sınırı açtırmazlarsa? | " /> sınırı açtırmazlarsa? | "/>

En Sıcak Konular

Ya Azeriler sınırı açtırmazlarsa?

3 Nisan 2009 14:05 tsi
Ya Azeriler sınırı açtırmazlarsa? Azeriler AKP hükümetini hangi sebeple sert bir şekilde eleştird?

Türkiye ile Ermenistan arasında gelişen diyalog sürecinde gündeme gelen iki ülke arasındaki sınırların yeniden açılması konusu Azerbaycan’da büyük endişe yarattı, tepkilere neden oldu.

Türk hükümetinin Ermenistan politikasına karşı bugüne kadar sadece sivil toplum kuruluşları ve muhalefet çevrelerince yapılan eleştiriler son iki gündür hükümet ve Milli Meclis seviyesinde de ifade edilmeye başlandı.

Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un dün gittiği Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Azerbaycan’ın bu konudaki rahatsızlığını açıklamasından sonra bugün de Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, “Sınırların açılması Azerbaycan’ın hayrına değil” diyerek Ankara’ya açık bir mesaj gönderdi.

Azerbaycan Milli Meclisi’nin bugünkü oturumunda söz alan iktidar ve muhalefet milletvekilleri Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti’ni ciddi şekilde eleştirdiler. Muhalif Ümit Partisi Genel Başkanı İkbal Ağazade, son zamanlarda Türkiye’nin Ermenistan ile sınırları açacağına dair haberler yayıldığını belirterek,bu konunun Milli Meclis’te yapılacak kapalı oturumda müzakeresini istedi. Ağazade, “Biz yayılan malumatların ne derece gerçeğe uygun olduğunu bilmiyoruz. Müzakereler olmalıdır ki en azından milletvekilleri Dağlık Karabağ meselesinin çözümü hakkında bilgi edinebilsinler” dedi.

Türkiye’nin Ermenistan’a sınırları açması halinde Bakü ile Ankara arasında 1991 yılında formalaşan siyasetin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren İkbal Ağazade, “Bununla ilgili olarak Azerbaycan tarafı Türkiye’den yeterli bilgi alamıyor. Türkiye siyaseti halen iktidarda olan AKP ile sınırlanamaz. Türkiye içinde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden bu konuda ciddi rahatsız olanlar var. Onun için de Azerbaycan Parlamentosu’ndan bir temsil heyeti Türkiye giderek partiler, STK’lar ve medya ile kapsamlı görüşmeler yaparak meselenin mahiyetini Türkiye kamuoyuna duyurmalıdır” dedi.

Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov da Türkiye parlamentosundan Azerbaycanlı kadın milletvekillerine davet geldiğini belirterek şöyle dedi:

“Bu meselenin müzakeresi için Türkiye’ye ziyaret yapılacak. Bundan başka Türkiye parlamenterlerinden bir grup önümüzdeki günlerde Bakü’ye gelerek bu konuda düzenlenecek konferansa katılacaklar.”
Esedov, Türkiye’nin Ermenistan’la sınırları açmasıyla ilgili haberler hakkında konuşurken de “Televizyonda bazı politologlar sınırların açılmasını Azerbaycan’ın zaferi gibi gösteriyorlar.Ama benim şahsi fikrime göre,sınırların açılması hiç bir zaman Türkiye’nin çıkarına olmayacak ve Azerbaycan’ın da hayırına değil.Biz bunun aleyhineyiz.Bu yönde çalışmalı ve faaliyetimizi güçlendirmeliyiz” dedi.

Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Kudret Hasanguliyev, Türkiye iktidarını Azerbaycan’a ihanetle suçladı. Hasanguliyev, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya attığı atom bombası sonucu meydana gelen ölümlerin soykırım olarak tanınması için girişimde bulunacaklarını belirtti.

Ana Vatan Partisi Başkan Yardımcısı Zahid Orucov da, Türkiye-Ermenistan sınırı aynı zamanda psikolojik sınırdır ve bunun settin kaldırılması Türkiye- Azerbaycan ilişkilerine zarar verebilir. Orucov, “Onun için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Azerbaycan’a davet edilmeli ve bu konu ciddi şekilde müzakere edilmelidir” şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki partilerin temsilcilerinden oluşan bir parlamenter gurubu 13-14-15 Nisan’da Bakü’de Türkiye-Azerbaycan ilişkilerindeki son gelişmelerin ele alınacağı konferansa katılacak. Bu konferansta Ermenistan sınırının açılması konusunun geniş bir şekilde tartışılması beklenirken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan da İstanbul’da 6-7 Nisan da ‘Medeniyetler İttifakı’ çerçevesinde düzenlenecek konferansa katılmak üzere yeniden Türkiye’ye gelecek.ABD Başkanı Barak Obama da Türkiye’yi resmi ziyareti sırasında bu konferansta bir konuşma yapacak.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs