En Sıcak Konular

MHP'nin Ege'deki kazancı CHP'lilerden!

3 Nisan 2009 08:56 tsi
22 Temmuz'dan önce dillendirilen CHP-MHP ittifakı her ne kadar gerçekleşmese de 29 Mart seçimlerinde Ege bölgesinde halk tabanında bu gerçekleşti...

İç Ege’de MHP’nin belediye başkanlıklarını kazanmasında seçilen adayın kişiliği kadar, merkez sağ oylarını kendine çekmesi de önemli rol oynadı. Manisa, Isparta, Uşak ve Balıkesir’de varlık gösteremeyen DP’nin, seçmenleri ile kendi adaylarını benimsemeyen CHP’lilerin verdiği oylar da MHP’nin hanesine yazıldı.

Manisa’da aday ön plandaydı
Manisa’da merkez sağ oylar AKP yerine MHP’ye yöneldi. MHP adayı Cengiz Ergün’ün CHP kökenli olması da CHP oylarının MHP’ye yönelmesine neden oldu

2004 yerel seçimlerinde Manisa Belediye Başkanlığı’na seçilen AKP’li Bülent Kar, görevi süresince kendi ekibini oluşturamadığı eleştirilerine hedef oldu. Kar’ın 42 bin 970 oyla ipi göğüslediği beş yıl önceki seçim yarışında, MHP 3 bin 882 oy alarak ancak altıncı sırada yer almıştı. 29 Mart’ta ise 62.795oy alan MHP, 57.121 oy olan AKP’yi geride bıraktı.

MHP’nin Manisa’da ilk belediye başkanlığını kazanmasının altında yatan en önemli iki etken, doğru aday belirlenmesi ve teşkilatının adayına sahip çıkması oldu. AKP’nin aday belirleme sürecinde, son güne kadar Bülent Kar’ın ismini açıklamaması, “Partisi bile adayına güvenmiyor” izlenimi oluşmasına yol açtı.

MHP ise Manisaspor’u 3. ligden süper lige çıkaran başkan Cengiz Ergün’ü aylar öncesinden aday olarak açıklayarak, yarışa zaman ve  aday olarak bir adım önde başladı.

AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın, seçimlere bir hafta kala Güneydoğu ve Doğu Anadolu gezilerinde yaptığı “Bu komutanlarla iyi ki savaşa girmemişiz”, “İstiklal marşının her yerde okunmasına gerek yok” açıklamaları da olumsuz tepki aldı. Arınç’ın Turgutlu ve Alaşehir’de çiftçileri azarlaması, adının Manisa ile anılıp kentin adını bu şekilde duyurması da merkezdeki seçmeni AKP’den soğuttu.

CHP’nin adayı çekilince
MHP’nin başarısında, eskiden beri merkez sağın kalesi olan Manisa’da DYP ve ANAP’ın oylarını kendi yanına çekmesi de önemli ölçüde etki yaptı. Bir başka deyişle Manisa’da merkez sağ oylar büyük ölçüde AKP yerine MHP’ye yöneldi. CHP kökenli olması da MHP’li adaya bazı CHP’lilerin sıcak bakmasına yol açtı. Manisa’da CHP oylarının MHP’ye yönelmesi de başarıyı getiren faktör oldu.

DTP faktörü de belirleyici bir başka unsur oldu. Daha önce AKP’yi destekleyen Güneydoğu kökenli vatandaşlar bu kez DTP’ye yönelip DTP, 10 bin oy alınca, AKP bir darbe daha yedi.

Isparta’da tepki oyları başarı getirdi
Isparta’da MHP adayı Yusuf Ziya Günaydın, hem Hasan Balaman’a tepki oylarını topladı hem de kendi adaylarını beğenmeyen CHP’lilerin oylarını...

Isparta’da, AKP’nin yeniden aday gösterdiği Belediye Başkanı Hasan Balaman, koltuğa oturduğu ilk günlerde gazetecilerle karşı karşıya geldi. Hatta bir gazeteciyi odasına çağırıp dövdüğü iddiası yargıya taşındı. Balaman’ın “Bir gün türbanlı kadın belediye başkanı da olacak” sözü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP hakkındaki kapatma davasında delil olarak gösterildi.

Aleyhine konuşan esnafı cezalandırdığı, dükkânının önünü kazdığı iddiaları Balaman’ı yıpratmaya başladı. Festival ya da Ramazan ayı gibi özel dönemlerde “masrafları karşılama” adı altında esnaftan topladığı yardım tepkilere neden oldu. Şikâyetleri o dönemde dikkate alınmayan esnaf, tepkisini sandığa yansıttı. Ayrıca belediye ihalelerini İstanbul ve Ankara’daki firmalara verdiği konuşuldu.
Üslubunu değiştirdi ama...

29 Mart seçimleri yaklaşırken, Balaman’ın yumuşak bir üslup takındığı, muhalefete karşı konuşmalarına dikkat ettiği, polemiğe girmekten kaçındığı gözlendi. Ancak bu değişiklik halkı tatmin etmedi. MHP, Balaman’a yönelik tepki oylarını kendine çekmeyi başardı.

MHP’nin adayı Yusuf Ziya Günaydın, Balaman’dan önceki başkandı. Günaydın ve DP adayı Mehmet Aybatılı, Balaman üzerine oynadı.

CHP’liler de MHP dedi
Balaman’ın seçimi kaybetmesindeki önemli etkenlerden biri de CHP’lilerin MHP adayı Günaydın’a destek vermesiydi. İl Başkanı Yusuf Erdoğan’ın eşi Aysel Erdoğan’ı Isparta’da aday gösteren CHP, partililerin tepkisini topladı. CHP’lilerin büyük bölümü oylarını MHP adayında birleştirdi. Oyların yüzde 38.67’sini alan Günaydın başkan seçildi.

2004 yerel seçimlerinde AKP’ye gitmiş olan merkez sağ oylarının önemli bir bölümünün 29 Mart’ta DP’ye gittiği anlaşıldı.?DP, 18 bine yakın oy aldı.

Uşak’ta eski başkan rövanş aldı
2004’te koltuğunu 2 bin oyla AKP´li Mesut Apaydın´a kaptıran MHP´li Ali Erdoğan, rövanş olarak gördüğü son seçimlerden yine başkan olarak çıktı

1999’daki yerel seçimlerle MHP’den belediye başkanı olan Ali Erdoğan, görev süresinde yaptığı alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla takdir kazandı. 2004’de yeniden aday olduğunda, AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın estirdiği rüzgâra az bir farkla yenildi.

MHP il teşkilatı, 29 Mart seçimlerinde eski başkan Erdoğan’ı yeniden seçtirebilmek için değişimi kendi içinde başlattı. Adaylık süreci başladığında, il yönetimi daha güçlü bir yapı oluşturmak için istifa etti ve yönetim kadrosu yenilendi.

AKP’ye yaklaşık sekiz bin oy fark atan Erdoğan’ın yeniden koltuğuna oturduğu Uşak’ta, MHP adayına AKP ve CHP’den de oy geldiği, seçimi MHP’nin değil, Ali Erdoğan’ın kazandığı, il yönetimindeki bölünmeler ve kutuplaşmalar nedeniyle kızgın olan CHP’lilerin de il merkezinde MHP adayına yöneldiği konuşuluyor.

AKP’nin Uşak’ta seçimi kaybetmesindeki en önemli faktör olarak, işçilerin ekonomik kriz nedeniyle fabrikaları kapanınca işsiz kalması ve esnafın iş yapamaz hale gelmesi, Güneydoğu’da izlediği seçim politikalarının Batı bölgelerinde farklı algılanması gösteriliyor.

Erdoğan’ın gelmeyişi küstürdü
AKP’iler, seçimi yalan ve iftira kampanyaları nedeniyle kaybettiklerini savunsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın miting için Uşak’a gelmeyişi de AKP’ye oy kaybettirdi. Partiye küsen bazı adayların desteği MHP’ye gitti.
 

CHP’nin adayı Talat Arca’nın çalışmalarının göz doldurmasına rağmen, il yönetiminde sık sık yapılan değişiklikler ve belediye meclisi adayları arasında istenmeyen isimlere yer verilmesi nedeniyle, CHP kent merkezinde ancak üçüncü parti olabildi. Ancak, beş ilçeden dördünün kazanılması, teşkilatın sesine kulak verilmesi açısından parti yönetimine bir mesaj olarak değerlendirildi.

Balıkesir’de CHP ve DP oyları geldi
Sağın kalesi Balıkesir’de DP varlık gösteremeyip CHP adayı da halk tarafından benimsenemeyince, CHP ve DP’nin oyları MHP’li İsmail Ok’a, yarışta avantaj sağladı

MHP, Balıkesir’de oylarını altı kat artırıp, belediye başkanlığını AKP’den ezici bir sonuçla aldı. Bu sonuçta, MHP’nin isabetli bir aday seçimi yapması ve başarılı bir seçim kampanyası yürütmesi kadar, AKP’li Belediye Başkanı Sabri Uğur’un uygulamaları, asfalt için katkı payı alması ve tepki oylarının MHP’de toplanması da etkili oldu.

Balıkesir’de belediye başkan adayını açıklayan ilk parti olan MHP, 1 Aralık 2008’de mesleği öğretmenlik olan ve bir dönem Türk Kamu-Sen il temsilciliğini de yürüten 45 yaşındaki İsmail Ok’u kamuoyuna tanıttı.

AKP’li belediyenin asfalt ve kaldırım çalışmaları sonrasında vatandaşlardan aldığı katkı paylarını sürekli gündeme getiren Ok, “Ak’ın karasına, asfalt parasına son” sloganıyla propaganda yapmakla kalmayıp, katkı parasını almayacağına dair taahhütnameler dağıttı.

AKP’nin en güçlü rakibi konumundaki CHP’nin, adayını şubat ortalarına kadar bir türlü açıklayamaması da MHP’nin önünü açtı. CHP’nin aday gösterdiği, Yeni Kuşak Köy Enstititüleri Derneği Başkanı Nedret Can, halk tarafından benimsenmedi. Sağın kalesi olarak bilinen Balıkesir’de DP de varlık gösteremeyince, CHP ve DP’nin oylarının bir bölümü de MHP’ye kaydı. Bu tercihte Ok’un kökten partili olmaması, adaylığı açıklanırken parti rozeti takmaması da etkili oldu.

CHP desteğiyle seçildi
CHP’lilerin ‘başkanlıkta MHP’ye, belediye ve il genel meclisinde CHP’ye oy vereceği’ iddiaları iki partiyi karşı karşıya getirdi. CHP il ve merkez ilçe başkanlarından, CHP’lilerin MHP’ye, MHP’lilerin CHP’ye oy veremeyeceği açıklamaları geldi. Ancak sandıklar öyle söylemedi. AKP’li belediyeden kurtulmak isteyen CHP’liler, daha güçlü görünen MHP’yi desteklemişti. MHP’nin 2004’te 10 bin 650 olan oyu 60 bine çıktı. 2004’de 37 bin oy alan CHP, 20 binde kaldı. Oyunu koruyan AKP ise belediyeyi MHP’ye kaptırdı.

milliyet



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,769 µs