Anter dosyası açıldı | " /> Anter dosyası açıldı | "/>

En Sıcak Konular

Anter dosyası açıldı

2 Nisan 2009 13:40 tsi
Anter dosyası açıldı 17 yıl önce öldürüldü. 1990'lı yılların en çok yankı yaratan "faili meçhul" cinayetlerindendi. PKK ve JİTEM itirafçısı Aygan cinayeti bütün detaylarıyla anlattığından aslında olayın "meçhul" bir tarafı da kalmamıştı. Savcılar yıllar sonra harekete ge

Diyarbakır'da 17 yıl önce JİTEM adına çalışan PKK itirafçıları tarafından öldürüldüğü iddia edilen gazeteci yazar Musa Anter cinayeti ile ilgili soruşturma evrakı, faili meçhul dosyalar arasından indirildi.

Abdulkadir Aygan'ın itiraflarını ihbar kabul eden Diyarbakır özel yetkili Başsavcılığı, olaya adı karışan JİTEM elemanları hakkında yakalama kararı çıkardı.

Aygan'ın ise bu olaya katıldığı gerekçesiyle yeniden İsveç'ten iadesi istendi. Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 günü Musa Anter'i kaçırıp öldürdükleri iddiasıyla 6 JİTEM elemanı hakkında 17 yıl aradan sonra soruşturma başlatıldı.

Olayın yaşandığı tarihten beri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tozlu raflarındaki faili meçhul dosyalar arasında bulunan Musa Anter dosyası, özel yetkili savcı tarafından yeniden incelemeye alındı.

Faillerin tespit edilerek dava açılıp yargı önüne çıkarılmaması halinde 3 yıl sonra zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılacak olan Anter cinayeti dosyasının, zamanaşımına uğramaması için Başsavcılık dosyayı mercek altına aldı.

Başsavcılık, Abdulkadir Aygan'ın itiraflarını ihbar kabul ederek, olayı failleri olduğu ileri sürülen PKK itirafçıları Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan, Hamit Yıldırım, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve Ankara'da öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever ile ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattı.

Tüm zanlılar hakkında yakalama kararı

Ersever dışındaki tüm zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Binbaşı Ersever'in 1993 yılında Ankara'da faili meçhul bir cinayete kurban gitmesi nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmada, bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden istenecek ölüm kaydı sonrasında hakkında ek takipsizlik kararı verilecek.

Bu arada İsveç hükümeti Abdulkadir Aygan'ın iade edilmesine ilişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi.

Aygan'ın hangi sıfatla ve ne amaçla iadesinin istenmesinin açıkça belirtilmediği Türkiye'ye soruldu. Bunun üzerine hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yakalama emri bulunan Aygan'ın itiraf ve faaliyetlerini içeren bir dosya 'İvedi' olarak Adalet Bakanlığı'na gönderildi. itirafçı Aygan'ın, Musa Anter cinayeti başta olmak üzere itiraflarında sözünü ettiği birçok olayın faili ve tanığı olduğu, adı geçen olaylarla ilgili dosyaların halen faili meçhul olarak Başsavcılık kayıtlarında yer aldığı, iade edilmesi halinde tüm bu olayların faillerinin tespit edilerek, dosyaların zamanaşımına uğramayacağı ifade edildi.

Yeni kimlik alıp almadıkları

Musa Anter cinayetine adı karışan Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy, Hamit Yıldırım hakkında da 81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimlerine yakalama emri çıkarıldı.

Adı geçenlerin ayrıca kullandıkları kimliklerle yurtdışına giriş- çıkış yapıp yapmadıklarının Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı'na sorulması için yazı yazıldı. Başsavcılık ayrıca adı geçen bu kişilerin tanık koruma kanunundan faydalanıp yeni kimlik alıp almadıkları, almışlarsa yeni kimlik bilgilerinin soruşturma dosyasına gönderilmesi için de İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne yazı gönderdi.

Aygan'ın anlatımı ile Anter cinayeti

Önce PKK itirafçısı olaup JİTEM'e katılan, ardından JİTEM itirafçısı olan ve yurtdışına kaçan Aygan, Musa Anter cinayetini şöyle anlatıyordu:

"Yeşil'in karıştığı en büyük olay, yani tanık olduğum, Apê Musa'nın öldürülmesidir. O esnada Cem Ersever Ankara'da olmasına rağmen, daha sonra kendisi ile birlikte öldürülen Neval Boz'la Diyarbakır'a geldi ve olayın olacağı gün Adıyaman bölgesine gitti. 'Nemrut Dağı'na gideceğim, oradaki grupları dinleyeceğim. Telsiz cihazı ile grup var mı yok mu tespit edeceğim' diyordu. Bu esnada da Yeşil, Musa Anter olayını JİTEM'de organize ediyordu. Tim Komutanı Savaş Gevrekçi, Grup Komutanı izinde olduğu için onun görevini de götürüyordu. Musa Anter olayında Hogir devreye sokuldu. Hogir kod adlı Cemil Işık ve Şırnaklı Hamid adlı itirafçı ile beraber partiden ayrılmışlardı."

Hogir'in, Apê Musa'nın, Diyarbakır'da otelde olduğunu önce tespit ettiğini söyleyen Aygan, anlatımını şöyle devam ettirdi: "O zaman Yeşil de geldi. Yeşil'de beyaz Land Rover vardı. Land Rover'i Bölge Valiliği kendisine vermiş onu da MİT'ten almıştı; onu hibe etmişti. Yani görev için almıştı. Mustafa Deniz ve Yeşil gelmişlerdi. Hogir'e 'Apê Musa'yı bir plan yaparak bir yere çek ve bize getir' dediler." Hogir kod adlı Cemil Işık'ın PKK'den ayrıldığını ve daha önce Apê Musa'yı tanıdığını belirten Aygan, "Apê Musa Hogir'in partiden ayrılmasına üzülüyormuş, yeniden kendisiyle görüşmek istiyormuş. Apê Musa o zaman Hogir'in JİTEM'de çalıştığını bilmiyordu. Böyle olunca Hogir de Hamid'i görevlendirdi. Otele gönderdi, 'Tamam de, Hogir senle görüşmek istiyor, seni bir yerde bekliyor, bir evdedir, yanına götüreceğim' diyor. Birincisinde başarılı olamamıştı. Hamid başaramamıştı. İkincisinde Land Rover ile hepimiz gittik. Ali Ozansoy, JİTEM İstihbarat Grup Komutanlığı'nda Saraykapı'da ana telsizin başında bekledi. Hogir'e kalaşnikof verildi. Beni de JİTEM kimliğim ve silahım var diye Hogir'in yanına verdiler. Herhangi bir durum olursa müdahale edebilmem için. Bizi, köprüyü geçtikten sonra Silvan yolunun çıkışına, yokuşa doğru bıraktılar. Yeşil, Mustafa Deniz ile biraz daha tepeye çıktı, telsiz onlardaydı. Hamid de tekrar otele, Apê Musa'yı almaya gitti. Yani bir taksiye bindirecek ve bizim yanımıza getirecek. Hogir de onu orada vuracak" diye konuştu.

Sessiz bir bekleyişin sürdüğünü belirten Aygan, konuşmasına şöyle devam etti: "Hogir de silahlıydı, akşam aradan zaman geçti, baktık gelen giden yok, iş uzadı yani. Hogir, 'Bu işte bir iş var. Biz Yeşil'in yanına gidelim. Polis bizi yakalarsa daha kötü olur' dedi. Biz yürüdük, tabi yoldan değil de araziden gittik. Yeşil'in yanına gittik, biraz kaldık, bir baktık siren sesleri gelmeye başladı. Yeşil, telsizi polis kanalına almıştı. Ortalık karıştı, 'aha' dedi, 'bir şeyler olmuş, bir olay olmuş; ama nasıl olduğunu bilmiyorum', dedi. Ondan sonra Land Rover'e bindik olayın olduğu yere doğru -mecburen- Silvan ana yolu oradan geçiyor- geçtik, JİTEM'e gittik.

Geldiğimizde Ali Ozansoy 'tamam' dedi, Hamid, Apê Musa'yı vurmuş, olayı yapmış. Biraz sonra Hamid geldi. Hamid 'Tamam vurdum' dedi. Hogir 'Niye yanımıza getirmedin, niye bu iş yolda oldu' diye sordu. Hamid, 'Şüphelendiler, taksiye bindik, yanında yeğeni vardı' dedi. 'Seyrantepe'ye geldik, işte ben dedim ki, şurada şu falan dedim, onlar daima nerede diyorlar, baktım şüpheleniyorlar artık fazla gitmeyecek, indirdim' dedi. Hamid'in üzerinde bir 14'lü UMAN tabanca varmış, JİTEM'in verdiği. Orada onları indiriyor, kendi anlatımlarına göre, Apê Musa ile yeğeni onun arkasında yürüyorlar, o da sokağın içine yürüyor, dönüp Apê Musa ve yeğenine ateş ediyor. Daha sonra kaçtığı yerde, silahı çöp tenekesine atıyor."

(İTİRAFÇI, Bir Jitemci Anlattı, Timur Şahan-Uğur Balık, Aram Yayınları, sayfa 52-53)

ntvmsnbc



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs