fişlemiş! | " /> fişlemiş! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon, sendikaları da fişlemiş!

2 Nisan 2009 12:20 tsi
Ergenekon, sendikaları da fişlemiş! Ergenekon terör örgütüne (ETÖ) yönelik hazırlanan ikinci iddianamede, yapılan fişlemelerden işçi ve memur sendika ve konfederasyonları da nasibini almış.

ETÖ'nün darbeye zemin hazırlamak için geliştirdiği stratejiler kapsamında Türkiye'deki sendika ve konfederasyonlara ait değerlendirmeler yaparak, bunları hükümet karşıtı, hükümet yanlısı ve yönlendirilebilir şeklinde fişlediği ortaya çıktı.

İddianamede yer alan Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarından sonra yapılacakların en önemli kısımlarından birini fişlemeler teşkil ediyor. Türkiye'deki hemen tüm kamu ve sivil kuruluşlarının fişlendiği faaliyetlerin kapsamına sendikalar da girmiş.

Cumhuriyet Çalışma Grubu tarafından 2004 yılında sendika ve konfederasyonların durumu ve temel dinamikleri başlığı altında hazırlanan raporda, Türkiye'deki sendika ve konfederasyonların işçi sendika ve konfederasyonları, memur sendika ve konfederasyonları, işveren sendika ve konfederasyonları, olmak üzere üç ana kategoride ele alınıyor. İddianamede bu raporlarla ilgili şu değerlendirme yapılıyor: "Her bir konfederasyona ait sendikaların yönetici kadrosu, sendikaya ait genel değerlendirme, önemli sendikal kişiliklere ait biyografik değerlendirmeler başlıkları altında incelendiği ve elde edilen verilerin ikili ya da üçlü teyid işlemine tabi tutularak güvenilirliğinden şüphe duyulan değerlendirmelerin rapor kapsamına alınmadığı belirtilmiştir."

Hazırlanan raporun amacı ise "Türkiye'deki sendika ve konfederasyonları tanıtmak, bu sendika ve konfederasyonların temel dinamiklerini tanımlamak sendika ve konfederasyonlara ilişkin, güncellenebilir biyografik istihbarat arşivini oluşturmak olduğu ifade edilmiştir." şeklinde belirtiliyor.


SENDİKALARI, 'HÜKÜMET KARŞITI, YANLISI VE YÖNLENDİRİLEİLİR' ŞEKLİNDE SINIFLANDIRILMIŞ

Raporun genel ve biyografik değerlendirmeler kısmında şu not düşülmüş: "Türkiye'deki sendika ve konfederasyonlara ait genel ve biyografik değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Bu değerlendirmeler kapsamında isimleri belirtilerek bir kısım sendikaların hükümet karşıtı olduğu, bir kısım sendikaların hükümet yanlısı olduğu, bir kısım sendikaların ise yönlendirilebilir olduğu belirtilmiştir."

Raporda sendika ve konfederasyonların büyüklüğü ve siyasi eğilimleri konusunda da özet bilgilere yer veriliyor;

TÜRK-İŞ Konfederasyonu: Genel Başkanı Salih Kılıç. En çok üyeye sahip olan konfederasyon. Genel olarak merkez sağda ve solda faaliyet gösteren sendikalar tarafından kurumuştur.

DİSK Konfederasyonu: Sol yelpazede yer alıyor ve Genel Başkanı Süleyman Çelebi.

HAK-İŞ konfederasyonu: Daha ziyade İslami çizgidedir. Genel Başkanı Salim Uslu.

Türkiye Kamu-Sen: Sağın genelini temsil ediyor. Türkiye Kamu-Sen konfederasyonunun en çok üyeye sahip ve Genel Başkanı Bircan Akyıldız.

KESK Konfederasyonu: Sol görüşlü sendikalar üye ve Genel Başkanı Sami Evren'dir.

Memur-Sen: Genel Başkanlığını Dr. Ahmet Aksu yapıyor. Memur-Sen konfederasyonları Refah-Yol iktidarına paralel olarak oluştu. Memur-Sen, iktidarın göreve geldiği tarihten itibaren örgütlenmeye ağırlık verdi.

cihan



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs