uydurdu mu? | " /> uydurdu mu? | "/>

En Sıcak Konular

Kuzey Kore uydurdu mu?

6 Nisan 2009 09:13 tsi
Kuzey Kore uydurdu mu? Kuzey Kore, uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen dün uzun menzilli bir füze fırlattı. TSİ 05.30’da ateşlenen füzenin yörüngeye bir iletişim uydusu yerleştirdiği ve uydunun "Kuzey Kore lideri Kim’i öven devrim şarkıları yayınlamaya baş

OKYANUSA ÇAKILMIŞ:

Tüm dünyayı alarma geçiren haberin aslı kısa süre sonra ortaya çıktı. Kuzey Kore’nin ikinci kez denenen füzesi, Büyük Okyanus’a çakılmıştı. Nihai hedefi Alaska’yı vurmak olan deneme yüzünden Kuzey Kore’yi ciddi yaptırımlar bekliyor.

KUZEY Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına meydan okuyarak uzun menzilli bir füze ateşledi. Bir haftadır beklenen oldu ve dün TSİ 05.30’da ateşlenen füze, Japonya üzerinden Büyük Okyanus’a yöneldi. Füze rampasının, kendilerini vurabilecek kapasitede olmadığını gören Japonya ve ABD, roketi havada vurmadı.

Kuzey Koreli yetkililer, roketin, taşıdığı deneysel iletişim uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini açıkladılar. Uydunun yörüngede "normal biçimde döndüğü" ve ülkenin komünist diktatörü Kim Jong-il ile eski liderleri öven "ölümsüz devrim şarkıları" yayınladığı bildirildi.

Aslında balistik denemeymiş

Birkaç saat sonra gerçek ortaya çıktı. Japon ve ABD orduları, füzenin Büyük Okyanus’a düştüğünü tespit ettiler.

Batılı uzmanlar, Kuzey Kore’nin asıl amacının barışçıl amaçlı bir iletişim uydusuna sahip olmak değil,nükleer başlık taşıyabilen Taepodong-2 füzesini denemek olduğunu düşünüyor. Bu füzenin 2006 temmuzunda yapılan test uçuşları başarısızlıkla sona ermiş, füze 40 saniye sonra infilak etmişti.

ABD’nin füze savunma sistemleri eski komutanı emekli General Henry Obering, bu kez denemenin "kısmen başarılı" olduğunu söyledi. Ateşlemenin ilk aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Kuzey Korelilerin ikinci aşamada da füzeyi kontrol edebildiklerini söyleyen Obering, "Üçüncü aşamayı tamamlayamadılar ama menzillerini giderek artırıyorlar" dedi.

Kim’in ülke içindeki otoritesini pekiştirdiği ve uluslararası arenada askeri caydırıcılığını artırdığı kabul ediliyor.

Rusya ve Çin’den kınama gelmedi

FÜZE denemesine en sert tepkiler, ABD’nin yanısıra, Kuzey Kore’nin en yakın "hasımları" Japonya ve Güney Kore’den geldi. Her iki ülke de ordusunu en üst düzeyde teyakkuza geçirdi. Japonya Başbakanı Taro Aso, "Bu son derece kışkırtıcı bir eylem. Japonya bunu görmezden gelemez" dedi. Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Lee Dong-Kvan ise, "Bunun adı pervasızlıktır" diye konuştu.

Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki olan Çin ile Rusya ise "itidal" çağrısı yapmakla yetindi. Çin "Barış ve istikrar bozulmamalı" derken, Moskova, "Dengeli yaklaşım gerekiyor" ifadesini kullandı. AB ülkeleri’nin tamamı olayı kınarken, dünyadan en çarpıcı tepkiler şöyleydi:

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: Bu rejim, kendisini uluslararası hukukun dışında konumlandırdı. Bu yüzden uluslararası topluluk tarafından cezalandırılmasından başka yanıt olamaz.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: Dünya, Kuzey Kore’ye gereken sert cevabı vermeli. Çünkü İran da bu krizi izliyor. Gevşek bir cevap verilirse, Tahran cesaretlenir.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun: Deneme bölgede diyalog çabalarına hizmet etmiyor. Kuzey Kore, BM kararlarını dikkate almadı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer: Son derece tahrik edici bir girişim. Altılı müzakereler daha da karmaşık hale gelecek.

Güvenlik Konseyi toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Obama’nın açıklamasından saatler sonra Japonya’nın talebi üzerine olağanüstü toplandı. Japonya ve ABD, kınanma ve mevcut yaptırımların uygulanması çağrısı yönünde karar istedi. Yeni askeri ve ekonomik yaptırımlar ise henüz gündemde değil.

Kuzey Kore’nin 2006’daki füze denemesi ve nükleer denemelerinin ardından, Güvenlik Konseyi "1718 numaralı kararı" çıkarmıştı. Son denemenin, balistik füze testlerini yasaklayan bu BM kararını ihlal ettiği bildiriliyor.

Hürriyet



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,156 µs