En Sıcak Konular

Muhalefet ile iktidarı birleştiren manipülasyon koalisyonu!

4 Nisan 2009 13:24 tsi
Muhalefet ile iktidarı birleştiren manipülasyon koalisyonu! Borsada manipülasyon iddialarıyla başlatılan operasyonda AKP’li Necdet Budak ile CHP’li Çetin Soysal da dinlemeye takıldı. Dokunulmazlık nedeniyle dosyaları ayrılan iki vekil de iddiaları reddetti

Önceki gün 54 kişinin gözaltına alınmasıyla devam eden ve daha fazlasına ilişkin isimlerin de Mali Polis'in elinde olduğu belirtilen büyük borsa operasyonundaki isimlerin kimlik bilgileri de netleşmeye başladı. Operasyon kapsamında şu ana kadar gözaltına alınan isimlerin bazılarının önemli isimler olduğu dikkat çekiyor. Bu isimlerden en fazla dikkat çekeni ise Sabancı Holding'ten koparak kendi yolunu çizen Sabancı Ailesi üyelerinin kurduğu Esas Holding'in Finans Koordinatörü Ahmet Benan Çetin. İki gündür Esas Holding'teki ofisine gitmediğine dikkat çekilen Çetin'in, operasyon kapsamında gözaltına alındığı belirtilirken, Holding yetkililerinin de Çetin'e ulaşamadığı ifade ediliyor.

Spekülatör ortağı rekortmen
Bunun yanısıra gözaltına alınan isimler arasında bir de vergi rekortmeni var. Edirne'nin Keşan ilçesinde en saygın ve varlıklı ailelerden biri olarak bilinen Şapçı Ailesi'nin bir üyesi de operasyon kapsamında gözaltına alındı. Özellikle Bekir Sani Karayal ile İstanbul'da kurduğu ortaklık dikkat çeken Akın Şapçı'nın gözaltına alınması, memleketi Keşan'da da şaşkınlığa yol açtı. Borsa işlemleri yaptığı bilinen Akın Şapçı, ailenin diğer üyeleri olan Mustafa, Yılmaz ve Çetin Şapçı ile birlikte 2005 yılında Edirne ili vergi rekortmenleri arasında ilk 40 içinde yer aldı. 2006 yılında ailenin diğer üç üyesi listede kalmayı sürdürürken Akın Şapçı'nın listeden düştüğü dikkat çekti.
Şapçı'nın, gözaltına alınan ünlü spekülatör Bekir Sani Karayal'ın eski yönetim kurulu üyesi olduğu Senno Tekstil isimli şirkette yönetim kurulu üyeliği yaptığı, yine Bekir Sani Karayal ile birlikte hareket ettiği belirtilen Eda Arpacı ve Karayal'ın akrabası Tuncer Karayal'ın da bu şirketin diğer yönetim kurulu üyeleri olduğu gözden kaçmıyor. Şapçı'nın bunun yanında Beykoz'da bir kooperatif ve Gerçek Medya isimli bir medya, reklam ve iletişim şirketinin de ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu belirtiliyor.
Gözaltına alınan işadamları bunlarla da sınırlı değil. Bu gözaltılar Universal Çimento'yu devralarak Türkiye'de 400 milyon avroluk yatırım yapma kararı veren ve bu kararıyla Türk basınında büyük yankı bulan İspanyol Essential Grubu'nu da ilgilendiriyor. Çünkü bu grubun Türkiye'deki yatırımlarını yönetmek için kurduğu Essential Enerji ve Boğaziçi Beton isimli şirketlerde yönetim kurulu üyesi olan bir isim de gözaltına alınanlar arasında. İspanyol Diego Monje Gutierrez, Rafael Barco Oca ve Susana Monje Gutierrez ile birlikte, dün gözaltına alınan Ali Berkan Ateş de müşterek yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Ayrıca Ali Berkan Ateş'in Zeytinburnu'nda bir de yatırım danışmanlığı şirketi bulunuyor. Essentium Group, Meksika, Venezuella, Fas, İspanya, Tunus, Çin ve Türkiye'de çok sayıda yatırımın sahibi.
Bunun dışında operasyon Tuzla'ya da uzamış görünüyor: Tuzla'da gemicilik şirketlerinden Çarkçı Denizcilik, Çarkçı Turizm ve Çarkçı Marin gibi şirketlerin ortaklarından Bahattin Çarkçı ve İtalyan Barilla Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güneş Karababa.

Bir ayda 25 milyon lira vurgun
Bu arada, aralarında işadamlarının da bulunduğu 54 kişinin, 6 ayrı borsa aracı şirketinden, borsadaki bazı hisseler ile ilgili spekülasyon çıkararak değerini yükselttikleri ve birçok borsa yatırımcısının bu kağıtları almalarını sağladıkları tespit edildi. Alınan bilgilere göre bir aylık vurgunun 25 milyon TL'ye ulaştığı belirtiliyor. Borsa operasyonunun 2006'dan bu yana gerçekleşen işlemleri kapsadığı, toplam vurgun rakamının yüzlerce milyon
doları bulabileceğine dikkat çekiliyor.

Borsa koalisyonu telekulağa takıldı
Borsada manipülasyon iddiasıyla başlatılan operasyonda AKP’li Necdet Budak ile CHP’li Çetin Soysal aynı soruşturma içinde teknik dinlemeye takıldı. Edirne Milletvekili Budak ile İstanbul Milletvekili Soysal'ın da çete üyeleriyle görüştüğü iddia ediliyor. Milletvekillerinin dosyaları dokunulmazlıkları nedeniyle ayrılarak Meclis Başkanlığı'na gönderildi. NTV'ye konuşan Soysal, manipülasyon iddialarını reddetti ve telefon dinlemeleriyle ilgili olarak "Telefonum 24 saat açık, herkesle görüşürüm" dedi. Budak ise Akın Şapçı ile Keşan'dan tanıştıklarını belirterek "Kesinlikle borsa hakkında konuşmadık, belki parti işleri konuşmuşuzdur" dedi.

Taraf



Bu haber 5,579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,478 µs