En Sıcak Konular

Füzeyle kırılmayan ELT kazada nasıl kırıldı?

3 Nisan 2009 09:27 tsi
Füzeyle kırılmayan ELT kazada nasıl kırıldı? BÜYÜK Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da aralarında yer aldığı 6 kişinin ölümüne neden olan Esas Holding’e ait helikoptere ilişkin şüpheler tırmanıyor.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği Esas Holding helikopterinin acil yer bulma cihazının (ELT) anteni kırık çıktı. Uzmanlara göre savaşta bile sağlam kalan ELT anteni üç nedenden dolayı kırılmış olabilir: Ucuz ve standart dışı cihaz kullanımı, bakımının zamanında yapılmaması veya yanlış yere monte edilmiş olması.

BÜYÜK Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da aralarında yer aldığı 6 kişinin ölümüne neden olan Esas Holding’e ait helikoptere ilişkin şüpheler tırmanıyor. Yazıcıoğlu ve beraberindekilerini kurtaracak ekiplerin olay yerine zamanında ulaşmasını engelleyen en önemli neden olarak gösterilen Acil Yer Bulma Vericisi (ELT) cihazıyla ilgili soru işaretleri artıyor. Önceki gün cihaza ulaşan kaza kırım ekipleri anteni kırık olduğu için sistemin çalışmadığını tespit ederken, uzmanlar bu bahanenin şüpheli olduğunu vurguluyor.

SAĞLAM KALMASI ŞART

KONUYLA ilgili star’a bilgi veren Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı uçak mühendisi Faruk Sevim ‘Bu tip cihazların antenleri içeride olur. Zaten kazadan sonra sağlam kalması gereken bu cihazlar işlevini yerine getirmesi için çok güvenli olarak imal edilir. Yani düştükten sonra bozulmaları mümkün değil’ dedi. Uçaklardaki kara kutunun da aynı prensiple sinyal gönderdiğini ve üzerlerinde anten bulunmadığını söyleyen Sevim ‘ELT cihazı da kara kutu gibi çok sağlam yapılır’ dedi. Uzmanlar ayrıca tüm savaş helikopterlerinde de bulunan ve füze saldırısıyla bile bozulmayan ELT cihazının böyle bir çarpmayla nasıl kullanılmaz hale geldiğine de anlam veremiyor. Düşen hava araçlarının yerlerinin belirlenmesini sağlayacak olan ELT cihazının, sivil hava araçlarının yanı sıra savaş helikopterleri ve savaş uçaklarında da kullanılıyor. Bu nedenle, ELT cihazlarının her türlü çarpmaya ve patlamaya karşı dayanıklı olması gerekiyor. star’ın, Ulaştırma Bakanlığı ve ELT bakımını üstlenen firma temsilcilerinden edindiği bilgiye göre, değişik tiplerde ELT cihazı bulunuyor. ELT cihazlarının fiyatları da, sağlamlığına ve taşıdığı özeliklere göre 2 bin dolar ile 10 bin dolar arasında değişiyor. Ucuz olan ELT cihazları bazen çarpma sırasında devre dışı kalabiliyor.

Uzmanlar, helikopterde bulunan ELT cihazının üç nedenden dolayı çalışmamış olabileceğini belirtiyor. Buna göre, cihazın çalışmaması için, standart dışı bir cihazın kullanılması, bakımlarının zamanında yapılmamış olması veya yanlış yere monte edilmiş olması gerekiyor.

ELT nedir?

Helikopter ve uçaklarda bulunması zorunlu olan ELT cihazı herhangi bir kaza ve düşme sırasında devreye girerek olay yerinin tam koordinatını anında belli ederek, kazazedelerin kurtulmasını sağlıyor.

Anadolu Ajansı haberini 9 gün sonra iptal etti

MUHSİN Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasının hemen ardından arama kurtarma çalışmaları yapılırken Anadolu Ajansı’ndan Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’nin bir açıklaması geldi. Buna göre Vali Bilici, Yazıcıoğlu’nun kaza sonrasında bulunduğunu ve şuuru açık halde hastaneye götürüldüğünü söyledi. Açıklamaya rağmen, Yazıcıoğlu ve diğer 5 kişi 2 gün sonra bulunabildi. Anadolu Ajansı da bu haberi dün geçtiği bir açıklama ile iptal etti. Ajans’tan geçen iptal metninde: 25.03.2009 tarihinde ‘Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşmesi Kayseri Valisi Bilici: Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık, henüz hastaneye kaldırılmadı’ başlığıyla yayımlanan haberimiz, resmi makamlardan kesin teyidi alınamadan oluşturulduğundan iptal edilmiştir. Saygılarımızla’ denildi.

Helikopter günlük 18 bin TL’ye kiralanmış

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne neden olan Bell 206 L-4 tipi helikopterin Medair’den nasıl kiralandığı da netleşti. Buna göre, helikopter Medair firmasından günlüğü 18 bin TL’ye kiralandı. Kiralama bedeli ise, uçuşun sona ermesinin ardından ödenecekti. Helikopterin kira bedelinin ise BBP’ye yakınlık duyan bir işadamı tarafından üstlenildiği bildirildi.

HAZİNE’DEN YARDIM ALMAMIŞTI

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu kazadan önce yaptığı konuşmada Hazine’den yardım almadan siyaset yapan tek parti olduklarını ve ilk defa helikopter kiralayarak miting yaptıklarını açıklamıştı. Helikopter fikri ortaya atıldığında Yazıcıoğlu’nun, buna sıcak bakmadığı, ‘Bırakın bu helikopteri hava var deniyor. Beni öldürmek mi istiyorsunuz’ diyerek itiraz ettiği gündeme gelmişti.

Yerli uçak HÜRKUŞ’un tasarımı tamamlandı

TÜRKİYE’NİN gelişmiş teknolojiye göre tasarlanan ilk yerli tasarım uçağı Hürkuş’un kritik tasarım aşaması tamamlandı. Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı ‘HÜRKUŞ’un 150 TUSAŞ mühendisi tarafından geliştirilen tasarımını onaylayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tasarımın 5 yıllık bir mühendislik çalışması ürünü olduğunu belirterek, ‘Türkiye bunu başarmak zorundaydı’ dedi. HÜRKUŞ’un imalatı Ağustos 2010’da tamamlanacak.

BAKAN TESİSİN TEMELİNİ ATTI

BAKAN Gönül, Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Hürkuş programının ‘Kritik Tasarım Değerlendirme Toplantısı’na ve kompozit imalathane tesisinin temel atma törenine katıldı. Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘Hürkuş Türk başlangıç ve temel eğitim uçağı projesinin en önemli kilometre taşlarından birisi olan kritik tasarım aşamasını geçmiş bulunuyoruz’ dedi.

Esas yolcuları değil kendini garantiye almış

MEDAİR şirketi ile ilgili skandalda başka bir boyut daha patladı. Eksiklikleri nedeniyle kazadan kısa bir süre önce ‘işletme lisansı’ iptal edilme aşamasına gelen Medair’in, helikopter uçuşları ile ilgili beklenmedik durumlar için her türlü hukuki garantiyi kira sözleşmesine koyduğu belirlendi. Şirketin, kira sözleşmesinde yer alan hükümlerle, adeta hukuki zırh ördüğü saptandı. Medair şirketinin, helikopterleri kiralayan tüm müşterilerine imzalattığı kira sözleşmesinde toplam 18 madde bulunuyor. Maddeler arasında ‘olumsuz hava koşullarında meydana gelecek zararlardan firmanın sorumlu olmadığı’na dair maddeler de yer alıyor. Yine sözleşmede, uçuş normal şartlarda başladıktan sonra hava şartları nedeniyle, dönülmek zorunda kalınması ya da uçuşun yarım kalması halinde, uçulan süre bedelinin müşteriden satın alınacağına ilişkin düzenleme de yer alıyor. Birçok eksikliği olduğu tespit edilen Medair’in, kira sözleşmelerinde yer verdiği hükümlerle hukuki yönden kendisini koruma altına almak istediği belirtildi.

star



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs