Bunun üzerine kara kara düşünün! | " /> Bunun üzerine kara kara düşünün! | "/>

En Sıcak Konular

Bunun üzerine kara kara düşünün!

2 Nisan 2009 13:16 tsi
Bunun üzerine kara kara düşünün! Yerel seçimler bitti.Türk basını ak ile karayı tartışıyor, herkesin doğrusu kendine göre. Yapılan tartışmalar gerçeğin ne olduğunu anlamaktan öte, taraftar tezahüratını andırıyor. Oysa bunların arasından gözden kaçmaması gereken bir yorum çıktı. İyibilgi

Yerel seçimler sonrası Türk basınında "analiz" yazılarının toz dumanından göz gözü görmüyor. Herkes kendince bir "sandık mesajı" bulmaya çalışıyor. Kimilerine göre bu sonuçlar, iktidar partisi AKP için düşüşün başlangıcı manasına gelirken, kimilerince muhalefet partilerinin yükselişi olarak algılanıyor. Sonuçta istatistiki verilerin basit rakkamların ötesine geçmesini sağlayan, bakan gözdür. Şu an için herkesin derdi rakkamların verdiği mesajı "anlamak". Oysa bunların ötesine geçmeyi başarıp, tabloya daha geniş perspektiften bakabilen yorumcu çok nadir. Bunlardan biri Taraf gazetesinden Gökhan Özgün oldu. Köşe yazısında çok önemli bir noktaya değindi. İşte yazının can alıcı noktası:

Gökhan Özgün / Taraf

Saatlerinizi tekrar ayarlayın

...

Mütevazı insanlar ülkesinde pek yadırganan AKP’nin şu meşhur ‘kibrinin’ bedel ödediği tek yer bence Güneydoğu’dur. Ve orada bile, bunun ne kadarı kibrinin bedelidir, ölçmek kolay değil. Çünkü gözardı edilen bir gerçek var. TRT Şeş gibi açılımlar, Kürtler için çok küçük, ve fakat Türkiye için çok büyük adımlardır. Böyle şeyler için aklı başında olan Kürtlerden değil, Türklerden oy bekler. Kuzey Irak dahil Güneydoğu’da yıktığı tabular için Türkiye’nin gerisinden oy alamıyorsa AKP, bu üzerinde kara kara düşünülmesi gereken durumdur.

Sonuç. Bunu kimseye çaktırmak istemese de, AKP kendini ‘yenik’ hissedecektir. Çünkü seçim sonucunun AKP’nin erdemlerinin bir cezası mı, yoksa zaaflarının bir bedeli mi olduğuna dair öyle kuvvetli bir kanıt yoktur.

Eğer ülkede ‘hakiki’ ve anlamlı bir muhalefet mevcut olsaydı, AKP, bu zaaflarımın bedelidir diyebilirdi. Ama pragmatik AKP, bunu erdemlerinin cezalandırılması olarak yorumlayıp buna göre davranırsa, kimse buna kuruntu diyemez. Seçim sonuçlarının ekonomik krizle ilgili olduğuna dair ise inandırıcı bir ipucu bulunmuyor.

...

Kısaca bu seçim sonuçlarından AKP erdemleri yüzünden oy kaybettiğini düşünürse, Türkiye'nin demokratikleşme ve atılım süreci sekteye uğrayabilir. Aman dikkat!



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs