Amerika'ya muhtıra verirse... | " /> Amerika'ya muhtıra verirse... | "/>

En Sıcak Konular

Çin Amerika'ya muhtıra verirse...

4 Nisan 2009 10:15 tsi
Çin Amerika'ya muhtıra verirse... Krizin merkezi ABD'de ise ekonomik ağırlık Avrasya'ya kayar.

Meliha Okur / Sabah'taki köşesinden ilgili kısım

ABD ve küçük kardeşi sıkıyor!

G-20 Zirvesi bitti. Hepimiz yeni bir sisteme, yepyeni bir dünya düzenine hazır olalım! Eski düzende buharlaşıp giden 50 trilyon dolar açığı kapatmak için dünya zenginleri G-20'de ellerini ceplerine attı. 1.1 trilyon doları zor çıkardılar.
Bu para yarayı iyileştirmeye yetmez! Olsa olsa bir nebze acıyı hafifletir. Acıyı dindirmez! Dünya, bu krizden kurtulmak için daha çok reçete hazırlar!
Krizin merkezi ABD'de ise ekonomik ağırlık Avrasya'ya kayar.
G-20 Zirvesi sonrası beni bir bankanın dünya çapında yeniden yapılandırma programının başında olan arkadaşım Sertaç Yeltekin uyardı. Dedi ki; "Çinlilerin açıklamalarına odaklan!.."

Hey gidi günler hey!
Mao'nun çocuklarına bakın hele!.. Amerikalılar'a ihtar veriyor; "Bugüne kadar sizin dolar cinsinden tahvillerinize biz para yatırdık. Elimizde trilyonlarca ABD devlet tahvilleri var! Ekonominizi bir an önce hale yola koyun, yoksa artık biz tahvil ihalelerine girmekten vazgeçeriz!" diyor.
ABD çaresiz. 14 trilyon dolar milli geliri olmasına rağmen 11 trilyon dolar ile dünyanın en borçlu devleti.
Çin ise dünyaya kredi veren en büyük para kaynağı. Çinliler açık açık başkan Obama'ya, "Bak biz yönetim kurulu başkanı, sen ise şirketin genel müdürüsün ha! " muhtırası veriyor. Bu durum ABD'nin ekonomik kriz nedeniyle azalan nüfuzunun en belirgin göstergesi.

Almanya ve Fransa kararlı.
Artık ABD ve onun küçük kardeşi İngiltere'den yani anglo-saksonlardan dünya düzeni dersi almak istemiyor. Anglosakson finansal sistemin iflas ettiği ortada. Bu nedenle yeni düzenin temelinde ekonomi var. Yeltekin'e göre ABD giderek, yerini Çin, Fransa, Almanya ve gelişmekte olan ülkelere, yani yeni çok kutuplu düzene bırakacak. Bu durumda faturayı kim ödeyecek?
Elbette ABD, İngiltere ve bir nebze olsa bile AB ülkeleri ödeyecek. Bugüne kadar açılan paketlerin tutarı 5 trilyon doları buldu. O yüzden bu ülkelerin yapacağı ödemelerin astronomik açığı kapatmaya yetmeyeceği gün gibi ortada.

Zengin batı ülkelerinin Asya'da birikmiş olan inanılmaz büyüklükteki tasarruf rezervine ihtiyacı var. Daha şimdiden kasasında bol dövizi olan ülkelerle karşılıklı pazarlık yapılıyor. Japonya dışında kalan Asya ülkeleri BM, IMF ve Dünya Bankası'nda etkileri artırmak için kırk takla atıyor.
Bu süreçten kimin kârlı çıkacağı önemli! Ben, bol tasarrufu, üretim gücü ve ihracat potansiyeliyle bildiğini okumaktan şaşmayan Almanya'yı yakından takip ediyorum.
Çünkü bu işten orta vadede çok kazançlı çıkacak.



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs