En Sıcak Konular

Seçimlerin en şanssız adayı

2 Nisan 2009 12:18 tsi
29 Mart yerel seçimlerinde yurdun çeşitli yerlerinde ilginç gelişmeler yaşandı.

İlçe ve belde belediye başkanlığı ile muhtar adaylarından bazıları seçimi çok az oy farkıyla kazanırken, bazı kentlerde kadınların belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimlerini ilk kez kazanması dikkati çekti.

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Bademli köyü muhtarı Süleyman Altundaş (79), son iki yerel seçimde de 1 oy farkla muhtar seçildi.

İki mahalleden oluşan 588 nüfuslu Bademli köyünün muhtarı Altundaş'ın seçimi 1 oy farkla kazanması üzerine, rakibi Seyit Karatağ, İlçe Seçim Kuruluna başvurarak oyların tekrar sayılmasını istedi.

İlçe Seçim Kurulunun zarflardan ikisinin tek mühürlü olduğunu belirlemesi ve kesin kararı İl Seçim Kuruluna bırakmasına rağmen sonuçtan endişe etmediğini belirten Altundaş, ''İki dönemdir itiraz ediliyor. Ama geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de 1 oy farkla muhtar olacağım'' dedi.

Konya'nın Akören ilçesinde AK Parti'li Belediye Başkanı Tahir Dinç de MHP'li rakibi Selçuk Buğdaycı'yı 7 oy farkla geçerek, yeniden başkan seçildi. Seçimde 1088 oy alan Dinç, ''2004'te 6 oy farkla seçilmiştim, şimdi en yakın rakibimle aramdaki oy farkını 1 artırmış oldum'' dedi.


-ARALARINDA AZ OY FARKI BULUNAN ADAYLARIN MÜCADELESİ-


Sakarya'nın Akyazı ilçesinde AK Parti adayı Yaşar Yazıcı, 3 oy farkla seçimi kazandı. Yazıcı 8 bin 142 oy alırken, Saadet Partisi adayı Hasan Akcan 8 bin 139 oyda kaldı. Bunun üzerine Akcan, 819 oyun geçersiz sayıldığı seçimler için İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulundu. İtirazı kabul eden Kurul tarafından oyların yeniden sayımına başlandı.

Yozgat'ın Saraykent ilçesinde İdris Öngel, AK Parti'den aday gösterilmeyince istifa edip MHP'den aday oldu. Öngel, aldığı 1632 oyla belediye başkanı seçilirken, AK Parti adayı İbrahim Emir 1291 oyda kaldı.

Malatya'nın Kale ilçesinde DP adayı Hacı Bayram Gökhan, AK Parti adayı Cahit Tokmak'tan 12 oy fazla alarak belediye başkanlığını kazandı. Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe beldesinde ise MHP adayı Hasan Hüseyin Doşer, 190 oyla başkan seçildi. AK Parti adayı Eşref Aydın'a sandıktan 188 oy çıktı.

Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca beldesinde MHP'li Hacı İbrahim Demirkaya 379 oyla başkan seçilirken, AK Parti adayı 374 oyda kaldı.

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Ağılbaşı beldesinde ÖDP adayı Cengizhan Kılıç, 380 oy alarak belediye başkanı seçildi. CHP adayı Ali Rıza Karaca'ya sandıktan 372 oy çıktı.

Tunceli'nin Demirkapı köyünde ise muhtar adayları Enver Yeşildağ ve akrabası Erdoğan Yeşildağ, seçimde 43'er oyla berabere kaldı. Çekilen kura sonrasında Enver Yeşildağ muhtar oldu.

Güleç köyünde de 2 dönemdir muhtarlık yapan Hüseyin Yula, son seçimde aynı sayıda oy aldığı rakibi Hıdır Özmen'e, yapılan kura çekimiyle mutarlığı devretti.

Erzurum'un Çat ilçesi Yavi beldesindeki seçimleri 2 oy farkla kazandığı açıklanan BBP adayı Abdulhaluk Yılmaz'ın mutluluğu kısa sürdü. AK Parti'nin seçim sonuçlarına yaptığı itiraz üzerine tekrar yapılan sayım sonrası, başkanlığı 2 oy farkla AK Parti adayı Latif Pekçan'ın kazandığı belirlendi.

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Nikfer beldesinde, AK Parti adayı Mustafa Davulcu ile CHP adayı Ali Yarangünü'nün 898'er oy aldığı belirlendi. Bunun üzerine yapılan kura çekimini, CHP adayı kazandı.


-BAŞKANLIK İKİ ADAY ARASINDA GİDİP GELDİ-


Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde AK Parti adayı Davut Karadavut ve Saadet Partisi adayı Mustafa Aksu 1059'ar oy aldı. Her iki adayın itirazı üzerine geçersiz oylar yeniden sayılıp, AK Parti adayı Karadadavut'un kazandığı belirtildi. Aksu'nun sonuca tekrar itiraz etmesi üzerine oylar yeniden sayıldı. Aksu'nun 5 oy farkıyla seçimi kazandığı açıklanınca bu kez de Karadavut itiraz etti.

Oyların bir kez daha sayılmasının ardından AK Parti adayı Davut Karadavut'un 1060, Saadet Partisi adayı Mustafa Aksu'nun da 1058 oy aldığı belirtildi.

Saadet Partisi, seçim sonucunu Yüksek Seçim Kuruluna götürmeye hazırlanıyor.


-SEÇİMLERİ KAZANAN KADIN ADAYLAR-


Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kurtbey beldesinde seçimi kazanan Mübeccel Çalışkan, beldenin ilk kadın belediye başkanı oldu. Yerel seçimlerde AK Parti'li İlter Akıncı ile yarışan Çalışkan, oyların yüzde 54.5'ini aldı. Akıncı ise yüzde 44.5 oyda kaldı.

Van'da ilk kez bir kadın, muhtarlığa adaylığını koyarak, seçilmeyi başardı. Cumhuriyet Mahallesi muhtar adayı Leyla Tanrıtanır, 4 rakibini geride bıraktı. Tanrıtanır, 2 bin 400 oyun 1297'sini alarak muhtar oldu.

Düzce Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Hanife Gür, Kara Hacı Musa Mahallesi muhtarı seçildi. Hanife Gür, kayıtlara Düzce'nin ilk kadın muhtarı olarak geçti.

Karaman Seki Çeşme Mahallesi'nde muhtarlık seçimini kazanan Sefa Baldırlı (45), kentin ilk kadın muhtarı oldu. Birçok kişinin seçilemeyeceğini iddia etmesine rağmen 3 ay boyunca kapı kapı gezerek çalıştığını anlatan Baldırlı, kendisinin 356 oy, en yakın rakibinin ise 244 oy aldığını kaydetti.

Isparta'nın Çünür Mahallesi'nde 8 adaya karşı yarışan Kadriye Bilgiç, muhtarlığı kazandı. Isparta'da Gülistan ve Hızırbey mahalleleri de bu dönem kadın muhtar tarafından yönetilecek. Gülistan Mahallesi'nde Zuhal Top, Hızırbey Mahallesi'nde ise Zeynep Yiğit seçimi kazanan isimler oldu.

İzmir'in Ödemiş ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde muhtarlığa getirilen Elvan Boz Çetinkaya, ilçe tarihinin ilk kadın muhtarı ünvanına sahip olduğunu bildirdi.

Kırklareli'nin Kavaklı beldesinde 2004 seçimlerinde belediye başkanı olan İnci Gönülal Tunç, yeniden CHP'den belediye başkanlığına seçildi. Bu seçimde 951 oy aldığını belirten Tunç, AK Parti'li belediye başkan adayı Gürel Koşdemir'in ise 878 oyda kaldığını söyledi.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde DTP'nin adayı olarak seçime katılan Leyla Güven, ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu.


-BAĞIMSIZ ADAYA ''0'' OY-


Elazığ'ın Ağın ilçesinde belediye başkanlığı seçimlerine bağımsız olarak katılan Nizamettin Karadağ (63), seçmen kütüğünün Ankara'da olması nedeniyle oy kullanamadığı seçimde hiç oy alamadı. İlçede akrabaları da bulunan Karadağ'a seçimlerde oy çıkmadı.

Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeyi çok kısa zamanda kalkındırmak ve ilçedeki gençlere iş imkanları sağlamak amacıyla seçimlerde belediye başkanlığına aday olduğunu söyledi.

Adaylık sürecinde maddi olarak çok yıprandığını ifade eden Karadağ, ''Bu adaylık bana çok palalıya mal oldu'' dedi.


-BTP GENEL BAŞKANI BAŞ, İLÇESİNDE İLK ÜÇE GİREMEDİ-


Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Genel Başkanları Haydar Baş'ın memleketi Trabzon'un Akçaabat ilçesinde ilk üçe giremedi.

Akçaabat'ta resmi olmayan sonuçlara göre İl Genel Meclisinde AK Parti 33 bin 662, MHP 13 bin 323 oy aldı. BTP ise 1839 oy alarak altıncı parti oldu.

Akçaabat Belediye Başkanlığı seçimlerinde ise AK Parti 9 bin 911, MHP 5 bin 223 oy aldı. BTP'nin adayı ise 1809 oyla dördüncü sırada yer aldı.


-SANDIKTAN ÇIKAN OY SAYISI ŞAŞIRTTI-


Malatya'da belediyeliği iptal edilen Konak beldesindeki vatandaşlar, bu durumu protesto etmek için sandığa gitmedi. Konak'taki sandıktan sadece 3 oyun çıktığı, bunların sandık görevlilerine ait olduğu belirtildi.

Malatya'nın Arguvan ilçesinde ise MHP'den aday olan Ali Gülle, kendisine sandıktan bir tek oyun çıkmasının şaşkınlığını yaşadı.

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Sorkun beldesinde MHP adayı olan görme engelli avukat Kadir Tunç, seçimlerde 9 oy alabildi.

Bingöl Belediye Başkanlığı bağımsız adayı olan ve düzenlediği miting alanına eşek sırtında giden Zeki Börükoçin, 76 oy almanın kırgınlığını yaşıyor. Seçim masrafları için 2 evini sattığını öne süren Börükoçin, ''Bütün servetimi kaybettim, tek servetim onurumdur'' dedi.

Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Düzkışla beldesinde bağımsız belediye başkan adayı olan Alican Erol'a, AK Parti belediye başkan adayı amcasının oğlu Yücel Erol'a destek olmak amacıyla adaylıktan çekilmesine rağmen, sandıktan bir oy çıktı. Bu arada, belde belediye başkanlığını Saadet Partisi adayı Mehmet Sezigen kazandı.

Denizli belediye başkanlığı için bağımsız aday olarak seçime giren ve yaptığı mitinge 7 polis ve 3 gazeteci dışında katılım olmayan Musa Kazım Ertabak'a sandıktan 70 oy çıktı.

Rize'de ikinci kez belediye başkanlığı için bağımsız aday olan Lokman Koçan'ın, önceki seçimde bin olan oy sayısı 27'ye düştü.

AA



Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs