En Sıcak Konular

AK Parti % 68 ile rekor kırdı !

3 Nisan 2009 13:47 tsi
AK Parti % 68 ile rekor kırdı ! Mart ayına damgasını vuranlar açıklandı. Haber sayısı % 68,6 oranında artan AK Parti listenin ilk sırasında yer aldı. İşte diğer parti ve liderlerin durumu...

Kıyasıya geçen bir yerel seçim yarışı, Ergenekon Davası, Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, Hillary Clinton’ın Türkiye ziyareti, Mart ayının yoğun gündemini oluşturan konu başlıkları oldu. İşte Medya Takip Merkezi’nin Mart ayı medya raporu...

MTM’nin, 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi incelemesi sonucunda hazırladığı “ayın medya gündemi” raporu açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre; ayın en çok konuşulan gündem maddesi, AK Parti oldu.

Aylardır siyasilerin ve Türk halkının gündemine oturan ve neredeyse genel seçim havasında seyreden yerel seçim hazırlıkları, partilerin ve parti başkanlarının sert söz düelloları ve çeşitli iddiaları nedeniyle nabzın günden güne yükselmesine neden oldu. AK Parti, CHP ve MHP arasındaki büyük yarış, 29 Mart’ta tüm seçmenlerin sandık başına gitmesiyle sonuçlandı. Özellikle Ankara ve İstanbul’da başa baş giden yarışta ipi AK Parti göğüslerken; AK Parti, 2004 ve 2007 seçimlerine oranla oy kaybına uğradı. MTM’nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Tüm ülkenin kilitlendiği yerel seçimler, medyada mart ayı boyunca toplam 35 bin 821 habere konu edildi.

ERGENEKON DAVASINDA SULAR DURULMUYOR

Medya raporuna göre, Ergenekon Davası’yla ilgili çarpıcı açıklamalar ve sansasyonlar, geçtiğimiz ay da gündemdeki yerini korudu. Ergenekon kapsamında tutuklanan isimlerin arasına Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da katılması, darbe iddiaları, JİTEM’e ilişkin açıklamalar, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarının büyük çoğunluğunun CHP’ye oy vermesi, Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi'nin bombalanması ile ilgili davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesi talebinin reddedilmesi, ay içerisinde öne çıkan gelişmeler oldu. Önceki aya oranla haber sayısı % 8 düşen Ergenekon Davası, toplam 18 bin 319 haberde yer buldu.

MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN BEKLENMEDİK VEDASI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu, seçim çalışmaları için Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götüren helikopterin, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi dağlık kesiminde düşmesi, seçime hüzün ve gözyaşı kattı. Büyük bir ekibin görev yaptığı arama-kurtarma çalışması, hava şartlarının elverişsizliği ve sinyal alınamadığı için yerin zor bulunması nedeniyle 47 saat sürdü. Kazadan sağ kurtulan olmazken, Yazıcıoğlu’nun vefatı, başta siyaset dünyası olmak üzere tüm ülkede derin bir üzüntüyle karşılandı.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) düzenli olarak hazırladığı “ayın medya gündemi“ raporuna göre; Mart ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında en fazla yer verilen siyasi parti, yeniden AK Parti oldu. Geçtiğimiz ay tahtını CHP’ye kaptıran AK Parti, ay boyunca bu partiye yönelik açıklamaları ve girdiği polemiklerle dikkatleri üzerine çekti. Uzun süren seçim yarışından, galip çıkan AK Parti, oy oranının düşmesiyle de, tartışmaların odağı oldu. Toplam 60 bin 294 habere konu edilen AK Parti, Mart ayının en çok konuşulan gündem maddesiydi. Haber sayısı % 68,6 gibi rekor bir oranda artış gösteren iktidar partisinin, ekranlarda kalma süresi ise 1.059 saati buldu.

Haberlerinde % 40 oranında artış yaşanan CHP, 51 bin 164 habere konu edilirken, ekranlar ana muhalefet partisine 840 saate yakın yer ayırdı. Yoğun seçim kampanyalarının ardından, oy oranının yükselmesiyle dikkatleri üzerine çeken CHP, ayın en çok haber olan ikinci siyasi partisiydi.

Yerel seçim heyecanı günden güne artarken, bu dönemde bazı partiler de atağa geçti. Bu partiler arasında en çok dikkat çekenleri ise % 223,5 oranında haber artışıyla SP ve % 146’lık haber yükselişiyle MHP oldular. Ayın en çok konuşulan üçüncü partisi olan MHP’ye medya, 25 bin 372 haberde yer verdi.

 

 



SEÇİM DÖNEMİNİN EN POPÜLER İSMİ ERDOĞAN OLDU

 

Rapora göre Erdoğan, seçim sürecinde medyanın en çok ilgi gösterdiği isim oldu. Baykal’dan 2,5 kat daha fazla yer verilen Erdoğan, yoğun miting programı, sert açıklamaları ve rakipleriyle girdiği söz düelloları ile dikkat çekti. Haber sayısı % 23 artış gösteren Başbakan; gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 46 bin 854 habere konu edildi.

SEÇİM, BAYKAL’A İLGİYİ % 70 ARTIRDI

Ayın en çok konuşulan ikinci siyaset adamı ise Deniz Baykal oldu. Mitinglerde yaptığı açıklamalar ile dikkatleri üzerine çeken Baykal’ın, Sinop mitinginde, Erdoğan’a “İktidar oldun ama adam olamadın” demesi, aya damgasını vuran gelişmelerden biri olarak kayda geçti. Bu sözleri üzerine Erdoğan’ın Baykal’a dava açması, sözlü polemiği daha da alevlendirdi. Ana muhalefet partisi liderine, medya toplam 17 bin 547 haberde yer verdi.

 
DEVLET BAHÇELİ’NİN HIZLI YÜKSELİŞİ

Mart ayında, medyanın en çok ilgi gösterdiği bir diğer siyaset adamı, Devlet Bahçeli’ydi. Uzun zamandır sessiz kalan, ancak seçim tarihi yaklaştıkça yaptığı sert ve çarpıcı açıklamalarıyla dikkat çeken Bahçeli’nin haberleri, Şubat ayına oranla %233 artış gösterdi. Devlet Bahçeli, ay boyunca 8 bin 927 habere edildi.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARINA SEÇİM DOPİNGİ

Mart ayında, medyanın en sık yer verdiği bir diğer konu başlığı da Dünya Kadınlar Günü’ydü. Seçim sürecine denk gelen bu özel gün, kadınlardan oy almaya çalışan siyasiler için de fırsat doğurdu. Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde yapılan etkinlikler ve açıklamalar, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 4 bin 260 haber ve yazıya konu oldu.

“DÜNYA SU FORUMU” ALKIŞLAR VE PROTESTOLAR EŞLİĞİNDE YAPILDI

Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı ayın medya raporuna göre, Mart ayında gündeme damgasını vuran konulardan biri de, 16-22 Mart 2009 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu oldu. Türk Hükümeti ve Dünya Su Konseyi tarafından düzenlenen ve 192 ülkeden yaklaşık 33 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen forum, Türkiye’nin bugüne kadar yaşananların en büyüğü oldu. Dünyada su krizinin önüne geçilmesi, suyun kurtarılması gibi büyük bir iddiayla ortaya çıkan Forum’da, su sorununun, sanki yalnız baraj sorunuymuş gibi sunulmasına ve suyun ticarileştirilmesine tepki gösteren sivil toplum örgütleri, 5. Dünya Su Forumu’nu hayal kırıklığı olarak yorumlarken, konuyla ilgili olarak medyada 4 bin 18 habere yer verildi.

ABD - TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ GELİŞMELER

MTM’nin yaptığı aynı araştırma sonuçlarına göre; ayın en çok dikkat çeken bir diğer konu başlığı, Hillary Clinton’ın Türkiye ziyareti oldu. Önemli görüşmelere imza atan Clinton’un, bir ay sonra Obama’nın Türkiye’ye geleceğini açıklaması, heyecanla karşılandı.

YUSUF HAYALOĞLU’NUN VEFATI SANAT DÜNYASINI YASA BOĞDU

Şair ve söz yazarı Yusuf Hayaloğlu’nun, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi, geçtiğimiz ayın en önemli gelişmeleri arasında kaydedildi. Akciğerinde oluşan ödem nedeniyle 56 yaşında hayatını kaybeden Hayaloğlu'nun şiirleri, başta Ahmet Kaya olmak üzere birçok sanatçı tarafından bestelenmiş ve yorumlanmıştı. Sanat dünyasında büyük bir üzüntüyle karşılanan vefat haberi, medyada da geniş yansıma buldu.

Ayın en çok konuşulan bir diğer gündem maddesi ise Türkiye'nin ilk hızlı tren hattı olan Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kullanıma açılmasıydı. Ankara-Eskişehir arasındaki yolculuğu 1 saat 25 dakikaya çeken hızlı tren hattına ilgi yüksek oldu.

THY, KAZA İLE GÜNDEMDEYDİ

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan kurumlarından biri olan Türk Hava Yolları, özellikle Amsterdam seferi sırasında düşen uçağının hata raporunun uzun süre açıklanmaması nedeniyle eleştirildi. 2003 yılından bu yıla kadar yolcu sayısını iki, cirosunu ise üç kat artırdığına dair açıklamalarıyla da dikkatleri üzerine çeken THY, SETUR ile anlaşmasını sona erdirmesi, sefer sayılarını artırması ve kampanyalarıyla, ay boyunca 5 bin 773 habere konu edildi.

KOÇ HOLDİNG’DEN KAR AÇIKLAMASI

Erken uyan sisteminden faydalanarak gerekli tedbirleri aldıklarını ve krize hazırlıklı girdiklerini belirten Koç Holding’in, geçen yıl 2 milyar lira net kâr elde ettiğini açıklaması, medyada sıkça yer alan gelişmelerinden biri oldu. Ayrıca, Rahmi Koç’un Ankara’nın vergi rekortmeni olması ve holding bünyesindeki çeşitli şirketler ile ilgili konular, medyanın yakın takibindeydi. Holding’in ay boyunca 1.008 haber ve yazıda bahsi geçti.

TOKİ’DEN YOKSULLARA YENİ ÇÖZÜMLER

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yoksul vatandaşlara yönelik yapılacak ve 100 liradan başlayan taksitlerle satılacak 45 metrekarelik konutlar için talep toplanmaya başlanması, geçtiğimiz ayın en çok haber olan bir diğer konu başlığıydı. TOKİ çalışanlarının maaşlarına alamadıklarına dair isyanları, TOKİ’nin başbakan eşliğinde yapılan konut anahtar teslim törenleri, yapılan kampanyaların hükümetin seçime yönelik bir oyunu olduğuna dair iddialar, Mart ayına damgasını vuran gelişmelerdi. TOKİ, ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 3 bin 386 habere konu edildi.

EN PRESTİJLİ TASARIM ÖDÜLÜ FORD’UN

Yeni Ford Fiesta’nın, Zentrum Nordrhein Westfalen organizasyonu tarafından verilen, dünyanın en prestijli tasarım ödülleri arasında yer alan Red Dot tasanm ödülünü kazanmasıyla moral toplayan Ford; üretime yeniden başlaması, hemen sonrasında yeniden ara vermesi, ÖTV indirimleri derken, basının yakın markajındaydı. Ekonomi basının en çok yer verdiği firmalar arasında yer alan Ford, ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 1.678 habere konu oldu.

2008 yılında 147 milyon 127 bin TL konsolide net kâr elde ettiğini açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken Şekerbank, 2009 yılında yeni şubeler açabileceklerine ve enflasyonun üstünde büyüme gerçekleştirebileceklerine ilişkin söylemleriyle gündemde sıkça yer buldu. Şekerbank, sağlık çalışanlarına sunduğu krediler ve Fiskobirlik’in borcunu ödememesi nedeniyle yaşanan sıkıntılarla da basında geniş yansıma sağladı.

MAHSUN KIRMIZIGÜL, GÜNEŞİ GÖRDÜ

Beyaz Melek’in ardından, “Güneşi Gördüm” adlı sinema filmiyle yeniden sinemaseverlerin karşısına çıkan ünlü sanatçı Mahsun Kırmızıgül, medyanın yakın markajına giren üçüncü isimdi. Eleştirmenlerin büyük beğeni ile bahsettiği film vizyonda yerini alırken, filmin beklenen soundtrack albümü de müzik marketlerde satışa sunuldu. Güneşi Gördüm’e gösterilen büyük ilgi nedeniyle, ünlü sanatçı da medyanın yakın takibine girdi. Haber sayısı % 248 artış gösteren Mahsun Kırmızıgül, ay içerisinde 1.250 habere konu edildi.

GALATASARAY, FENERBAHÇE’Yİ TAHTINDAN İNDİRDİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Mart ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yayınlanan tüm spor haberlerini incelemesi ve raporlaması sonucunda elde ettiği medya gündemi raporuna göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan spor kulübü Galatasaray oldu. Uzun zamandır, “en medyatik spor kulüpleri” listesinin zirvesinde oturan Fenerbahçe’yi geride bırakan Galatasaray, ay boyunca toplam 21 bin 358 haber ve yazıya konu edildi. Galatasaray’a televizyon kanalları ise 163 saat yer ayırdı.

MEDYANIN FENERBAHÇE’YE İLGİSİNDE DÜŞÜŞ

MTM’nin üç mecrayı kapsayan aynı araştırma raporuna göre, medyanın en çok yer verdiği ikinci spor kulübü, Fenerbahçe’ydi. Geçtiğimiz aylarda sık sık en medyatikler listesinde ilk sırada görünen Fenerbahçe, % 1,2’lik düşüşle ikinci sıraya geriledi. Ay boyunca 19 bin 347 haber ve yazıda bahsi geçen Fenerbahçe, ekranlarda 110 saat boyunca yer buldu.

Medyanın en çok yer verdiği diğer spor kulüpleri ise 14 bin 922 haberle Beşiktaş ve 10 bin 971 haberle Trabzonspor oldu.

SİVASSPOR’UN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDİYOR

Ligde yakaladığı yükseliş trendiyle dikkat çeken Sivasspor’un popülaritesi Mart ayında da artmaya devam etti. “Ayın en medyatik spor kulüpleri” listesinde yer alan beş takım arasında haber sayısı en çok yükseliş gösteren spor kulübü, % 8,9 ile Sivasspor oldu. Sivasspor ay boyunca yazılı, görsel ve e-basında 9 bin 990 haber ve yazıya konu edildi.

“EN MEDYATİK SPORCULAR” LİSTESİNDE İLK 5’E İKİ TÜRK FUTBOLCU YERLEŞTİ

MTM’nin medya gündemi raporuna göre, spor dünyasının en çok konuşulan sporcuları listesinde ilk sıraya, açık arayla, Türk futbolcu Arda Turan yerleşti. Trabzonspor maçında sakatlanan, ardından Hamburg maçına çıkıp-çıkmayacağı konusuyla sıkça tartışılan Arda Turan'a TV ekranları 7 saat yer ayırdı.

Geçtiğimiz aya damgasını vuran bir diğer Türk futbolcu ise Galatasaraylı Emre Aşık oldu. Sakatlıkları, maçlardaki başarılı performansı ve aldığı kırmızı kartla spor camiasının en çok konuşulan üçüncü ismi olan Emre Aşık’ın haber sayısı iki kattan fazla artış gösterdi. Ünlü futbolcunun, toplam 2 bin 298 haber ve yazıda bahsi geçti.

LINCOLN’UN TAHTINA ARDA TURAN YERLEŞTİ

Önceki ay, spor camiasının en çok konuştuğu isim olan ünlü futbolcu Cassio Lincoln, Mart ayında ikinci sıraya gerileyerek, yerini Arda Turan’a bıraktı. 2 bin 905 habere konu olan Lincoln’un haber sayısı yaklaşık % 14 artış gösterdi.

Mart ayında, medyanın en çok ilgi gösterdiği üçüncü futbolcu olan Beşiktaşlı ünlü oyuncu Marcio Nobre, ay içerisinde 2 bin 424 habere konu oldu. Nobre’nin haberleri % 5,8 oranında yükseldi.

Ayrıca, Mart ayında Başbakan Erdoğan tarafından Kayseri’de açılışı yapılan Kadir Has Stadı, spor gündemindeki en önemli gelişmelerden biri olarak kayda geçti.



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs