füze fırlattı, dünya öfkeli | " /> füze fırlattı, dünya öfkeli | "/>

En Sıcak Konular

Kuzey Kore füze fırlattı, dünya öfkeli

5 Nisan 2009 09:08 tsi
Kuzey Kore füze fırlattı, dünya öfkeli
Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli bir füze fırlattı. Kuzey Kore, füzenin iletişim uygusunu yörüngeye yerleştirilmek için fırlatıldığını savundu. Füze dünyayı ayağa kaldırdı.

Güney Kore'deki KBS televizyonu, Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kuzey Kore'nin bir uzun menzilli füze fırlattığını duyurdu.

Güney Kore'de devlet başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması ''dünyayı umursamayan'' bir davranış olarak nitelenerek, bunun Güney Kore'de ''hayal kırıklığı'' yarattığı vurgulandı.

Japon yayın kuruluşu NHK de Japon hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, alıntılar yaparak Kuzey Kore'nin bir füze fırlattığını belirtti.

Japonya Başbakanlık Bürosundan yapılan açıklamada ise ''Kuzey Kore tarafından bugün fırlatılan füze görünüşe göre Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanus'a doğru gitti'' ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fred Lash, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin, TSİ 05.30'da bir füze fırlattığını teyit etti.

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını ifade eden Lash sözlerine şöyle devam etti:

''Kuzey Kore hükümeti tarafından fırlatılan füze, kışkırtıcı bir eylemdir ve Kuzey Kore'nin hiçbir cezalandırılma kaygısı taşımadan diğer ülkelerin asayiş ve güvenliğini tehdit edemeyeceğini anlaması için ABD'yi uygun adımları atmak konusunda harekete geçirecektir''.

Kuzey Kore hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarda, uluslararası otoriteleri, cumartesi ile çarşamba günleri arasında bir gün, dünya yörüngesine uydu yerleştirmek amacıyla füze fırlatacağı konusunda bilgilendirmişti.

Ancak, başta ABD, Güney Kore ve Japonya olmak üzere pek çok ülke, Kuzey Kore'yi füze fırlatmayı bir paravan olarak kullanarak, balistik füze denemesi yapmakla suçlamıştı. Sözkonusu ülkeler Kuzey Kore'nin girişimini, Alaska ve ötesine kadar gidebilecek, nükleer başlık taşıyan füzeler yapmak için atılmış bir ilk adım olarak değerlendirmişti.

-KUZEY KORE'NİN FÜZE DENEMESİ ULUSLARARASI KAYGI YARATTI

BM Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin bu sabah yaptığı füze denemesinin ardından acilen toplanacağı bildirildi.

BM yetkilisi, Konsey toplantısının bugün 21.00'de kapalı kapılar ardında yapılacağını söyledi.

Diplomatlar, Japonya ile ABD'nin toplantıda, füze denemesinin kınanmasını ve mevcut yaptırımların uygulanmasında daha titiz davranılmasını isteyeceklerini belirttiler.

Konseyin, Japonya'nın talebi üzerine toplanacağı ifade ediliyor. Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde fırlattığı uzun menzilli füzenin, Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanusa'a doğru gittiği, Japonya hava kuvvetlerinin füzeye müdahale etmediği bildirilmişti.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin füze deneyerek kışkırtıcı bir eylemde bulunduğunu, bunun, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu söyledi.

Obama, Kuzey Kore'nin füze programının, kuzeydoğu Asya'da barış ve güvenlik açısından bir tehdit oluşturduğunu belirtti, çağrılara cevap vermeyen Pyongyang yönetimine, bu tip adımlardan uzak durması çağrısında bulundu.

aa



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs