci ve akademisyen, üstelik istatistiğe ilgi duyan biri olarak merakımızı mazur görmeleri adına birkaç noktanın altını çizmek istiyorum.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kesin seçmen kütüklerini 5–30 Ocak 2009 tarihleri arasında askıya çıkardı. Seçmenler ve siyasi partiler seçmen kütüklerine 5 Şubat 2009 tarihine kadar itiraz edebildiler. İtirazlar ilçe seçim kurulu başkanları tarafından 7 Şubat 2009 tarihine kadar karara bağlandı. Listeler üzerinde hiçbir değişiklik yapılmayacak şekilde 7 Şubat tarihinde kesin olarak ilan edildi.

Son tarihe dikkatinizi çekerim: 7 Şubat 2009.

Yani seçimden tam 50 gün önce.

Şimdi gelelim işin püf noktasına ve zihinleri kurcalayan tarafına.

Dedik ya istatistiğe meraklıyız.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun web sayfasına girdim ve il il tüm ülkemizin ölüm istatistiklerini inceledim. Kurumun konuyla ilgili son ölüm istatistikleri 2006 yılına ait…

2006 yılında ülkemizde bir yılda 210 Bin 146 kişi ölmüş. Hakkâri’de ölen sayısı 133.

Nüfusu en hızlı artan üçüncü ilimiz olan Hakkâri’nin 31 Aralık 2008 itibariyle nüfusu 246 bin 469.

Şimdi yetkililere merakımızı giderecek sorumuzu yöneltebiliriz: Her ne kadar Hakkâri iline ait 2009 yılı Şubat – Mart ayı ölüm istatistikleri elimizde olmamakla beraber, bu ilimizde kesin seçmen listelerinin açıklanmasından oy verme işlemine kadar geçen 2 aylık süre içinde ölen hiç kimse olmamış mıdır?

Bırakın ölüm gibi üzücü bir durumla karşılaşılmış olmasını, 30 Bin 916 seçmenden mazereti nedeniyle sandığa gidemeyen herhangi biri çıkmamış mıdır?

Olmamışsa ne güzel…

İstatistikî olarak bu durum imkansız gibi görünmemekle beraber eğer ölen olduysa veya herhangi bir mazereti nedeni ile en az 1 kişi bile sandığa gidemediyse bu kişiler adına kim oy kullanmıştır?

Öyle ya, mademki kullanılan oyla toplam seçmen sayısı aynı, kent merkezinde eğer ölen olduysa bunların kimler olduğunu tespit etmek ve eğer yaşıyor olsalardı hangi sandıkta oy kullanacak olduklarını öğrenmek zor değil.

Hakkâri’de aylık ortalama ölen sayısı önemsenmesi gereken bir oranda değil, seçim sonuçlarını etkileyecek durum ortaya çıkmaz denilebilir… Fakat asıl mesele o değil…

Sandığa istisnasız herkesin gittiği bir ilden, oy oranında rekor kıran bir başkandan, başbakanın seçmenler tehdit edildi, korkutuldu diye sözünü ettiği bir bölgeden söz ediyoruz.

Sizce gerçekten 30.916 kişinin istisnasız sandığa gitmesi mümkün mü?

Eğer değilse; Türkiye’de oy verme işlemi, sandık güvenliği, sandık görevlilerinin sosyal ve siyasi aidiyetlerinin adalet duygusundan daha baskın çıktığı söylenebilir mi?

Bir başka soru da şu: Yazının başından beri altını çizmeye çalıştığımız seçmen listelerinde yazılı olanlardan herhangi birinin ölüm, hastalık veya başka nedenle sandığa gidemediği kesin olarak tespit edilirse, onlar adına oy kullanan sandık görevlileri hakkında hukuki işlem yapılması veya seçimin iptali söz konusu olur mu?

Ya da gerçekten zihinleri kurcalayacak bir durum söz konusu olmadıysa, Guinness rekorlar kitabına başvurulması düşünülebilir mi? Sandığa davetli 31 Bin Kişinin hiç mazeretsiz katılım gerçekleştirmesi ne muhteşem bir olaydır. Bu örnek bize, ülkemizde sandık işlerinin nasıl yürüdüğünü çarpıcı bir şekilde yansıtan tablo sunmaktadır… Onun içindir ki, her itiraz sırasında ayrı bir oy oranı ile karşılaşılmaktadır.

Konuyu abartmayın diyebilirsiniz?

Yıllar yılı bir oy’un neleri değiştirdiğine dair çok sayıda yazıya emek verdiğimiz düşünülürse, Hakkâri’de ne oldu diye sormadan etmemiz mümkün değil…

Tüm Hakkârililere uzun ömürler diliyorum. Her seçimde eksiksiz hep böyle sandık başında görmek istiyoruz.

Ölmek var, sandıktan dönmek yok.



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs