En Sıcak Konular

Zam yapan otomotivciye soruşturma

3 Nisan 2009 18:38 tsi
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indirimi sonrasında otomobil fiyatlarına zam yapılması konusunda Rekabet Kurumu'nun inceleme başlattığını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer çağlayan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yeni Başkanı Çetin Osman Budak ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyarette ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, eski Başkan Kemal Özgen ve ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, Antalya ekonomisi, tarım ve turizm ile ilin sorunları hakkında bilgi verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan da, yaptığı konuşmada, ÖTV indirimi sonrasında otomobil fiyatlarına zam yapılması konusuna değindi. Rekabet Kurumu'nun bu konuda inceleme başlattığını hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Şu anda, yerli üreticilerden zam yapan yok. Bu konuda Rekabet Kurumu inceleme başlattı. Rekabet Kurumu, benim bakanlığımla ilişkide olan bir kurumdur. Dolayısıyla otomotiv sektörünün, böyle bir imkan yakalamışken, elindeki nimeti, müşterisini kaçırmaması gerekiyor. Otomotiv sektörünü uyardım. İçlerinde yanlış, hata yapanlar varsa bu müşteri her zaman onlara lazım. Onun için tedbiri buna göre yapmaları lazım. İthal edilen otomobillerde de, kurların değişmesinden dolayı bir fiyat farkı olduğunu bana ifade ettiler. Ben sektörle çok yakın görüşüyorum. Bir de sağ olsunlar, beni (otomotiv bakanı) ilan ettiler, iyice sektöre beni bağladılar. Ancak şunu ifade edeyim; Türkiye'de üretim yapan hiçbir fabrika, şu anda zam yapmadığı gibi, (bana iletileni söylüyorum) diğer taraftan da üretimlerine devam ediyorlar. 24 saat çalışıyor, işçi çıkartmıyorlar. Şunu çok net söyleyeyim: ÖTV indirimi Bakanlar Kurulu kararıdır, ona uymak mecburiyeti vardır. Ona uyulmadığı takdirde Maliye Bakanlığı ve benim bakanlığımın ilgili insanları gündeme gelir ve harekete geçerler.

Tüketici ile ilgili tüm şikayetler yine benim bakanlığıma bağlı. Tüketici Genel Müdürlüğü benim bakanlığıma bağlıdır. Yani etkin denetim yaparız. Ancak yaptığım araştırmada, bunun bir kaç özel boyutta olduğu bilgisine sahip oldum. Ne yaparlarsa kendilerine yaparlar. Onun için bu konuda da üreticilerin hassasiyetlerini görüyorum. Zam yapma konusunda çok fazla hareket içinde olmadıklarını da ben tekrar bugün yapmış olduğum görüşmede gördüm. İthal edilenlerde yalnız kurun değişmesinden dolayı fiyat farkı doğduğu ifade ediliyor ama kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum.''

Büyük Mağazalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanun Tasarılarının 2009 yılı içinde yasalaşacağı müjdesini de veren Çağlayan, 'İnşallah 2009 yılında Büyük Mağazalar Kanunu'nu çıkaracağız. Bunun müjdesini siz arkadaşlarınıza, dostlarınıza verebilirsiniz. Türk Ticaret Kanunu, benimle yaşıt 1957 model. Şimdi yenilenmesi gerekiyor. Çok önemli yenilikler içeriyor'' dedi.

Sebze meyve ticaretini düzenleyen kanunun çok ciddi yenilikler içerdiğini, Başbakanlık'ta olduğunu ve bu yıl çıkartmaya çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, ''Gerek seracılık, gerek fidecilik konusu son derece önemli. Artık sanayi, ticaret ve hizmet sektörü birbirinin ayrılmaz parçası. Zincirin üç halkası ama kopmaz halkası. Bu çerçevede biz sanayi sicil kanununu yenileyecektik ancak gördük ki sanayi sicil kanunu değil artık bunun adı. Bunun adı İşletme Sicil Kanunu çünkü'' diye konuştu. 

-BOTAŞ'IN SANAYİCİDEN TEMİNAT MEKTUBU İSTEMESİ-

   Turizmin ülke ekonomisi için çok önemli sektör olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, turizm sektörünün sorunlarının çözümü için de ATSO'nun önerilerini Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşeceğini ve gerekli kolaylıkların yapılmasını isteyeceğini söyledi. ATSO Başkanı Budak'ın, BOTAŞ'ın Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelerden doğal gaz kullanımı konusunda teminat mektubu talep ettiğini, bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtmesi üzerine Çağlayan, şöyle konuştu:

''BOTAŞ'ın teminat mektubu isteme konusu Nisan ayına ertelenmişti. Ancak ben tekrar ifade ediyorum: Bakanla da görüştüm. Şu anda Türk özel sektörünün teminat mektubu verme durumu söz konusu değildir. Şartları müsait değildir. Bankalar teminat mektubu vermek için kimseye yalvarmıyor. Tekrar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile görüşeceğiz. Daha önce kendisine, Nisan ayında tekrar teminat uygulaması gündeme gelirse karşı çıkacağımı söylemiştim. Dolayısıyla burada çok isteniyorsa teminat senedi veya teminat çeki alınabilir ama sizlerin varlığı sanayicinin, bizim için en büyük teminattır ama BOTAŞ çok istiyorsa bir senet veya çekle bu işi halledebilir.''

Ziyarette ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Büyük Mağazacılık Kanunu'na karşı çeşitli meslek odaları temsilcileriyle yaptıkları kampanyada topladıkları 6 bine yakın imzayı Bakan Çağlayan'a verdi. Budak, ziyaret anısına Bakan Çağlayan'a üzerinde Antalya figürünün yer aldığı bir de seramik tabak hediye etti.

-YEREL SEÇİMLER-

Öte yandan, Manavgat'taki çeşitli oda başkanlarıyla bir araya gelen Bakan Çağlayan, yerel seçimlerde AK Parti'nin bir kaç puan az oy almasına rağmen istikrarlı gidişini devam ettirdiğini gösterdiğini söyledi.

29 Mart yerel seçimlerinin son derece demokratik şekilde geçtiğini kaydeden Bakan Çağlayan, katılım oranının çok yüksek ve halkın demokrasiye karşı gösterdiği refleksin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Bir kaç ufak tefek olayın dışında tüm Türkiye'de seçimlerin başarıyla ve demokratik şekilde yapıldığına işaret eden Çağlayan, ''Partilerin ve adayların yarışması sonunda millet iradesi ortaya çıktı. Milletimizin iradesiyle yerel yönetimlerde beş yıl boyunca hizmet edecek başkanlar, meclis üyeleri ve muhtarlar seçildi. Seçim sonuçları şunu gösterdi: Halkımız AK Parti'ye ve hizmete devam dedi. AK Parti şu anda kendisinden sonra gelen partilerin oy toplamında fazla oya sahip bir parti. Oylarımızda birkaç puanlık gerileme olsa da aslında yerel seçimler, genel seçimlerle mukayese edilmemeli. 2004 yerel seçimleriyle geçirdiğimiz seçimler arasında oynayan oy farkı son derece normaldir'' diye konuştu.

haber7

 

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,929 µs