K.Kore'ye öfke | " /> K.Kore'ye öfke | "/>

En Sıcak Konular

Dünyayı heyecanlandıran K.Kore'ye öfke

5 Nisan 2009 13:05 tsi
Dünyayı heyecanlandıran K.Kore'ye öfke 
Kuzey Kore'nin iletişim uydusu fırlattığını açıklamasının ardından, bunun bir uzun menzilli füze denemesi olmasından endişelenen uluslararası toplumdan kınama mesajları yağdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, itidal çağrısında bulunduğu açıklamasında, Kuzey Kore'nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

İngiltere ise Kuzey Kore'yi sert dille kınadı.

Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore'yi sert dille kınadığını ve bu durumun BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararının ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Fransa'dan da benzer bir açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, ''Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararının ihlalidir'' denildi.

Açıklamada, bu durumun bölgesel istikrar ve barışı tehdit ettiği de kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakranlığı da Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını ''açık bir provokasyon'' olarak nitelendirdi.

Açıklamada, ''Kuzey Kore'yi bu yanlış yoldan döndürmek için gereken her şey yapılmalıdır'' denildi ve füzenin fırlatılmasından dolayı ''derin endişe'' dile getirildi.

İsrail'deki yeni hükümetin iki numaralı ismi Silvan Şalom, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının ardından İran ile Kuzey Kore'ye yaptırımların ağırlaştırılması çağrısında bulundu.

Japonya Başbakanı Taro Aso da ''Bu son derece kışkırtıcı eylemi kınadıklarını'' duyurdu. Aso, ''Bütün dünyanın tekrar tekrar yaptığı uyarılara rağmen Kuzey Kore'nin bu tutumunun ayrıca BM Güvenlik Konseyinin kararını ihlal anlamına geldiğini'' kaydetti.

Kuzey Kore, uzaya telekomünikasyon uydusu fırlattığını söylerken, ABD ile müttefikleri, fırlatılan şeyin uzun menzilli bir füze olduğunu belirtiyor.
 
AB'den K.Kore'ye itidal çağrısı 
 
Avrupa Birliği, bu sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı.
 
Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin, henüz çözülmemiş bir nükleer program sorunu bulunduğu dönemde füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik yarattığı ifade edildi.

Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "Tüm tarafların soğukkanlılığını koruyacağını ve itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu.

aa



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs