En Sıcak Konular

Felaket tellalları bir şey beklemesin

4 Nisan 2009 11:27 tsi
Felaket tellalları bir şey beklemesin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “IMF ile anlaşmaya varmamız halinde kriz tellallığı veya felaket tellallığı yapanlar bu noktada bir beklentinin içerisine girmesinler” dedi.

Erdoğan, Londra'dan dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Zirvede ABD Başkanı Obama ile görüşmenizde neler konuştunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, Obama'nın, Medeniyetler İttifakı Forumu öncesi Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağını anımsatarak, bu ziyaretten dolayı da çok detaylara girilen görüşmeler olmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreterliği konusunu orada görüşme fırsatı olduğunu, sadece ABD Başkanı Obama ile değil, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile de 4'lü, 5'li grup olarak değerlendirme fırsatı yakalandığını vurgulayan Erdoğan, kendilerine Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile ilgili görüşlerini aynen ifade ettiğini anlattı.

Erdoğan, “(Sayın Cumhurbaşkanımızla da tekrar konuyu görüşeyim) dedim. (Zaten Cumhurbaşkanı zirveye katılacaklar, onunla da görüşme fırsatı bulabilirsiniz) dedim” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Obama'nın, “2 gün sonra ben de Türkiye'deyim. Orada daha geniş görüşme fırsatı bulacağız” dediğini kaydeden Erdoğan, “İnşallah ikili ilişkilerimizi, Orta Doğu ile ilgili birçok konuyu ve bir stratejik müttefik olarak atmamız gereken adımları, yapmamız gerekenleri burada, Ankara'da görüşme fırsatını bulacağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, “IMF, Türkiye'nin şartları ile mi gelecek Ankara'ya?” sorusu üzerine de bunların bir kısmının aşıldığını, aşılamayan maddeler noktasında çok ciddi sorunların kalmadığını belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in bu konudaki süreci aynı şekilde sürdüreceklerini ve bir an önce neticeye varmak istediklerini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada bir şeyi çok açık net söyleyeyim; IMF ile anlaşmaya varmamız halinde kriz tellallığı veya felaket tellallığı yapanlar bu noktada bir beklentinin içerisine de girmesinler. Bu kadar açık konuşuyorum. Bunu açık konuşmak zorundayım. Çünkü bu işin bu şekilde beklentisini doğuranlar, farklı bir havayı, atmosferi estiriyorlar. Bu, ülkemiz için doğru değil, ülkemizin geleceği için doğru değil. Biz kararlı yürümek zorundayız. Herkes yere sağlam basmak durumundadır. Finans sektörü için de reel sektör için de bu böyledir, ama bu demek değildir ki biz atmamız gereken adımları atmayacağız. Şu ana kadar attığımız adımların bedeli yaklaşık 30 katrilyon. 30 katrilyonluk bir destek paketini açıklamış vaziyetteyiz. Bu, Hindistan'da 25 katrilyon civarındadır. Totalde baktığınız zaman Hindistan ile bizim bütçemizin mukayese edilir yanı yok. Böyle olduğu halde biz bu adımı kararlı bir şekilde attık ve atmaya da devam edeceğiz.”

NATO GENEL SEKRETERLİĞİ

Bir gazetecinin, “NATO Genel Sekreterliğine Danimarka'nın aday olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” ve “Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına girme ve bölgedeki bazı komutanlıkları istemesi konusundaki görüşleriniz nelerdir?” soruları üzerine de Erdoğan, bunların hepsinin şu anda değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Fransa'nın konumuyla ilgili henüz kendilerine gelmiş ciddi bir teklif olmadığını, bunların sadece dedikodu olarak konuşulduğunu, Fransa'nın bu konuda bir teklifi, talebi bulunmadığını kaydederek, “Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Cumhurbaşkanımıza veya bana ulaşan teklifi veya talebi şu ana kadar olmadı” dedi.

Rasmussen konusunda da nasıl gelişme olacağının izlendiğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

“Alternatifler var mı yok mu, bunları göreceğiz. Bizim buradaki tek amacımız, NATO'nun yıpratılmamasıdır. NATO'nun dünyada barışın teminine yönelik bir işlevi var, bunun zarar görmemesidir. Bir yandan bizim terörle mücadele sürecimiz var. Terörle mücadele noktasında çok fonksiyonel olması gereken bu örgütün genel sekreterliğine maalesef terörün medya grubunda önemli bir yeri olan televizyonun yayın merkezinin Danimarka olması sıkıntı veren, düşündürücü bir şeydir. Bunu 4 yıl önce ben meslektaşımla konuştum, ama o günden bugüne maalesef olumlu bir gelişme olmadı.”

Geçmişte bir karikatür krizi yaşandığını, bunda da İslam dünyasının rahatsızlığı bulunduğunu, onların kendilerini aradığını ve bu konuyla ilgili yaklaşımlarını, düşüncelerini söylediklerini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz de diyoruz ki bir kişiye niye tıkanıyoruz. Bunun dışında alternatifler yok mu? Bunların üzerinde oturalım, konuşalım. Daha uygun, bu işi çözüme kavuşturacak bir başka ismi bulalım istiyoruz. Yoksa sorunumuz bizim Rasmussen'in şahsı değil veya Danimarka'nın kendisi değil. Bizim bu noktada herhangi bir derdimiz yok. Tek derdimiz bizim, NATO'nun yıpratılmamasıdır. Bunu başarmalıyız.”

“Irak Devlet Başkanı Talabani'nin Türkiye ziyaretinde basına da yansıdığı gibi 'PKK silah bırakmalı' şeklinde sözleri oldu, ama Irak'a döndüğünde 'Ben böyle bir açıklama yapmadım' dedi. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?” sorusuna Erdoğan, “Bu söylediğiniz istikamette bir haber bana ulaşmadığı gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın Talabani'nin Irak'a dönmesinden sonra bir Bağdat ziyareti oldu. O Bağdat ziyaretinde çok açık net canlı yayında 'bırakması' istikametinde açıklaması oldu. En son açıklama budur” karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, kendisinin de yaptığı görüşmede Talabani'nin yine buna benzer şeyler söylediğine dikkati çekerken, “Sizden duyduğumu ben kendisinden duymadım” dedi.

Erdoğan, üçüncü G-20 Zirvesi'nin New York'ta yapılacağını sözlerine ekledi.

A.A.



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs