En Sıcak Konular

Obama, G-20'de Erdoğan'a ne fısıldadı?

3 Nisan 2009 08:00 tsi
Obama, G-20'de Erdoğan'a ne fısıldadı? G-20 zirvesinde aile fotoğraflarına Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama damgasını vurdu. Ayak üstü yapılan mini zirvede, Obama Erdoğan'ın kulağına eğildi ve...

Gelişmiş 20 ülkenin liderleri krize çözüm bulmak için Londra'da buluştu. Aile fotoğrafı çektirdikten sonra Başbakan Erdoğan, Obama ile sohbet etti. İki lider toplantı salonuna kadar birlikte yürüdü

G-20 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Londra'da yaptıkları zirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile "mini zirve" yaptı. Ayaküstü sohbette biraraya gelen liderlerin G-20, küresel ekonomi ve NATO konularını görüştüğü öğrenildi. Üçlünün sohbetleri sırasında ABD Başkanı Obama'nın, Başbakan Erdoğan'ın kulağına birşeyler fısıldaması dikkat çekti.

SALONA BİRLİKTE YÜRÜDÜLER

Başbakan Erdoğan'ın dün sabah aile fotoğrafının çekilmesinin ardından ABD Başkanı Obama ile Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili kısa bir konuşma yaptığı öğrenildi. Erdoğan'ın Obama'ya, kendisini Türkiye'ye beklediklerini söylediği, Obama'nın da Erdoğan'ın kulağına eğilerek, bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Başbakan Erdoğan, aile fotoğrafının çekildiği bölgeden, zirvenin sabah oturumunun yapılacağı salona ABD Başkanı Obama ile birlikte yürüdü. Ayaküstü gerçekleştirilen "mini zirve" sırasında, G-20, küresel ekonomi ve NATO konularını görüştüğü öğrenildi. Bu arada Türkiye'nin G20 zirvesinin teknik düzeydeki hazırlık toplantılarında bürokratları ve bakanları aracılığıyla zirvenin sonuç bildirgesinde yer alması talebiyle ilettiği hususların büyük kısmının sonuç bildirisinde yer alacağı belirtildi.

ZİYARETİ KONUŞTULAR

Bu konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da liderlerle yaptığı görüşmelerde dünyadaki ekonomik krizin çözülebilmesi için bu değişikliklerin hem G20 hem de IMF düzeyinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca sabah ABD Başkanı Obama ile Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili kısa bir konuşma da yaptığı bildirildi. Erdoğan'ın Obama'ya, kendisini Türkiye'ye beklediklerini söylediği, Obama'nın da bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.


Ayaküstü mini zirve


Londra'da G20 Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile mini zirve yaptı. Almanya Başbakanı Merkel ve İspanya Başbakanı Zapatero'nun da katıldığı ayaküstü sohbette Obama'nın Erdoğan'ın kulağına birşeyler fısıldaması dikkat çekti


Obama'dan 'Aleyküm selam'


G-2 Zirvesi için Londra'da Dünya liderlerinin katıldığı toplantı sırasında yaşanan ilginç diyaloglar damga vurdu. Televizyon kameralarının da tespit ettiği görüntülerin en dikkat çekeni ise ABD Başkanı Barak Hüseyin Obama'nın Sudi Arabistan Kralı Abdullah'ı selamına karşı verdiği 'Aleyküm selam' cevabı oldu. ABD Başkanı Obama, Sudi Arabistan Kralı Abdullah'a karşılaştıklarında ilgniç bir selamlama yaşandı. Kral, ABD'nin yeni başkanını 'Selamun aleykum' diyerek, selamladı. Obama'da hafifçe eğilerek, yüzündeki sempatik tavırlarlarla Kral'ın selamına 'Aleyküm selam' diyerek, cevap verdi. Obama'nın bu İslami yöndeki selamlamaya İslami öğelere göre selam vermesi dikkatleri çekti. Obama'nın Kral Abdullah'ı İslami usullere göre selamlaması Müslümanlara olan sempatisini de gözler önüne sermiş oldu.

ABD Başkanı Barak Obama'nın kendisi Kenyalı. Ancak, Barak Hüseyin Obama'nın Müslüman olup olmadığı yönündeki tartışmalar ise sürüyor.


Suudi'lerden tebrik kuyruğu


Davos restini unutamayan Arap işadamları, Londra'da bulunan Başbakan Erdoğan'ın elini sıkıp tebrik edebilmek için kaldığı Dorchester Hotel'in lobisinde saatlerce bekledi.


Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda İsrail Cumhurbaşkanı Perez'e Gazze'de işledikleri insanlık suçlarını hatırlatarak 'Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz' diye haykıran Başbakan Erdoğan, Arap dünyasının kalbini fethetti. Tarihi resti hala unutamayan Arap işadamları, ayaküstü görüşebilmek için Erdoğan'ın Londra'daki oteline akın etti.

G-20 Zirvesi'nde gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'daydı. Erdoğan'la tanışmak ve Davos çıkışı için kendisini tebrik için yoğun çaba gösteren Arap işadamları otelin lobisinde saatlerce beklemeyi göze aldı.

G-20 Zirvesi için Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile birlikte Başbakan Erdoğan'ın Dorchester Oteli'nde kaldığını öğrenen Suudi Arabistanlı işadamları otele akın etti. Zirve için otelden ayrılan Erdoğan'ın geri dönmesini bekleyen işadamları saatlerce lobide beklemek zorunda kaldılar. Uzun süren bekleyişin ardından Erdoğan'ın makam aracının görünmesiyle otelde hareketli dakikalar yaşandı. İşadamları Erdoğan'la tanışmak için sıraya girdi. Talal Alanezi adlı Suudi Arabistanlı işadamı Erdoğan'a duyduğu hayranlığı şu sözlerle dile getirdi: 'Başbakan Erdoğan Davos'ta inanılmaz bir cesaret gösterdi. Onunla tanışıp, elini sıkmak onurdur.' Alanezi, Erdoğan'la tanışmak için saatlerce otelde beklediğini de ifade etti. Erdoğan ile Suudi işadamları bir süre sohbet ettiler. Erdoğan'ın Davos çıkışı Tüm dünyada yankı uyandırmış ve takdirle karşılanmıştı.

yenişafak



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs