En Sıcak Konular

Obama'nın değil, Michelle'in yanında kim var?

2 Nisan 2009 12:07 tsi
Obama'nın değil, Michelle'in yanında kim var? G-20 zirvesinin ‘liderler fotoğrafında’ Obama’nın yanında duran Başbakan Erdoğan, bu ‘şeklî mesaj’ yüzünden bizim gazetelere haber oldu. Ama biz diyoruz ki, ‘Obama’nın yanında duran önemli değil. Michelle Obama

iyibilgi Ankara

Âdet bu. Uluslararası toplantılara katılan liderler, bir “zirve fotoğrafı” çektirir. Hatta bu fotoğraf toplantılardan önce olur. Tıpkı, “sonuç bildirgeleri”nin önceden hazırlanması gibi.

Zirve resimlerinin kompozisyonu da önceden belirlenir. Hangi ülke liderinin sağına soluna hangi ülke gelecek tespit edilir. Tek öncelik, ev sahibi ülkenin fotoğrafın merkezinde ve resmi çekene en yakıns pozisyonda olmasıdır.

Yani iki değişir nokta vardır bu resimlerde. Bir, ev sahibine göre merkez değişir. İki, dünya denklemlerine veya verilmek istenen mesaja göre yerleştirme yapılır.

Herhangi bir nedenle karışıklık olmasın diye de, liderlerin duracağı noktalara, ya liderin ismi veya bayrağı levha ile yere sabitlenir. (Anımsayınız: Başbakan Erdoğan bir başka zirvede yerde duran Türk bayrağını çıkarmaya çalışmış, biraz da zorlanmıştı.)

Özetle söylemek gerekirse, ahım vahım mesajlar yüklemek doğru değildir bu resimlere ama bir “mâna” taşıdığı da gerçektir.

Obama’nın sağı solu, önü arkası!

Durum böyleyken, önemli dünya liderlerinin yöresinde konumlanmak önemli. Çünkü dünyanın izlediği zirvelerde küresel ilgi bu resim üzerinden kurgulanır.

Nitekim G-20 zirvesinde de böyle oldu. Zirve resmi çekildi. ABD Başkanı Obama’nın sol yanında ise Başbakan Erdoğan yer aldı. Büyük gazeteler de bugün yanyana duran iki lideri, “Başbakan Obama’nın yanında” mealinde haberlerle sundular.

ABD Başkanı, ev sahibi ülkenin bulunduğu alt sıranın hemen arkasında ve resmin göbeğinde bulunuyor doğal olarak. Resmi bu gözle bakınca akla ilk gelen merak konularından birisi de, madem solunda Başbakan var, diğer taraflarında kimler duruyor?

Mesela sağında. Obama’nın “sağ kolu”nda bulunan kişi, zirvede Başkan’ın ana vatanı Afrika’dan katılan tek ülkenin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin lideri Kgalema Motlanthe.

Yani burada da bir mesaj var. Ülkeye değilse de kıtaya. Obama’nın arkasında ise zirvenin temasına bir gönderme var bize göre. Çünkü o ülke Japonya. Ve Başbakanı Taro Aso.

Orada başka bir denklem var. G-20 içindeki ekonomik krizin nasıl çözüleceği konusundaki ayrışmanın taraflarından ve Çin’in rakibi olarak Obama’nın arkasında duruyor.

Önünde ise biraz “kayma” var. Normalde ev sahibi ülke ve ABD’nin kadim müttefiki İngiltere’nin, Obama’nın-bize göre-tam önüne gelmesi gerekirdi. Sıra hafif oynamış. Başkan Obama, İngiltere ve Brezilya’nın “arasında” duruyor.

Zirve resminin Obama bazlı şeklî analizi böyle ama bizim için bu resimden daha önemli başka bir resim var.

Üstelik o resim, “yahu, bir resim üzerinden bu kadar mesaj çıkarılır mı” diyenlere de bir tür sağlama olabilir. Çünkü diplomasi biraz da görüntü ve duruştur.

Zirve liderleri bu resmi çektirirken, bir başka salonda bulunan eşleri de, “First Lady’ler zirvesi”nin resmini çektiriyorlardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O resimde de Barack Obama’nın eşi Michelle Obama merkezde. Ve solundaki kişi ise Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan. Önünde de yine İngiltere duruyor. Sağ taraf ise biraz değişmiş ama yine anlamlı. Hindistan var.

Yani aynı resim!



Bu haber 2,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs