En Sıcak Konular

Lieberman: İsrail barış hamlelerine hazır

2 Nisan 2009 13:19 tsi
İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Avidor Lieberman, "İsrail, Yol Haritası ile ilgili yükümlülükleri üstlendi ve bunları kabul edecektir, ancak mütekabiliyet esastır" açıklamasında bulundu.

Göreve geldiği ilk gün, Filistin'de bağımsız bir devletin kurulmasını hedefleyen Annapolis barış sürecine değil, Yol Haritası'na bağlı olduğunu söyleyerek tepkilere neden olan İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Avidor Lieberman, "İsrail, Yol Haritası ile ilgili yükümlülükleri üstlendi ve bunları kabul edecektir, ancak mütekabiliyet esastır" açıklamasında bulundu.

Lieberman, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail kabinesinin 2003 yılında onayladığı Yol Haritası'na bağlı olduğunun altını çizerek, kendisinin buna karşı oy verdiğini, ancak bunun bir Bakanlar Kurulu kararı olduğunu ve kendisini de bağladığını kaydetti.

Yeni Amerikan yönetiminin de Annapolis sürecinde artık görüşmelerden yana olmadığını iddia eden Libenman, "Benim niyetim, Yol Haritası'nın aşama aşama takip edilmesi" ifadesini kullandı.

Geçen günlerde aşırıya kaçarak, iki devletli bir çözüm olacaksa oturduğu Yahudi yerleşimi Nokdim'deki evini boşaltmaya razı olduğunu söylediğini hatırlatan Lieberman, "Ancak, bunların hepsini hiçbir şey uğruna veremeyiz, mutlaka mütekabiliyet esas olmalı" görüşünü dile getirdi.

Yol Haritası'nda öngörülen İsrail'in yükümlülüklerini yerine getirmek için çaba harcayacağını belirten Lieberman, "Diğerlerinin aksine, ne yazıyorsa onu yapacağız. Söylediklerimizle demek istediklerimiz arasında herhangi bir çelişki olmayacak" açıklamasında bulundu. Lieberman, Yol Haritası'nın özüne bağlı kalacaklarını ifade ederek, Filistin Yönetimi ile görüşmeler yapacaklarını, Filistinlilerin de her şeyden önce terörün önünü kesmesi, Gazze'yi kontrol altına alması ve Hamas'ı silahtan arındırması gerektiğini, bunlar olmadan ilerlemenin zor olacağını ifade etti.

-"GOLAN TEPELERİ'NDEN ÇEKİLMEKTE MUTABIK DEĞİLİZ"-

Lieberman, Suriye ile ilişkiler konusunda da Suriye ile görüşmeleri öngören herhangi bir Bakanlar Kurulu kararının bulunmadığını kaydetti.

"Golan Tepeleri'nden çekilmekte mutabık olmadığımızı söylemiştik" ifadesini kullanan Lieberman, barışın sadece barış karşılığında olacağını belirtti.

-LİVNİ'DEN TEPKİ-

Lieberman'ın selefi, eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise Başbakan Binyamin Netanyahu'dan, Lieberman'ın, İsrail'in ABD destekli Annapolis barış sürecine ilişkin sözlerini kabul etmemesini istedi. Livni, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Eğer bu dramatik şeyler bir karşılık bulmuyorsa bu ya Bibi'nin (Binyamin Netanyahu) zayıflığını gösterir veya onun bunları kabul ettiği gerçeğini" dedi.

Livni, Netanyahu ile arasında görüş farklılıkları bulunmasına rağmen, Lieberman'ın sözlerinin İsrail'in görüşlerini yansıtmadığını ve İsrail'e zarar vereceğini vurguladı.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da Lieberman'ın Annapolis'le ilgili sözlerine tepki göstererek, "Lieberman, ABD'nin ve uluslararası toplumun yüzüne kapıyı çarptı" dedi.

-MISIR, ÖZÜR DİLEMEZSE LİEBERMAN'I BOYKOT KARARI ALDI-

Öte yandan, Lieberman'ın Mısır'a "övgülerine" rağmen, Mısır, bir süre önce ülke hakkında sarf ettiği sözleri nedeniyle İsrail'in yeni Dışişleri Bakanından özür bekliyor. Mısırlı üst düzey bir yetkili, Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, "özür dilemezse Lieberman'ı boykot edeceklerini" belirtti.

Gazetenin haberinde, adı verilmeyen Mısırlı yetkili, Lieberman'ın kendilerine hakaret ettiğini ifade ederek, yaptığı açıklamalardan dolayı şimdi özür dilemesi gerektiğini bildirdi.

Mısırlı yetkili, Lieberman'ın özür dilememesi halinde ne olacağının sorulması üzerine, "İşte bu kadar. Onunla bir ilgimiz olmayacak. Size ne diyorsam, sözüme güvenin" dedi.

Lieberman, geçen Ekim ayında Knesset'te (İsrail parlamentosu) yaptığı bir konuşmada, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in İsrail'e gelmemesini sert sözlerle eleştirerek, "Gelmek istemiyorsa cehenneme kadar yolu var" demişti.

Mısır'ı kızdıran bu sözlerin hemen ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile dönemin Başbakanı Ehud Olmert, Mübarek'ten özür dilemişlerdi.

Mübarek, resmi olarak İsrail'e hiç ziyarette bulunmamış, sadece 1995'te bir suikast sonucu hayatını kaybeden eski Başbakan İzak Rabin'in cenaze töreni için İsrail'e gelmişti. Lieberman ayrıca, iki ülke arasındaki anlaşmaya rağmen, Mısır'ın İsrail'e saldırmak için fırsat kolladığı iddiasını da gündeme getirerek, bu durumda İsrail'in Nil nehri üzerindeki Asuan barajını bombalamasını istemişti.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Dani Ayalon ise Mısırlıların özür talep etmediğini savundu. Mısırlılarla iyi giden ilişkilerin, sağlam temellerinin bulunduğunu belirten Ayalon, Mısırlılara saygı duyduklarını ifade etti.

Lieberman da dün yapılan devir teslim töreninde "iyi niyet mesajı" göndererek, Mısır'ın Arap dünyasında ve Orta Doğu'nun istikrarında önemli bir unsur olduğunu söylemişti. Lieberman ayrıca, Mısır'ı kesinlikle ziyaret edeceğini belirtmişti.

Lieberman'ın bu sözlerine rağmen, Mısırlı yetkili, aradıkları özür karşısında bu açıklamaların bir şey ifade etmediğini söyledi.

Bu arada Lieberman ilk yurt dışı davetini, kendisini göreve başlaması dolayısıyla kutlayan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'den aldı. Lieberman AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Özel temsilcisi Javier Solana ile İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos'tan da kutlama telefonları aldı.

aa




Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs