En Sıcak Konular

Türkiye barajlarından son durum bilgisi

2 Nisan 2009 12:04 tsi
Yurt genelinde yağışlı geçen sonbahar ve kış mevsimlerinin ardından barajlardaki doluluk oranlarında önemli artışlar yaşandı. 4 büyük ildeki barajlardan son durum bilgileri:

İSTANBUL'A İÇME SUYU SAĞLAYAN BARAJLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 95.5, BURSA'DA YÜZDE 89.1, İZMİR'DE İSE YÜZDE 37'YE YÜKSELDİ, ANKARA'NIN BARAJLARINDA DA 189,5 MİLYON METREKÜP SU BULUNUYOR

AA muhabirinin, DSİ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ekim 2008-Mart 2009 dönemi kümülatif yağış ortalaması, uzun yıllar ortalamasının göre yüzde 6.7 üzerinde gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 arttı.

İSTANBUL

İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 95,5 olarak belirlendi. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 42,5 düzeyinde kalmıştı. Barajlarında 838,1 milyon metreküp su bulunan kente, günde 1 milyon 773 bin metreküp su veriliyor. Bu miktarın yüzde 46,4'ü barajlardan, yüzde 53,6'sı Yeşilçay sisteminden sağlanıyor. Yetkililer, İstanbul'da su sıkıntısı bulunmadığını ifade ettiler.

İZMİR

İzmir'e içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 37 olarak ölçüldü. Geçen yılın aynı döneminde, kente içme suyu sağlayan barajların sadece yüzde 21,5'i doluydu.  Kentin önemli su kaynaklarından olan Balçova ve Tahtalı barajlarında 111,8 milyon metreküp su bulunuyor. İzmir'e ayrıca, Sarıkız, Göksu, Halkapınar ve Pınarbaşı kuyularından da su pompalanıyor. Şebekeye bırakılan suyun yüzde 28,5'i barajlardan, yüzde 71,5'i ise yer altı sularından sağlanıyor.

BURSA

Bursa'ya su sağlayan barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 89.1 civarında bulunuyor. Kentte geçen yıl barajlardaki doluluk oranı yüzde 76 olarak belirlenmişti. Kentin barajlarındaki su miktarı 60,2 milyon metreküp olarak ölçüldü. 

ANKARA

Ankara'da yağışlı geçen kış mevsiminin ardından içme suyu sağlayan barajlarda 189,5 milyon metreküp su birikti. Kentin barajlarındaki doluluk oranı yüzde 12,03'e ulaştı.

Ayrıca, kentin en önemli su kaynağı Çamlıdere Barajı'nda pompajla alınabilir durumda 120 milyon metreküp su birikti.

Ankara'ya günde 820 bin metreküp su verilirken, bu miktarın yüzde 98,7'si barajlardan, yüzde 1,3'ü yer altı sularından sağlanıyor.

Yetkililer, Kızılırmak'tan beslenen Kesikköprü Barajı'ndan şebekeye su alımının durdurulduğunu anımsattılar.

Ülkede bugün itibarıyla işletmede olan 186 adet sulama amaçlı barajlardaki doluluk oranı ise ortalama yüzde 42 civarında bulunuyor.

-İZMİR YAZA SUSUZ GİRMEYECEK

İzmir'in içme suyunun bir bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda geçen yıl Mart ayı sonunda 74 milyon metreküp suyun bulunurken, bu rakam bu yıl 119 milyon metreküpe yükseldi.

Yağışların artmasıyla birlikte İzmir'deki içme ve sulama barajlarındaki doluluk oranlarının yükseldiğini belirten DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, geçen yıl susuzluk nedeniyle kesintilerin yapıldığı İzmir'de bu yıl su oranlarının yükseldiğini bildirdi.

Kentin içme suyu barajlarından Balçova Barajı'ndaki su miktarı, 2008 yılı Mart sonunda 3 milyon 200 bin metreküp iken, bu miktar 6 milyon 500 bin metreküpe çıktı ve barajdaki doluluk oranı iki katına yükseldi.

Geçen yıl 1 milyon 200 bin metreküp suyun bulunduğu Ürkmez Barajı'ndaki su miktarı 6 milyon 200 bin metreküpe, Alaçatı Barajı'ndaki su miktarı 4 milyon 200 bin metreküpten 11 milyon metreküpe ulaştı.

Toplam 306 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Tahtalı Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 39'a, 7 milyon 800 bin metreküp kapasiteli Balçova Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 96'ya, 7 milyon metreküp kapasiteli Ürkmez Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 96'ya, 16 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Alaçatı Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 67'ye yükseldi.

-SULAMA BARAJLARINDAKİ DURUM-

Geçen yıl Mart sonunda 12 milyon metreküp su miktarına sahip olan Kestel Barajı'ndaki su miktarı, bu yıl üç kat artarak, 36 milyon 500 bin metreküp oldu.

Seferihisar Barajı'ndaki su miktarı 2 milyon 500 bin metreküpten 8 milyon 900 bin metreküpe çıktı, Kavakdere Barajı'ndaki su miktarıysa 2 milyon 200 bin metreküpten 6 milyon 800 bin metreküpe ulaşarak, 3 kat arttı.

Toplam 37 milyon 400 bin metreküp kapasiteli Kestel Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 98'e, 29 milyon 100 bin metreküp kapasiteli Seferihisar Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 31'e, 17 milyon 900 bin metreküp kapasiteli Kavakdere Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 38'e çıktı.


AA

 



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,535 µs