En Sıcak Konular

Piyasaları coşturan anlaşma!

3 Nisan 2009 08:12 tsi
Piyasaları coşturan anlaşma! Liderler 1 trilyon dolarlık pakette anlaştı, piyasalar coştu. İşte dünyayı umutlandıran kararlar:

Dünya piyasaları küresel krizle boğuşurken, zengin ve gelişmekte olan 20 ülkenin liderleri İngiltere'de krize karşı ortak mücadele kararı aldı. Londra'da dün yapılan G-20 liderler zirvesinde, zor durumda bulunan ülkelere yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar verme konusunda anlaşmaya varıldı. 

ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da yer aldığı zirvede alınan kararları İngiltere Başbakanı Gordon Brown açıkladı. Buna göre, bir daha benzer krizler yaşanmaması için katılımcı ülkeler vergi cennetlerine göz yummayacak, hedge fonları denetlemek ve mali sisteme güveni yeniden inşa etmek için ortak politikalar geliştirecek.

Yeni mali önlemler konusunda detaylı bilgi vermeyen Brown, G-20 ülkelerinin bugüne kadar görülmemiş şekilde, en büyük ekonomik teşvik paketlerini uyguladığını ifade etti. Brown, katılımcı ülkelerin merkez bankalarının, genişleme politikalarını sürdüreceğini belirtti. G-20 ülkelerinin primler ve ödemeler konusunda yeni küresel kurallar konulması konusunda anlaştığını ifade eden Brown, "G-20 ülkeleri korumacılığa karşı çıkacak." dedi. Karardan sonra dünya borsalarında yüzde 6'lara varan oranda yükselişler yaşandı.

Londra'nın en büyük fuar merkezi olan Excel'de yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen G-20 zirvesi, son 50 yılın en büyük zirvelerinden biri olarak nitelendiriliyordu. 4 saat süren zirvenin ardından açıklamayı İngiltere Başbakanı Gordon Brown yaptı. Brown krize karşı topyekün mücadele için ilk adımı attıklarını söyledi. Uluslararası işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini belirten Brown, G-20 ülkelerinin bugüne kadar görülmemiş şekilde, en büyük ekonomik teşvik paketlerini uyguladığını ifade etti. Brown, G-20'nin, dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda anlaştığını bildirdi. Brown, "G-20 ülkeleri, IMF'ye 500 milyar dolar daha destek verme taahhüdünde bulundu. G-20 ülkeleri, gelecek 2 yılda ticaret finansmanında 250 milyar dolar desteği vaat etti." dedi. G-20 ülkelerinin primler ve ödemeler konusunda yeni küresel kurallar konulması konusunda anlaştığını ifade eden Brown, "G-20 ülkeleri korumacılığa karşı çıkacak" diye konuştu.Yoksul ülkelere 50 milyar dolar yardım yapılacağını belirten Brown, "Herkes için adalet düşüncesi çerçevesinde adım atacağız. Dünyanın en yoksullarına yardım edilmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi. Brown, zirvede alınan kararlarla ilgili ne gibi adımlar atıldığını görmek için yılın ilerleyen günlerinde yeniden bir araya geleceklerini söyledi. Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirvede yaptığı konuşmada, G-20'nin sonucunun çok iyi ve neredeyse tarihi bir uzlaşma olduğunu söyledi. Merkel, G-20'de açıklanan mali ve ekonomik önlemlerin dünyaya "açık bir mali piyasa yapısı" sunacağını belirtti. Bu arada Türkiye'nin görüşleri de sonuç bildirgesinde yer aldı. Bunların arasında, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) fonksiyon ve bütçesinin genişletilmesi, bu bütçenin kullanım alanında genişleme sağlanması, yapılacak yapısal değişiklikler, G-20'nin yapısal durumu ve geleceğiyle ilgili öneriler bulunuyor. Türkiye'nin ayrıca korumacılığın dünya ekonomisine zarar verdiği konusundaki görüşünü de G-20 liderlerine iletti. Bu konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da liderlerle yaptığı görüşmelerde dünyadaki ekonomik krizin çözülebilmesi için bu değişikliklerin hem G-20 hem de IMF düzeyinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu arada G-20 zirvesi öncesinde Londra'da düzenlenen protesto gösterilerinde bir gösterici öldü. Gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 86'ya yükseldi.

Başbakan Erdoğan, Obama'yla Türkiye ziyaretini konuştu

G-20 zirvesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edecek ABD Başkanı Barack Obama'yla ayaküstü sohbet etti. Avrupalı liderlerin de bulunduğu sohbette Başbakan Erdoğan, Obama'yla Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili kısa bir konuşma da yaptı. Erdoğan, Obama'ya, kendisini Türkiye'ye beklediğini söylerken Obama da bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zirveye kimler katıldı?

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz İnnacio Lula Da Silva, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Mahmohan Singh, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambung Yudhoyono, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Japonya Başbakanı Taro Aso, Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon Hinojosa, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El Suud, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Kgalema Mothlanthe ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigez Zapatero ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso.


İşte dünyaya umutlandıran kararlar

Dünya ticaretine finansman sağlamak amacıyla gelecek iki yıl içinde 250 milyar dolar kaynak aktarılacak.

Yeni program için 50 milyar dolarlık bir ek ödeme olacak.

IMF kaynaklarının 500 milyar dolar artırılarak 750 milyar dolara çıkarılmasına karar verildi. Ayrıca IMF gerektiğinde 250 milyarlık bir ek kaynaktan da yararlanabilecek.

Hedge fonların küresel düzenleme çerçevesi içine alınacak ve kredi derecelendirme kuruluşları da belirli kurallara tabi tutulacak.

Zirvede yeni bir mali istikrar kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Daha önce sorun oluşturan yönetici ikramiyeleri konusunda da yeni sistemler ortaya konulacak.

Toksik varlıklarla başa çıkılmasında fikir birliği sağlandı. OECD uyum göstermeyen bankaların listesini çıkaracak, standartlara uymayanlara sert yaptırımlar gündemde.

En yoksul ülkeler için 50 milyar dolarlık yardım yapılacak.

G-20 ülkeleri bu yıl yeniden bir araya gelecek.

G-20 ülkeleri dünyanın büyük canlandırma programını ortaya koyuyor. Program çerçevesinde 500 milyar dolar ekonomilere enjekte edilmiş olacak.

ABD Başkanı Obama: Himayeciliği reddettik

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, G-20 Zirvesi'ni "tarihi bir olay" olarak nitelendirdi, zirvede çok önemli kararlar alındığını söyledi. Barack Obama, zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında, G-20 liderlerinin, ekonominin yeniden büyümesi ve başka bir ekonomik krizin önlenmesi için daha önce görülmedik adımlar atmakta anlaştıklarını belirtti. Farklılıkları bir tarafa bırakarak, ekonomik büyümeyi yeniden sağlayacak emsalsiz adımlar attıklarını belirten Obama, "Krizi daha da derinleştirebilecek himayeciliği reddettik." diye konuştu. Daha önce gerekirse G-20 zirvesini terk etme tehdidinde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sonuç bildirgesinin, "umabileceklerinden de çok" hüküm içerdiğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, zirvede alınan kararları övdü. Başbakan Angela Merkel, alınan önlemlerin dünya için "daha net bir mali piyasa yapısı" anlamına geldiğini, anlaşmanın "çok iyi ve neredeyse tarihi bir uzlaşmayı" yansıttığını söyledi.

Bu arada G-20 zirvesinde alınan kararlar borsaları coşturdu. Rusya Borsası yüzde 7,99 artarken, Almanya yüzde 6,07, Fransa yüzde 5,37, İngiltere yüzde 4,28 oranında arttı. Amerikan Dow Joens endeksi yüzde 2,79, İMKB yüzde 3,19 yükseldi.
 
cihan



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs