En Sıcak Konular

Ergenekon'un beyin takımı hala dışarıda

6 Nisan 2009 08:55 tsi
Ergenekon'un beyin takımı hala dışarıda Bülent Orakoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar...

Ecevit Kılıç'ın röportajı:

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu: Ergenekon'un gövdesini oluşturan âkil adamlar var. Bunlar dışarıda. Encümen-i Daniş'te beyin takımından isimler var..

Bu haftanın konuğu eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu.
İkinci Ergenekon iddianamesini konuştuk. Neden Orakoğlu? Ergenekon iddianamesindeki tanıklarından.

2003-2004'te planlanan darbe girişimlerini ilk telaffuz eden isimlerden biri. Hilmi Özkök'ün yanı sıra Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un da darbecilere sıcak bakmadığını 2 yıl önce söyledi. Şimdi ikinci Ergenekon iddianamesiyle bu bilgi doğrulandı. Yine Ergenekon'un, PKK ve Hizbullah'la ilişki içinde olduğu bu örgütleri yönlendirmeye çalıştığını anlattı. İddianamenin önemli bir kısmı bu ilişkileri anlatıyor şimdi. 28 Şubat döneminde bir süre de cezaevinde yatan Orakoğlu'na göre, tutuklanan isimler sadece Ergenekon'un görünen kısmı.

- 28 Şubat ve Susurluk dönemini en iyi bilen isimlerdensiniz. O dönemde Ergenekon denen yapidan haberdar miydiniz? Biliyorsunuz, 28 Şubat sürecinde cezaevine atıldık. Niçin? O dönemde isimlendiremesek de aslında bu çeteyle karşılaşmıştık. 28 Şubat bir milattır aslında.

-Tepe yöneticiler olarak Şener Eruygur ve Hurşit Tolon yer aliyor. Ergenekon bu kadar mi? Ergenekon'un beyin fonksiyonları daha faaliyette. Beyin takımı dışarıda.

- Beyin takimi? Beyin takımı veya gövde diyelim bu isimlere.
Ergenekon'un âkil adamları... Çünkü bu yapıyı yöneten bir âkil adamlar grubu var.

- Cezaevinde olanlar? Onlar yıpranmış isimler. Bu dönemde ortaya çıkmadıkları takdirde bu derin yapının beyni için tehlike yaratabilecek insanlar... Eylemci gruplar, tetikçiler biraz da emir verenler ve ilişkili olanlar açığa çıkarıldı.

- Beyin takimi kimlerden oluşuyor? Şöyle söyleyeyim; Ergenekon'un sivil toplum kuruluşlarından, emniyetten, Silahlı Kuvvetler'den veya mülk idare amirliklerinden sorumlu birinci yöneticileri var. Bu yöneticilerden oluşan bir beyin takımı. Bu beyin takımı kendilerine ulaşılmamasını sağlayacak bir takım bariyer ve barikatlar hazırlarlar. Encümen-i Daniş bu barikatlardan biri. Encümen-i Daniş'te eski Genelkurmay başkanları, MİT müsteşarları, gibi önemli isimler var. Ama oradaki insanların yüzde 90'ı gerçekten fikir alışverişi yapmaya, ülke meselelerini tartışmaya geliyor.
Ama içlerindeki 3-4 kişi Ergenekon'un gövdesine veya beyin takımına giden yol. Encümeni Daniş gibi yapılar Ergenekon'un beynine gitmenize engel.

- Bu yapidaki Ergenekon'cular kim? Encümen-i Daniş'in kararlarını kim alıyorsa, alınacak kararları kim gündeme getiriyorsa... Zaten o birkaç isim de Ergenekon'un gövdesindeki isimlerdir. Ama bu şekildeki tek yapı Encümeni Daniş değil, çok sayıda var.

- Bu beyin takimi nasil çalışıyor? Ergenekon'da hücre sistemi var. Çok gizlilik temel esas. Emniyet, medya ve üst düzey yargı ayağı da açığa çıkartılmadı.

- Çok sayida gazeteci tutuklu veya yargılanıyor...
Cezaevinde olanlar örgütle birebir organik bağ içinde olan. Ama beyin takımıyla irtibatlı çok üst düzey medya yöneticileri ve yazarlar var.
Ergenekon'un ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı da halen toplumu etkileyebilen bir takım insanların çeşitli medya kanallarında bu iddianamenin hukuksuz olduğunu söyleyebilmesidir.

TSK ve MİT arşivi açılmalı

Ergenekon'un kontrgerilla veya Gladio'yla ilişkisi nedir? Türk Gladiosu'nun adı Ergenekon'dur. Bu derin yapı 1960 ihtilalinden sonra oluşturuldu. Ama bu Ergenekon eski yapıyı taklit ediyor. Diğer bütün NATO ülkelerinde "Bizde böyle bir yapı vardı ama tasfiye ettik" deniliyor. Türkiye'de de ülkeyi idare edenler, karar verici mekanizmalar bunu mutlaka yapmalı.

- Kim yapacak; başbakan mi, cumhurbaşkani mi? Bu bir Milli Güvenlik kararıyla olabilir. MGK'da bu karar alınıp, açıklama yapılabilir. İkincisi; MİT ve TSK arşivleri mutlaka Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara açılmalı. Çünkü devletin yetkilerini bu örgütün lehine kullanan üst düzey yetkililer var. Bunların deşifre edilmesi şart. TSK arşivleri daha önce Uğur Mumcu ve Necip Hablemitoğlu'na açıldı, neden bu kadar önemli bir soruşturmayı yürüten savcılara açılmasın? Bir de Ergenekon'la ilgili Meclis Komisyonu şart.

Bizi içeri atanlar şimdi cezaevinde

 27 Nisan muhtirasi sirasinda "Yaşar Büyükanit darbeyi engelledi" demiştiniz...
Özkök, Büyükanıt ve Başbuğ'un sağduyulu tavırları olmasaydı yeni darbeler olacaktı. Son darbe girişimlerinin deşifre edilmesinde polis istihbarat ve MİT üstüne düşeni yaptı. Özkök darbelerin önlenmesinde darbecilerin planları hakkında MİT ve polisten istihbarat aldı. 28 Şubat'ta polis darbeleri önleme inisiyatifine ulaştı.

- Sizin döneminizde mi oldu bu?
28 Şubat'ta bana yapılan eleştiri görev alanımı aşmamdı. Çünkü darbe istihbaratını yapmaya yetkili kurum yok. Darbe belgesini hiyerarşiyle Süleyman Demirel'e verdik. Ama Demirel belgeyi Çevik Bir'e geri verdi. Demirel isteseydi 28 Şubat olmazdı ama bu vesileyle siyasi hasımlarını tasfiye etti. Bizim de tutuklanmamıza neden oldu. Ama bizi içeri atanlar şimdi Ergenekon'dan cezaevindeler Allah'a şükür.

Velioğlu, Beykoz'da öldürülmedi çatışma mizansendi

 Hizbullah'i gerçekten Ergenekon mu yönlendiriyordu? Ergenekon'un naylon terör örgütleri kurma gibi bir stratejisi var. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun Cem Ersever'le ilişkisi zaten biliniyor. Hizbullah ile bu güçlerin ilişkisinin tanığıyım.
Ben Hatay Emniyet Müdürü'yken, İl Alay Komutanlığı'na Vicdan Başaran'ın atanması nedeniyle Adana Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, kente geldi. Üçümüz yemeğe gittik. Yemek sırasında uzun boylu birisi hep ayakta duruyordu. Koruma zannettim. Ben de "Temel Paşa, bu arkadaş neden ayakta duruyor, o da yemek yesin" dedim. Temel Cingöz de "Gel otur Hüseyin" dedi. Tabii Hizbullah operasyonundan sonra o adamın Hüseyin Velioğlu olduğunu öğrendik. Velioğlu'nun Beykoz'daki operasyonda öldürüldüğüne inanmıyorum.

- Neden?
Hüseyin Velioğlu'nun bir özelliği dikkatimi çekmişti; polis veya asker çağırdığında hemen önünü ilikliyor, çok saygılı davranıyordu. Böyle birisinin polise ateş açacağına inanmıyorum. O çatışma mizansendi. Büyük olasılıkla başka yerde öldürüldü; oraya getirildi.
Bir de imkânı yok Velioğlu'nun o kadar kısa sürede örgütün arşivini ve bütün parasını İstanbul'a taşımasına. Burada önemli bir şey daha var; Ergenekon Hizbullah'ı kullanırken hemen medyada koruma duvarı oluşturuyor. Mesela ben Hizbullah'la ilgili bir açıklama yaptığımda hemen hedef olurum. Ama bir yazar bu örgüt aleyhine 4-5 kitap yazmıştır, ama asla hedef olmamıştır.
Aksine Hizbullah Basın Bürosu denen bir yer başkalarıyla ilgili tehdit açıklamalarını bu yazara gönderiyor.

PKK ile derin yapının tasfiyesi paralel

- PKK'nin tasfiyesine ne diyorsunuz?
Türkiye'nin yaşadığı bu coğrafyada hiçbir şey tesadüfi değil. PKK'yla Ergenekon'un tasfiye süreci paralel. PKK tasfiye olur olmaz o ayrı şey, ama Ergenekon gibi yapıları ortaya çıkaran karar verici mekanizmaya ulaşılması gerekir. Ergenekon buzdağının görünen yüzü.

- PKK'nin tasfiye edilecegine inanmiyor musunuz?
JİTEM'in kurucularından Cem Ersever yıllar önce yazdığı kitabında "PKK'nın tasfiye edileceğine inanmıyorum" diyor. O dönemde de gündemde. Nedense bu tasfiyede Talabani başrolde. Derin yapıların emirleri bittiği zaman PKK biter.

- PKK- Ergenekon ilişkisini neye dayandiriyorsunuz?
Pilot Necati denen kişi kuruluşundan itibaren örgüt içinde. Örgüte bütün parasal kaynağı o sağlıyor. Öcalan, Pilot Necati nedeniyle örgütü MİT eliyle kurduğunu ama Suriye'ye gittikten sonra ilişkiyi kopardığını söylüyor. O nedenle Öcalan MİT'in örgütü kendisine kurdurttuğunu zannediyor.

- Kim kurdurtuyor?
O dönemde NATO tipi Gladio örgütleri bilinmediği için bunu söylüyor. Öcalan öğrenciyken bir taraftan sağ eylemlerde diğer taraftan sol eylemlerde yetiştiriliyor. Uğur Mumcu bunları araştırırken öldürüldü. Meclis'te bir Abdullah Öcalan Araştırma Komisyonu şart. Bu komisyonla bütün bu karanlık dönem araştırılmalı.

sabah



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,589 µs