Türkiye'ye bir şans verin | " /> Türkiye'ye bir şans verin | "/>

En Sıcak Konular

Rehn: Türkiye'ye bir şans verin

5 Nisan 2009 12:46 tsi
Rehn: Türkiye'ye bir şans verin  
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn, Avrupa Birliği'ne "Reform yapmakta olan Türkiye'ye bir şans verin" çağrısında bulundu.

 Yıllar süren gecikmenin ardından Türkiye'nin, kendisini AB'ye yaklaştıracak reform adımlarını hızlandırdığını belirten Rehn, AB üyesi ülkelere Türkiye'ye birliğe üye olma şansı verilmesi gerektiğini söyledi. 
 
 
 
Alman DPA ajansına özel bir röportaj veren genişleme komiseri, "Son yıllarda Türkiye'de siyasi reformlarda bir yavaşlamaya şahit olduk. Ancak 2009 başından itibaren, birçok pozitif gelişme oldu." diye konuştu.

Genişleme komiseri Olli Rehn'in bu açıklamasının ise, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olmasına itiraz eden Türkiye'nin, bu itirazından vazgeçmesinin ardından gelmesi dikkat çekti. Rehn, dün Türkiye'nin itirazını sürdürdüğü sıralarda Türkiye'nin bu tutumunun, AB'ye üyelik sürecine zarar vereceğini dile getirmişti.

Olli Rehn, Alman ajansına röportajında ise Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdi. Rehn, AB ülkelerini "Sözümüzü tutalım ve Türkiye'ye bunu (üyelik) yapabileceğini kanıtlayabileceği bir şans verelim." diye seslendi.

Türkiye, AB üyesi olması halinde birlik içinde Almanya'dan sonra en kalabalık nüfusa sahip ülke olacak. Bu durumla başta Avusturya ve Fransa olmak üzere birlik ülkelerini endişelendiriyor.

Ancak Olli Rehn ise tam aksine bu sebeplerden dolayı AB kapılarının Türkiye'ye açık olması gerektiğini düşünüyor. Rehn, röportajında "AB'nin istikrarlı, giderek demokratikleşen ve kalkınan bir Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, Ortadoğu'da istikrar ve demokrasinin dayanak noktasıdır, Müslüman halkıyla birlikte seküler bir ülkedir." dedi.

DPA, söz konusu röportajı yayınladığı haberinde AB ülkelerinin Türkiye'deki demokrasi hakkında da endişeleri olduğunu belirtti ve 2008 yılında AK Parti ile CHP arasında yaşananlar ile birlikte Kürt halkına yönelik kısıtlamaların tepkiyle karşılandığını kaydetti. Bunun sonucunda ise Türk halkının 2005'te yüzde 61 olan AB'ye destek oranının 2008'de yüzde 41'e düştüğünü hatırlattı.

Rehn ise bu konuda her iki tarafta karşılıklı güven tesis etmek için en iyi yolun, reformları gerçekleştirmesi için Türkiye'ye baskı yapmak olduğunu söyledi. Rehn, "Türk halkının, AB reformlarının kendi temel çıkarlarına hizmet ettiğini görmeleri çok önemlidir. O noktaya ulaştığımızda insanlar Türkiye'nin gerçekten demokratik bir ülke olduğunu göreceklerdir. Avrupa kamuoyu da Türkiye'nin üyeliğine o zaman farklı bakacaktır." diye konuştu.

Genişleme komiseri, Türkiye'nin son zamanlarda Kürtçe bir kanal, cinsiyet eşitliği üzerine bir parlamento komitesi ve AB yasalarına adaptasyon için ulusal bir program kurarak doğru yönde ilerlediğini dile getirdi. Rehn Türkiye'nin ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünde yardımcı olarak AB'de artı puan kazanma şansı olduğunu ifade etti. Kıbrıslı liderlerin birleşme için görüşmeler yaptıklarını belirten Rehn, "Şimdi adayı birleştirmek ve Avrupa topraklarındaki bu uzun süreli çatışmayı bitirmek için tek bir şans var. Türkiye'nin devam eden görüşmeleri aktif bir şekilde desteklemesi çok önemli." dedi.

Biryandan AB yönetimi, Türkiye'nin reformlarını kolaylaştırmaya istekli görünürken, diğer yandan ise Rehn Türkiye'nin ilerleme anahtarının Brüksel'de değil Ankara'da olduğunu kaydetti. Olli Rehn, son olarak "AB'ye üyelik sürecinde önemli olan hız değil kalitedir. Sürmesi gerektiği kadar sürecektir; ancak Türkiye bütün değerlere saygılı olduktan ve AB üyeliğinin şartlarını yerine getirdikten sonra üye olabilir." diye konuştu.

cihan



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs