En Sıcak Konular

O dosya tozlu raflardan indirildi

3 Nisan 2009 12:52 tsi
O dosya tozlu raflardan indirildi Ergenekon soruşturması sayesinde Musa Anter cinayeti dosyası 17 yıl sonra yeniden açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı 5 JİTEM'ci için yakalama kararı çıkardı..

Musa Anter dosyası faili meçhul cinayet dosyalarının bulunduğu tozlu raflardan indirildi. Diyarbakır Başsavcılığı, Aygan’ın ‘cinayete karıştılar’ dediği 5 kişi için yakalama kararı çıkardı.

17 yıl önce JİTEM adına çalışan PKK itirafçıları tarafından öldürüldüğü belirten gazeteci-yazar Musa Anter cinayeti failleriyle ilgili soruşturma evrakı 'faili meçhul dosyalar' arasından indirildi. Eski PKK ve JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın anlattıklarını ihbar kabul eden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya adı karışan JİTEM elemanları hakkında yakalama kararı çıkardı.

DOSYA ZAMAN AŞIMI SINIRINA GELDİ

DiyarbakIr'da 20 Eylül 1992 günü Musa Anter'i kaçırıp öldürdükleri gerekçesiyle 6 JİTEM elemanı hakkında soruşturma başlatıldı. Tozlu raflardaki faili meçhul dosyalar arasında bulunan Musa Anter dosyası özel yetkili savcı tarafından yeniden incelemeye alındı. 3 yıl sonra zamanaşımına girecek dosya için Başsavcılık, Abdulkadir Aygan'ın itiraflarını ihbar kabul ederek, olayı failleri olduğu ileri sürülen PKK itirafçıları Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan, Hamit Yıldırım, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Ankara'da öldürülen Binbaşı Cem Ersever ile ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattı.

HEPSİ İÇİN YAKALAMA EMRİ ÇIKTI

KENDİSİ de faili meçhul bir cinayete kurban giden JİTEM'ci Ersever dışındaki tüm zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Adı geçenlerin ayrıca kullandıkları kimliklerle yurtdışına giriş-çıkış yapıp yapmadıklarının Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sorulması için yazı yazıldı. Ayrıca adı geçen bu kişilerin tanık koruma kanunundan faydalanıp yeni kimlik alıp almadıkları, almışlarsa yeni kimlik bilgilerinin soruşturma dosyasına gönderilmesi için de İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne yazı gönderdi.

AYGAN İSVEÇ’TEN YENİDEN İSTENDİ

İSVEÇ hükümeti Abdulkadir Aygan'ın iade edilmesine ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan ‘hangi sıfatla ve ne amaçla iadesinin istendiği’nin açıkça belirtilmesini istedi. Bunun üzerine Diyarbakır Başsavcılığı, Aygan'ın itiraf ve faaliyetlerini içeren dosyayı "ivedi" olarak Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Dosyada Aygan'ın, Anter cinayeti başta olmak üzere itiraflarındaki birçok olayın faili ve tanığı olduğu, iade edilmesi halinde, bu olayların faillerinin zamanaşımına uğramadan cezalandırılacağı ifade edildi.

Oğlu Dicle: Dava bizim için bir şans

İsveç Hükümeti’nin koruma tahsis ettiği Abdülkadir Aygan, üç yıl önce İsveç’te yüz yüze görüştüğü Musa Anter’in kızı Rahşan Anter’e babasını nasıl öldürdüklerini anlatmıştı.

MUSA Anter'in oğlu Dicle Anter, ETÖ soruşturmasının babasının cinayetinin aydınlatılması açısından bir şans olduğunu belirterek "Ergenekon soruşturmasının genişletilmesi ve belki üçüncü iddianamenin hazırlanmasıyla birlikte bu umudum daha da çok artacak. İnşallah hayal kırıklığına uğramam" dedi. ETÖ davasına müdahil olma isteklerinin mahkeme heyeti tarafından kabul edilmediğini belirten Dicle Anter, hazırlanmakta olan üçüncü ETÖ iddianamesine babasının cinayetinin de eklenmesini beklediğini söyledi. Abdülkadİr Aygan, Musa Anter'in kızı Rahşan Anter'e İsveç'te babasını nasıl öldürdüklerini anlatmıştı. Aygan geçen ay, Adalet Bakanlığı'nın Musa Anter öldürüldüğünde yanında olan ve ağır yaralı kurtulan Orhan Miroğlu ile Ankar'ın kızı Rahşan Anter'in eski kişisel başvuruları üzerinden temellendirdiği "iade talebi" üzerine mahkeme kararıyla gözaltına alınmış ve bir süre sonra serbest bırakılmıştı. Öte yandan Aygan'ın, İsveç hükümeti yetkililerine ''Öcalan hakkımda tehdit içerikli açıklamalar yapıyor. Yurt dışında da can güvenliğim kalmadı'' başvurusu yaptığı bunun üzerine özel koruma altına alındığı öğrenildi.

Ape Musa’yı Hamit öldürdü

İTİRAFÇI Abdülkadir Aygan, Musa Anter cinayetini şu şekilde anlatmıştı: Hogir, ben, Mustafa Deniz, Ali Ozansoy, Yeşil`in Land Rover'ıyla Silvan yolunun çıkışındaki tepeye geldik. Ali Ozansoy ana telsiz istasyonunda bekliyordu. Hogir'le ben yokuşun başında kaldık. Yeşil, yanına Mustafa Deniz`i alarak tepeye doğru devam etti. Hamit de otele Musa Anter`i almaya gitmişti. Plana göre, Hamit, Musa Anter`i bir taksiyle buluşma noktasına getirecek ve Hogir de onu orada vuracaktı. Ama aradan iki saat geçmesine rağmen Hamit`ten ses çıkmadı. (...) Şehirde silahlar patladı. Yeşil polis telsizini dinliyordu. ‘Ortalık karıştı, ne olduğu anlaşılamıyor, merkeze gidelim` dedi. Merkeze geldiğimizde Ali Ozansoy, `Hamit, Ape Musa`yı (Musa Amca) vurmuş` dedi. Biraz sonra Hamit geldi ve `Tamam vurdum` dedi.’

Gizli tanık Emek cinayetini anlattı

ERGENEKON ikinci iddianamesinde yer alan gizli tanıklar da Musa Anter cinayetinin aralarında Ergenekon sanıklarının da bulunduğu JITEM yöneticileri tarafından öldürüldüğü iddiası yer alıyor. İddianamede 'Gizli Tanık Emek'in ifadesi şöyle özetleniyor: "Alaattin Kanat ile yaptığı sohbette kendisine Ergenekon yapısı ile ilgili olarak, 'yapının çok büyük olduğunu, kimsenin dokunamadığını, örgüt içerisinde üst düzey insanların olduğunu, Yeşil Kod Mahmut Yıldırım, itirafçılar, bazı ünlü paşalar ve Veli Küçük gibi kişilerin bu yapı içerisinde yer aldığını, itirafçılarında içerisinde bulunduğu Yıldız Timi'nin Musa Anter'i öldürdüğünü, bu yapılanmaya karşı olan ve PKK ile bağlantılı şahısların öldürülmesi olaylarını gerdçekleştirdiğini.." beyan etmiştir.

Susurluk Raporu: Anter’i Yeşil vurdu

ETÖ sanıklarından elde edilen dökümanlarda da Anter cinayeti ayrıntılarıyla anlatılıyor. "Bay Eymür.doc" isimli dosyada, Emekli General Hasan Kundakçı'nın Özel Harp Dairesi (kontragerilla) eylemleri için Ahmet Cem Ersever'i görevlendirdiği, kontragerillanın bir çok cinayet işlediği, PKK'nın uyuşturucu trafiğinden elde ettiği geliri önlemek için uyuşturucu trafiğini yönetmeye başladığı, Ersever'in en önemlı elemanlarının kod adlarının Mete, Mahmut, Hakan, Çerkez Ethem, Testere ve Yeşil olduğu, bu şahısların Elazığ İHD Başkanı Metin Can, Dr. Hasan Kaya, DEP milletvekili Mehmet Sincar ve Musa Anter cinayetlerini işlediği belirtiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş`ın hazırladığı Susurluk Raporu`nda, Anter cinayetinin Yeşil tarafından planlanıp uygulandığı anlatıldı.

Star Gazetesi



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,028 µs