En Sıcak Konular

Kene kabusu yeniden geliyor

2 Nisan 2009 12:42 tsi
Kene tehdidinin önlenmesi amacıyla riskli bölgelerde böcek kaçıran kovucu spreyler alınıyor.Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele kapsamında alınan spreylerin, vaka görülme olasılığı yüksek yerlerde dağıtılacağı öğrenildi.

Kış mevsimi yurdun büyük bölümünde yerine bahara bırakmaya başladı. Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan en büyük risk ise sıcaklarla birlikte canlanan ve üreyen keneler. Her geçen yıl kene ısırması vaka sayısında artış gözleyen Sağlık Bakanlığı, Samsun, Çorum, Tokat, Amasya başta olmak üzere riskli bölgelerde tedbirler alınması konusunda il müdürlüklerini uyardı. İl Sağlık Müdürlükleri de bu yıl herhangi bir kene vakası yaşanmaması için vatandaşlara yönelik önlem ve eğitim çalışmaları başlattı. Bu bağlamda hastanelerde, toplum sağlığı merkezlerinde, sağlık ocaklarında, 112 acil servis birimlerinde ve kamu kurumlarında yapılacak eğitim faaliyetleriyle vatandaşlar, KKKA hastalığı konusunda bilinçlendirilecek. İlçeler ve köylerde ise afiş ve broşürler dağıtılacak. Eğitim toplantıları yapılıp, camilerde konuyla ilgili vaazlar verilecek.

Kenelerin yayılmadan önce eğitim ve bilinçlendirmelerine dair çalışma başlattıklarını ifade eden Samsun İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının halk sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Vatandaşların bu eğitimlere ilgi göstermeleri gerektiğini vurgulayan Özoğlu, "Kene ısırdıktan sonra burnunu vücut içinde bırakıyor. Bu da şişmelere neden oluyor. Halkı kenelerden korumak amacıyla 10 bin adet böcek kovucu sprey aldık. Bu spreyleri KKKA vakasının görülme riski yüksek olan bölgelerde dağıtacağız." dedi.

Samsun Veteriner Hekimleri Odası yetkilileri ise kırsal alanlarda yaşayanların hayvanlarla çıplak elle temasta bulunmamalarını hatırlattı.

2002-2008 yılları arasında kene ısırmasından dolayı bin 100 köyde 2 bin 213 vaka meydana gelmiş, bunlardan da 120'si ölümle sonuçlanmıştı.

cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs