En Sıcak Konular

'Türk vetosu'na karşı hummalı çalışma

3 Nisan 2009 11:57 tsi
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen NATO Genel Sekreterliği’ne adaylığına “Türk engeli”nin kaldırılması için NATO’da "acil" ve yoğun görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor.

The Times gazetesi, Rasmussen Türkiye tarafından veto ediliyor” derken ABD Başbakı Barack Obama’nın Ankara ziyareti sırasında Türkiye’yi ikna için “tüm cazibesi”ni kullanması beklendiğini yazdı. The İndependent ise, sorunun çözümü için “hummalı” müzakerelerin yapıldığını, NATO Daimi Temsilcileri’nin bir mutabakat sağlanması için “acil” görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin, Müslaman dünyasında büyük tepkilere neden olan “Hz Muhammed karikatürleri” ile Roj TV ve AB üyeliği gibi konularda takındığı tavır nedeniyle Danimarka Başbakanı Rasmussen NATO Genel Sekreterliğine adaylığına muhalefetini sürdürdüğü belirtilirken Rasmussen, aday olduğunu Perşembe günü NATO ülkeleri büyükelçileri ile yaptığı toplantıda resmen açıkladı.

NATO Genel Sekreteri’nin adının resmen bu haftaki NATO Zirvesi sırasında Cuma gecesi düzenlenen yemekte açıklanması öngörülmüş ancak Rasmussen ile ilgili sorun nedeniyle açıklamanın ertelenebileceği belirtiliyor. Bu arada, yaşanan kilitlenmeden çıkılması için NATO bürokratları yoğun bir çaba gösterdiği belirtiyor.

İNDEPENDENT: “TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ İÇİN SON DAKİKA MÜZAKERE”

NATO’da yaşanan sorunun Batı medyasında geniş bir biçimde tartışılıyor. The Independent gazetesi, NATO’nin yeni genel sekreteri konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çektiği haberinde “Karikatür kavgası”nın süreci tehdit ettiği yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

“Yeni Nato şefi ile ilgili çıkmazı çözmek ve Türkiye’nin favori adaya muhalefetinin üstesinden gelmek için hummalı bir müzakere yürütülüyor. NATO Büyükelçileri, İttifakın 60. yıldönümü zirvesi hemen öncesi acıl görüşmeler için dün gecece (Perşembe gecesi) Strazburg’da toplanarak Danimarka Başbakanının adaylığı konusunda bir anlaşmaya varmaya çalıştı.”

Türkiye’nin Rasmussen’in adaylığını “kabul edilemez “ nitelediğine dikkat çeken gazete, “Bir NATO diplomatı, iki günlük zirve öncesiTürkiye’nin desteğini sağlamak için son dakika müzakerelerin yapıldığını söyledi” diye yazdı.

“TÜRKİYE’NİN İMAJ KAYGILARI BAŞKA ÜYE ÜLKELERCE DE DİLE GETİRİYOR”

Buna karşın gazete, Türkiye’nin Rasmussen’in imajına ilişkin aygılarının, “özel konuşmalarda”,. NATO’nun Afganistan’daki operasyonu için Müslüman ülkelerinden mümkün olan en büyük desteğin sağlanması ğereğine işaret eden başka üye ülkelerce de dile getirildiğini kaydetti.

İngiliz gazetesi, bu bağlamda Washington’daki Transatlantik İlişkiler Merkezi Direktörü Dan Hamilton’un “İnsanlar, üzerinde durduğu nokta, NATO’nun, Müslüman dünyası ile ilişkilerde yeni bir yüze ihtiyacı bulunduğu ve Danimarka’nın son yıllarda karşılaştığı sorunların yardımcı olmayacağı” sözlerini de aktardı.

THE TİMES: “ABD’NİN FAVORİ ADAYINI TÜRKİYE VETO EDİYOR”

Aynı sorunu değerlendiren The Times gazetesi ise, NATO’nun kurucu ilkelerinden “konsensüs” gereğinin, çok önemli konularda sorun yaratabileceğinin bir kez dana kanıtlandığını kaydetti. Gazete, “En güçlü aday, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın favorisi, uzun bir süreden beri Danimarka Başbakanı olan Anders Rasmussen, halen 2006 yılında Danimarka’da Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanması nedeniyle özür dilemeyi reddettiği için Türkiye tarafından veto ediliyor.”

NATO bürokrasinin başka olası adayların isimlerini de ortaya attığı ancak Rasmussen’in görev için en uygun aday gibi görüldüğünü kaydeden gazete, şunları yazdı:

“Sayın Rasmussen hala görev için en iyi kişi olduğu düşünülüyor ve iki günlük NATO Zirvesinin ardından İstanbul’u ziyaret edecek Başkan Barack Obama’nın, adaylığını desteklemeye ve Müslümanların olası tepkilerine ilişkin kaygılarına bir kenara bırakmaye ikna etmek için kayda değer olan, tüm cazibesini kullanması bekleniyor.”

İngiliz gazetesi, genel sekreterin seçiminin ittifak için “kilit” önemi taşıdığına da vurgu yaptı.

Hürriyet



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs