iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İran Allah'a emanet

2 Nisan 2009 16:23 tsi
İran Allah'a emanet Yeniden başlasın, aşk ateşi yansın..iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

G-20 zirvesinin arka odalarından, Rus-ABD ittifakı çıktı. Hillar Clinton’un Avrupa gezisi sırasında kotarılan yeni anlaşma, süper güçler arası bir tür parsalizasyon içeriyor gibi.

Londra Zirvesi’nin ekonomik ağırlı altında ezilse de, G-20’nin arka odalarında bir araya gelen ABD ve Rusya, süresi bitmek üzere olan, görüntüde iki tarafın niyetli gözükmediği, ama Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Avrupa gezisi sırasında alt yapısı hazırlanan, “nükleer silahların kontrolü ve azaltılması” anlaşmasında mutabık kaldılar.

“Aman ne iyi” diyebilirsiniz. Sonuçta Türkiye’yi çok bağlayan bir durum yok ortada. Fakat, eski demir perde ülkeleri, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Ortaasya, Kafkaslar ve nihayetinde İran’ı bağlayacak bir kompozisyon çıkabilir ortaya.

Şöyle... Bu anlaşma öncelikli olarak ABD’nin “füze kalkanı” ismini verdiği, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne konuşlandıracağı, sözde İran tehtidini özde ise Moskova’yı hedef alan savunma sistemlerini erteleyebilir.

Bu ilk aşamada Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin hayli kızması demek. Bu iki bir yandan ekonomik krizin getirdiği iç politik dengeleri sağlamaya çalışırken, öte yandan ABD-Rusya arasında kalıyor ve Kremlin’in kucağına düşmek istemiyordu.

 

İkinci sonuç; Rusya’nın füze kalkanına karşılık olarak savunma sistemlerine harcayağı oluk oluk rublelerin Moskova kasasında kalmasına neden olacak. Buna ABD önemli bir kıyağı denebilir.

Fakat füzeler ertelenirse, sözde bile olsa İran’in nükleer çalışmalarının da tatlıya bağlanması gerekiyor. İşte Rusya’da bunu yapacak gibi. Rusya’nın da İran’a yönelik nükleer baskıya katılması, ayrı bir ilişkiye sahip bu iki ülke açısından önemli.

Tahran oldukça sıkışık bir durumda kalabilir ve doğrusu bu sefer geri adım atabilir. ABD’nin İran’a yönelik yumuşak tavırları ile birleştiğinde ise Tahran yönetimi gururu da kırılmadan geri adım atabilir.

Kuşkusuz gelişmeler bu yönde olursa, büyük güçlerin, Ortadoğu, Afganistan, Pakistan, Kafkasya, Orta Asya denkleminde farklı bir uzlaşı, dağılım gerçekleşecek gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs