Gönülçelen: ABD duygularınız nasıl? | " /> iyibilgi Ank" /> Gönülçelen: ABD duygularınız nasıl? | "/> iyibilgi Ank"/>

En Sıcak Konular

Gönülçelen: ABD duygularınız nasıl?

6 Nisan 2009 10:37 tsi
Gönülçelen: ABD duygularınız nasıl? Barack Obama’nın Türkiye ziyareti kamuoyunda duygusal dalgalanmalara yol açıyor. Washington, Türk kamuoyunun ABD algısını gayet iyi biliyor! Obama biraz da bunun için burada. Peki ya siz? Fikriniz değişti mi? iyibilgi Ank

Gerçek şu ki, ve o gerçeğin en iyi ABD yönetimi farkında ki, Türk kamuoyunun ABD algısı pek iyi değil. Hatta dünya ülkelerine kıyasla hiç iyi değil.

Başkan Obama’nın Türkiye ziyaretinde bu olgunun da hayli etkin olduğu biliniyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD Başkanı’nın Türkiye’ye davet ederken bu argümanı da kullandı.

Peki ama Obama ve ekibi bu algıyı değiştirdi mi, değiştirebilecek mi? Aslında ABD bu konuda nokta atışlarına yeni ABD büyükelçisi ile başladı. Büyükelçi James Jeffrey koltuğuna oturduktan sonra bir gün Çanakkale Şehitliği’ne ertesi gün camii ziyaretlerine başladı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’da sık görülmeyen biçimde, kadınlara yönelik “haydi gel bizimle ol” programına katılarak bir anlamda Obama ziyaretine girizgah yaptı.

Bugün ABD Başkanı Obama Türkiye’de ve o da sempati buketleri atmaya Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da atmaya başladı. Burada, Türkiye’nin AB üyeliğine kesin bir destek (her ne kadar Fransa ve Almayna tarafından terslense de) attı.

Keza yine Barack Obama, kısa ziyaretinde yoğun temaslarda bulunarak Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerle temas kuracak. Tabii en önemlisi TBMM’de yapacağı yaklaşık 45 dakikalık konuşmanın satır araları olacak.

Bu satırların habere dönüştüğü sıralarda da Obama Anıtkabir’de. Ankara’dan sonra da İstanbul’a geçecek. Ziyaret öncesi Obama’nın da tıpkı Clinton gibi bir show programına katılacağı haberi de gelmişti.

Ama bunların hepsi bir tarafa, bir ABD Başkanı’nın görev süresinin ilk 100 günü içinde ve daha önce bir başka ülkeye (tekil olarak) gitmeden Ankara’ya geliyor olması zaten başlıbaşına bir mesaj.

Görüldüğü gibi ABD etkin ve yoğun bir kamuoyu çalışması yapıyor. Peki bu durumda Türk halkının tavrı nasıl ya da nasıl olacak?

Bu sabah tüm gazeteler Obama’yı Türk misafiperverliğine yakışır manşetlerle karşıladı. Gerçi kimi abartılı ifadeler kullandı ama tersi de mevcuttu. Örneğin bir gazete “seçime girse kazanır” türünden bir başlık tercin etti ki, bu yorum şu ana kadar sadece Bill Clinton için kullanılmıştı.

Özetle Türk kamuoyu şu anda “hoşgelmiş, sefa getirmiş ama daha henüz kalbimizi kazanmadı”. Buna mukabil bir başka algı, Obama’nın Bush’la aynı olmadığı ve bir değişikliğin olacağı beklentisinin varlığı.

Bu yüzden-her ne kadar-kimi muhalif gösteriler olsa da, her kesimde “temkinli bir bekleyiş” söz konusu. Obama bu beklentiyi karşılarsa algı da değişebilir havası hakim.

Artık Türkiye ile ABD arasında savaş romanlarının yazıldığı dönemde olmadığı seziliyor. Seziliyor ama “ihtiyatlı izleyiş” de sürüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs