En Sıcak Konular

Helikopter kazasıyla ilgili şüphe artıyor

5 Nisan 2009 09:46 tsi
Helikopter kazasıyla ilgili şüphe artıyor
Pilot etkisiz hale mi getirildi?

BBP avukatı: Pilotun yemeğine bir şeyler katılmış olabilir 

Büyük Birlik Partisi (BBP) avukatı Kemal Yavuz, Genel Başkanları Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili somut verilere dayalı kuşkularının olduğunu söyledi.  
 
Yavuz, helikopter pilotu Kaya İstektepe'nin yiyip içtiklerine bir şey katılmış olma ihtimaline karşı, kendisinden alınan parçaların Adli Tıp'a gönderildiğini anlattı. Pilotun etkisiz hale getirildiğinden şüphelendiklerini aktaran Yavuz, görme bozukluğu, beyin kanaması veya kalp krizi sonucunu doğuran, yiyecek içeceğe katılmak suretiyle verilen maddelerin akla geldiğini kaydetti.

Görgü tanığı köylülerin, helikopterin alçaktan uçtuğunu, ağaçlar üzerinden yalpalayarak gittiğini anlatmasının kuşkularını büyüttüğünü vurgulayan Yavuz, Zaman'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ortada son derece tecrübeli bir öğretmen pilot var. Önünü görmese gitmez, geri döner veya zorunlu iniş yapar. Son 20 km'yi sis içinde gidiyor. Sis içinde görmeden nasıl 20 km gitti? Helikopterin süratli şekilde dağa önden ve doğrudan çarptığı anlaşılıyor. Aracın burun kısmı içeri doğru yamulmuş. Önde oturanlar kafalarını cama çarpmış ve kafatasları içeri çökmüş. Hem öndekilerin hem arkadakilerin emniyet kemeri iç organlarını tahrip edecek şekilde zarar vermiş. Dağı aşmaya 100 metre kalmış. İki ihtimal var. Ya pilot etkisiz hale getirildi ya da helikopter kontrolden çıktı."

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kaza kırım ekibinin enkaz üzerindeki çalışmalarının da sürdüğüne değinen Yavuz, Kayseri Valisi'nin 'Yazıcıoğlu yaralı, hastaneye götürülüyor' açıklamasına kaynak teşkil eden bilginin bir istihbaratçıdan geldiğini iddia etti. Kemal Yavuz, BTİK'in dün bazı gazetelerde yayınlanan 'Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin yerini düştükten bir saat sonra tespit ederek ilgili mercilere bildirdik.' açıklamalarının da doğru olmadığını söyledi.

Bu arada Kayseri Valisi Mevlüt Bilici dün yaptığı açıklamada, olay sonrası verdiği haberle ilgili olarak, "BBP Genel Merkezi'nden Valiliğimizi arayan Genel Merkez yöneticileri ile telefonla görüşülmüş ve kendileriyle Emniyet Müdürlüğü'nden gelen teyit edilmemiş ilk bilgiler paylaşılmıştır. Ancak, bu bilgilerin teyide muhtaç olduğu özellikle vurgulanmıştır." dedi.

Jandarma'nın harita sistemi yüzünden yanlış yerde aranmış

Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin 2 gün boyunca bulunamamasının Jandarma'nın kullandığı harita sisteminden kaynaklandığı ileri sürüldü. Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül, Türk Telekom İletişim Başkanlığı'nın helikopterin enkazı ile ilgili açıkladığı verilerin tüm dünyada kullanılan enlem ve boylam haritalarına göre yapıldığını oysa Jandarma'nın kullandığı harita sisteminin 10'luk sistem olarak bilinen harita sistemi olduğunu açıkladı. Yeşilgül, "Verileri normal şartlarda arama kurtarma ekibinde olan bir pilotun değerlendirmesi gerekirdi. Bu verilere göre enkaz bulunamaz. Çünkü Jandarma Harita Genel Komutanlığı'nın harita sistemi 10'luk. Bu verilere göre enkaz hep yanlış yerde aranmış." dedi. Tuncer Çetinkaya, İstanbul

Koordinat haberleri kafaları karıştırdı

Helikopter kazasıyla ilgili dün bir gazetede yayınlanan haber kafaları karıştırdı. İddiaya göre, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTİK), helikopterin düştükten bir saat sonra tam yerini tespit ederek, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerine ilettiğini açıkladı. Haberde, kazanın ardından helikopterin yerinin nokta olarak belirlendiği ileri sürüldü. Ancak bu bilgi BTİK tarafından akşam saatlerinde yalanlandı. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, helikopterin yerinin nokta olarak belirtilmesi söz konusu değildi. Açıklamada, "Tarafımızca, kaza ile ilgili olarak bildirilen telefonların hizmet aldığı baz istasyonu ve hedef numaranın bulunabileceği 1 km eninde 30 km boyunda aralık ile ilgili başlangıç ve bitiş açıları, baz istasyonuna olan uzaklıkları ile koordinatlar aynı tarihte saat 16.25 itibarıyla tespit edilerek ilgili kurumlara bildirilmiştir. Nitekim enkaz, olumsuz coğrafî ve iklim koşullarına rağmen bildirilen bu bölgede yapılan aramalarda bulunmuştur. Sinyal alınan telefonlarla ilgili olarak yapılan yer tespiti çalışmalarında varılan sonuç o yerdeki baz istasyonlarının sıklık durumuna göre bulunabilecekleri muhtemel alanı ifade etmektedir." denildi.



Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs