-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan tüm dünyayı barışa çağırdı -Video

6 Nisan 2009 11:17 tsi
Erdoğan tüm dünyayı barışa çağırdı -Video İstanbul'da bugün başlayan Medeniyetler İttifakı II. Formu'nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, tüm dünya medeniyetlerine barış çağrısı yaparken şu hayati uyarıyı yaptı

-"BU TOPRAKLAR DAHA ÇOK BARIŞIN, HOŞGÖRÜNÜN, BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜN BİRBİRİNE SAYGI VE SEVGİNİN YURDU OLMUŞTUR"

Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu topraklar daha çok barışın, hoş görünün, birlikte yaşama kültürünün birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Çırağan Sarayında başlayan "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı girişiminin BM Genel Sekreterinin açıklamasıyla 2005 yılı temmuz ayında hayata geçtiğini ve yaklaşık 4 yıllık bir çalışmayla ittifakın kapsamlı nitelik kazanarak kuramsallaştığını, alanında en ciddi ve somut yaklaşımlar ortaya koyan, çözüm ve projeler üreten bir yapı halini aldığını kaydetti.

Erdoğan, bu girişime ön ayak olan, eş sunuculuğunu Türkiye ile paylaşan ve "Medeniyetler İttifakı Birinci Forumu"na başarıyla ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero'ya, ittifakın yüzü ve sesi haline gelen engin vizyonuyla girişime değerli katkılarda bulunan Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'ya ve başından beri girişimi sahiplenip yönlendiren ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a teşekkür etti.

İttifakın ikinci forumunu İstanbul'da yapıyor olmaktan ülke ve millet olarak büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünyanın tüm coğrafyaları gibi bu coğrafya da tarih boyunca zaman zaman çatışmalara, savaşlara, acılara sahne oldu. Ancak şunu mutlulukla ifade etmeliyim ki, bu topraklar daha çok barışın, hoşgörünün, birlikte yaşama kültürünün, birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir. İstanbul, sadece Avrupa ve Asya'yı birleştirmekle kalmıyor. İstanbul, Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişme noktasında bulunmakla kalmıyor. İstanbul, aynı zamanda kültürleri, medeniyetleri, ırkları, dinleri ve dilleri de tarihin potasında kaynaştıran, uzlaştıran bir şehir olarak dünyada haklı bir konumda bulunuyor. '2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti' olarak kabul edilen İstanbul, tarih boyunca olduğu gibi, bugün de dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları göndermeye devam ediyor."

Başbakan Erdoğan, birkaç kilometre mesafedeki İstanbul Arkeoloji Müzesinde tarihteki ilk yazılı anlaşmanın aslını görebilmenin mümkün olduğunu belirterek, "Bir örneği New York'taki BM binasında Güvenlik Konseyi odasının çıkışında yer alan bu anlaşma, MÖ 1279 yılında Kadeş'te imzalanmış. Hitit ile Mısır uygarlıkları arasında savaşa son vererek karşılıklı yardım ve işbirliği dönemini başlatıyor" dedi.

-"BİZ, İSPANYA VE TÜRKİYE, BARIŞIN MÜMKÜN OLDUĞUNA, DİYALOĞUN MÜMKÜN OLDUĞUNA İNANDIK VE BU İNANÇLA YOLA ÇIKTIK"

Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Medeniyetlerin çatışmasını kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya atanlara; 'Hayır, medeniyetler ittifakı mümkündür' dedik. Ne kadar zor bir meseleyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayında başlayan "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"nun açılış oturumundaki konuşmasında, toplantının yapıldığı salondan çıkıldığında, çok yakın semtlerde üç semavi dinin, İslam, Hristiyanlık ve Museviliğin binlerce yaşındaki ibadet mekanlarının bir arada görülebileceğini söyledi.

Sultanahmet Camisi, Neve Şalom Sinagogu ve Aya İrini Kilisesinin birbirine saygı ve hoşgörü içinde yüzyıllar boyunca bir ve beraber yaşadığını anlatan Erdoğan, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin hemen her şehrinin tarih boyunca barışın, huzurun ve hoşgörünün sembollerini bugün de yaşattığını kaydetti.

Erdoğan, Mardin'de 1. ve 2. yüzyıllarda inşa edilmiş kiliselerin bugün hala hayatta olduğunu ifade ederek, dünyada bir Ortodoks ve bir Katolik kilisesinin sırt sırta yükseldiği tek şehrin Mardin olduğunu vurguladı.

Dünyanın ilk kilisesi sayılan St. Pierre'in Hatay şehrinde camilerin ve havraların arasında varlığını koruduğunu da kaydeden Erdoğan, Bursa'daki Etz-Ahayim Sinagogu 14. yüzyıldan beri, Ulu Caminin yanı başında özgürce faaliyet gösterdiğini söyledi. 

Van'da Akdamar Kilisesi, Şanlıurfa'da Peygamber Hazreti İbrahim'in Balıklı Gölü, Trabzon'da Sümela Manastırı, Konya'da Hazreti Mevlana Türbesinin adeta insanlık tarihinin özeti olduğunu anlatan Erdoğan, İzmir'de de Hristiyanlığın en kutsal mekanlarından Meryem Ana, Antalya'da St. Nicholas Kilisesinin 2 bin yıllık ortak yaşam kültürünün canlı eserlerinden yalnızca bazıları olduğunu ifade etti.

Bu kentlerin dünyanın ilgisini üzerinde toplayan birer hoşgörü abidesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de bu kardeşlik ve dostluk iklimini zedelemek için provokatif girişimler olmuştur. Ancak binlerce yıldır hoşgörü ve diyalog kültürüyle yoğrulmuş toplumumuz bu tür ayrıştırıcı eylemlere asla prim vermemiş, dostluğumuzu zedelemeye yönelik senaryolar karşısında kenetlenmeyi bilmiştir.

Bugün Türkiye'nin yaşadığı bu deneyimden yola çıkarak, tüm dünyaya barış mesajları veriyor olmaktan ayrıca mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz, İspanya ve Türkiye, barışın mümkün olduğuna, diyaloğun mümkün olduğuna inandık ve bu inançla yola çıktık. Hristiyan dünyasının İslam dünyasını, İslam dünyasının Musevileri, Batının Doğuyu, Doğunun da Batıyı anlayabileceğine, kavrayabileceğine, hoşgörüyle yaklaşabileceğine gönülden inandık. Biz, küreselleşen dünyada ön yargıların son derece tehlikeli olabileceğine inandık.

İletişimin yaygınlaştığı ve dünyamızı küçük bir köye dönüştürdüğü bu çağda; 'Toplumların birbirleri hakkında eksik bilgilere sahip olmasına, birbirlerini yanlış ve yanlı tanımasına rıza gösteremeyiz' dedik. Medeniyetlerin çatışmasını kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya atanlara; 'Hayır, medeniyetler ittifakı mümkündür' dedik. Ne kadar zor bir meseleyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Ön yargıları yok etmenin ne kadar güç olduğunu çok iyi biliyoruz. Tarihin derinliklerinden gelen düşmanlık hislerini bir anda ortadan kaldırmanın zaman alacağını da çok iyi biliyoruz. Ancak biz iyi niyetlerle, samimi duygularla yola çıktık. Küçük adımlarımızın büyük girişimlere kapı aralayacağına da canı gönülden inanıyoruz."

Dünyanın pek çok sorunları vardır. Çözümleri uzun soluklu bir mücadele gerektirecektir. 
Tarihin derinliklerinden gelen düşmanlık hislerinin bir anda silinmesinin bir anda ortadan kalkmayacağını biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak amacımız düşman kazanmak değil dost kazanmaktır. Ülkemizin kyurucusu M. Kemal Atatürk, "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" diyerek bize hedef belirlemiştir..

Daha bu yüzyılın başında bulunuyoruz. Bu çağı tarihe barış, hoşgörü ve uzlaşı çağı olarak yazdırmak mümkün. Amacımız bugünün sorunlarını bugün çözmek olmalı. Aşırı akımları ve radikalleşmeleri besleyen nedenleri belirlemeli ve ortadan kaldırmak için gerekenleri yapmalıyız. Sorunların hayal kırıklıklarını yarınlara taşımama konusunda mücadele etmeliyiz. Gençlere yatırım yapmalıdır. Onları iyi eğitmeli ve geleceğe hazırlamalıyız. Kutuplaşmanın sembolü haline gelen biz ve onlar kavramını ortadan kaldırmalıyız.

İnsanlığın temel meselesi beni bize dönüştürmek, menfaat çatışmalarını ortadan kaldırmak olmalıdır.

İnsan bilmediğinin tanımadığının düşmanıdır.

Politik kaygılarla ertelenen yok sayılan görmezden gelen meseleler ileride çok daha büyük sorunlar olarak karşımıza çıkacaktır.

Irak'ı Afganistan'ı Pakistan'ı ve çatışmaların olduğu pek çok ülkeyi yok sayarak, ülkemize kapanarak görmezden gelemeyiz. Terör tüm dünyanın sorunudur.

Medeniyetler ittifakı kimsenin tekelinde değildir.

Karşımıza çıkacak yeni krizlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Bizi destekleyenler bizi eleştirenlerden daha fazladır. Uyum her zaman medeniyetlere refahı, düşmanlıklar ise çatışmaları getirmiştir.

Sözlerimi Mevlana'nın sözleri ile tamamlamak istiyorum;

Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
ister kafir, ister mecusi,
ister puta tapan ol yine gel,
bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,
yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel...

Erdoğan'ın ardından İspanya Başbakanı Zapatero forumun açılışında konuştu.


Haber 7

 



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs