En Sıcak Konular

Türkiye'ye sarı yandı!

3 Nisan 2009 13:55 tsi
Olli Rehn, Türkiye ile müzakerelerde enerji başlığının açılmasının Nabucco’nun tamamlanması yönünde katkıda bulunacağını belirtirken, “Ancak söz konusu başlığın açılması tüm üye devletlerin iznine bağlıdır ve bu henüz gerçekleşmemiştir”

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Komisyon’un, Türkiye’yle tam üyelik müzakerelerinde enerji başlığının açılabileceğini, Türkiye’nin buna hazırlıklı olduğunu göz önünde bulundurduklarını bildirdi.

Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marios Matsakis’in bir soru önergesini yanıtladı. Matsakis önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son Brüksel ziyaretinde “AB, müzakerelerde enerji başlığı üzerindeki blokajı kaldırmadığı sürece Türkiye Nabucco boru hattı projesi için desteğini erteleyebilir” uyarısında bulunduğunu belirtmişti. Matsakis, Türkiye’nin tutumunu “şantaj” olarak niteleyerek, Nabucco konusunda yeterli garanti verip vermediğini sormuş ve “Bu gibi garantiler güvenilir ve hazır değilse Komisyon gaz projesine alternatif çözümler bulma görüşümle mutabık mı?” sorusunu yöneltmişti.

TÜRKİYE ENERJİ BAŞLIĞINA HAZIR

Olli Rehn ise önergeye verdiği yanıtta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’e son ziyareti ve AB Komisyonu Başkanı ile görüşmeleri sırasında Nabucco projesi ve müzakerelerde enerji başlığının açılması arasında resmi bir bağlantı kurmadığını bildirdi. Ancak Başbakan Erdoğan’ın “müzakerelerde enerji başlığının açılmasının Türkiye’de Nabucco projesinin tamamlanması için kesinlikle daha iyi bir politik atmosfer oluşturacağı” üzerinde durduğunu belirten Rehn şöyle dedi:

“Komisyon, Türkiye’nin enerji üzerindeki görüşmelerin başlaması için yeterli derecede hazırlıklı olduğunu göz önünde bulundurmaktadır. Bu başlığın açılması Türkiye’yle Nabucco üzerindeki, örneğin gaz geçiş kuralları üzerindeki görüşmelere yardımcı olacaktır. Ancak bir başlığın açılması tüm Üye Devletlerin oybirliğiyle iznine bağlıdır ve bu şu ana değin gerçekleşmemiştir.”

NABUCCO PROJESİ

Nabucco projesi, Hazar havzası doğalgaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya yoluyla Avrupa'ya taşınmasını ve böylece tüm kıtanın Rusya'ya bağımlılığını azaltmasını hedefliyor. Projenin inşaatına 2010'da başlanacak, 2013 yılından sonra ise 8 milyar metreküplük kapasite ile ticaretin startı verilecek. Projenin maliyetinin 7.9 milyar euroyu bulması bekleniyor.
 
hurriyet



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,997 µs