16 Nisan'a dikkat! | " /> 16 Nisan'a dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Haberi dışarıdan al: 16 Nisan'a dikkat!

4 Nisan 2009 09:37 tsi
Haberi dışarıdan al: 16 Nisan'a dikkat! ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal Türkiye hakkında öyle bir bilgi verdi ki... Ankara duyunca ne diyecek?

ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye ile Ermenistan’ın sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin başlaması için 16 Nisan’da anlaşma imzalayacağını yazdı.

Habere göre, Türkiye ile Ermenistan sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması için uzlaşma sağlandı. Anlaşma büyük olasılıkla 16 Nisan’da imzalanacak. Gazeteye göre, anlaşma şunları kapsıyor:
 
1) Sınırların resmen tanınması ve sınır kapılarının açılması.
 
2) Diplomatik ilişkilerin tamamen yeniden başlaması.
 
3) İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için ortak komisyonların kurulması.
 
Bakü’yü ABD ikna edecek
 
Gazeteye göre, uzlaşmayı Kafkaslar’da istikrar için çok önemli bir adım olarak gören Batı ülkeleri memnun. Ancak Azerbaycan’da büyük rahatsızlık var. Azeri basınına göre, Devlet Başkanı İlham Aliyev, anlaşma olursa Türkiye ile enerji işbirliğinin sona ereceği resti çekti. Bu da Orta Asya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco Projesi’nin zarar görmesi endişesini yarattı. Bir grup Azeri aydın da dün ortak bir açıklamayla anlaşmayla Karabağ sorununun çözümünü zorlaştıracağını savunarak, Türkiye’yi vazgeçmeye çağırdı.
 
WSJ bu sorunun aşılması için ABD’nin devrede olduğunu yazdı. Bu çerçevede, Avrasya’dan sorumlu ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza salı günü Bakü’ye giderek, Azeri yetkililerle görüşecek.
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti dikkate alınarak yapıldığını söyledi. Bu şekilde, Ankara, “soykırım günü” olarak kabul edilen 24 Nisan’dan önce anlaşmayı hayata geçirerek, ABD Kongresi’ndeki soykırım tasarısını engelleyebileceğini umuyor.
 
Ermenice radyo yayında
 
Türkiye'nin Ermenistan’la anlaşma imzalayacağı haberleri büyük ses getirirken, TRT dün Ermenice radyo yayınına başladı. “Türkiye’nin Sesi” radyosunda 31’inci yabancı dil olarak katılan Ermenice yayını, Doğu Anadolu’da Ermenistan’a yakın bölgelerde FM Bandı 106.25 MHz üzerinden dinlemek mümkün olacak. Ermenice yayın, Türkiye saati ile 07.00-07.30 saatleri arası, akşamları ise 18.00-18.30 saatleri arasında yapılacak. Uluslararası AP ajansı da bu girişimin Obama’nın ziyareti öncesi bir “iyi niyet jesti” olduğu yorumu yaptı.

ERİVAN’DA “16 NİSAN” BEKLENTİSİ

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın bu ay açılması beklentileri artıyor. Ermenistan’daki Kafkas Enstitüsü Direktörü Alexander İskandaryan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın 16 Nisan’da açılması olasılığının bulunduğunu söyledi.

Alexander İskandaryan, Ermenistan basınında yer alan açıklamalarında ortak sınırın 16 Nisan’da açılması olasılığının bulunduğunu ifade etti. Wall Street Journal, Brüksel’deki diplomatlara dayanarak sınırın 16 Nisan’da açılabileceğini yazdı ancak şimdiye kadar iki başkentten bu konuda resmi bir açıklama gelmedi,

İskandaryan, 21. yüzyılda kapalı bir sınırın saçma olduğunu savunurken “Ermenistan’ın sınırın açılmasından kazançları açıktır. Ulaştırmayı kolaylaştıracak ve maliyetleri azatlatacak, Avrupa ile doğrudan bir demiryolu hattımız olacak. Aynı zamanda bize denize ve Türkiye’nin Doğu illerine bir yol sağlayacak” diye konuştu.

Ermenistan’ın yatırımlarının bu illerin refahının artmasına katkıda bulunabileceğini de söyleyen İskandaryan, Türkiye’nin de sınırın açılmasından da yararlanacağını belirtti.

Hürriyet



Bu haber 1,366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,660 µs