oldu-bittiye getirecek mi? | " /> oldu-bittiye getirecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Fransa oldu-bittiye getirecek mi?

2 Nisan 2009 11:16 tsi
Fransa oldu-bittiye getirecek mi? Fransa'nın 40 yılı aşkın bir süre önce ayrıldığı, NATO'nun askeri kanadına dönüşü kararanını resmen açıklaması beklendiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın katılımıyla da yarın başlıyor. ..

Türkiye'nin Fransa'nın bu kararına "resmen" bir itirazda bulunmadığı belirtiliyor. Türkiye'nin Fransa'ya yönelik "yumuşak" tutumunda bir dizi faktörlerin rol oynadığına, bunların arasında üst düzeydeki temaslar ile bölgesel sorunlardaki istişarelere dikkat çekiliyor.

NATO'nun 60. yıldönümü dolayısıyla 3-4 Nisan günlerinde Baden-Baden (Almanya) ve Strazburg'da (Fransa) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi düzenlenecek. Temmuz ayında görevi sona erecek olan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Sheffer'in başkanlığındaki zirveye evsahipliğine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel yapacak. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil edecek.

Gündemindeki en önemli maddesini Afganistan'ın oluşturulacağı zirve sırasında Fransa'nın 40 yılı aşkın bir süre önce ayrıldığı, ittifakın askeri kanadına dönüş kararını resmen açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz Mart ayının ortasında Fransız Meclisi'nce onaylanan dönüş kararına, spekülasyonlara rağmen Türkiye'nin "resmen" herhangi itirazda bulunmadığı için "engel olması" beklenmiyor.

HER DÜZEYDE TEMASLAR OLDU

Fransız Meclisi'nin onayının ardından Paris, kararına ilişkin NATO üyelerine bir mektup gönderdi. Bunun yanısıra da telefon diplomasisi yürütüldü. Bu çerçevede, Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in Türk mevkidaşı Ali Babacan'ı telefonla aradı. Fransız diplomatik kaynakları da "Türkiye dahil tüm müttefiklerimizi bilgilendirdik. Tüm müttefiklerimize bir mektup gönderildi. Türkiye'ye gelince, iki bakan arasındaki telefon görüşmesinin yanısıra, teknik ve operasyonler düzeylerde de temaslar oldu" dediler.

Bu arada, Fransız kaynakları, ittifakın askeri kanadına dönüş kararının Fransa'ya ait bir karar olduğunu ancak yine Fransa'nın dönüşü konusunda NATO tarafından belirlenecek "yol haritası" ve "prosedür"e uyacağını da vurguladılar.

Türk hükümetince şimdiye kadar yapılan çeşitli açıklamalarda ise, Fransa'nın ittifakın askeri kanadına dönüşü konusunun hukuki ve siyasi boyutları olduğu, değerlendirildiği belirtilirken"Önemli olan bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği ve modaliteleri" denilerek hep "yumuşak" bir tavır sergilendi.

TÜRKİYE'NİN TUTUMUNU BELİRLEYEN FAKTÖRLER

Öte yandan, Ankara'nın Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüş kararına itiraz etmemesinde çeşitli faktörlerin etkili olduğu ifade ediliyor. Şu faktörler, Ankara'da şöyle özetleniyor:

"-Türkiye güçlü bir ittifak istiyor. Fransa'nın askeri alandaki önemi ve ittifaka yaptığı ve yapabileceği katkılar tartışılmaz.

-Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı tutumu değişmemekle birlikte Türkiye'nin önemini anladı ve artık çok daha dikkatli ve özenli bir söylem kullanıyor.

-Ankara, önceden endişe duyulan, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı'ndan memnun kaldı.

-Türkiye ile Fransa arasında Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmeler başta olmak üzere, çeşitli düzeylerde sık sık ikili temaslar yapıldı. Erdoğan, Sarkozy'nin evsahipliğinde geçen Temmuz'da Paris'te yapılan "Akdeniz için Birlik Zirvesi"ne katıldı.

-İki ülkenin birçok konuda benzer görüşleri bulunuyor. NATO Zirvesi'nin ağırlıklı gündem maddesi Afganistan'daki duruma ilişkin neler yapılması gerektiği konusunda, örneğin Afgan polisin güçlendirilmesi meselesi gibi, iki ülkenin benzer yaklaşımları var. İki ülke Afganistan konusunda temas halinde ve işbirliğini yapıyor.

-Cumhurbaşkanı Sarkozy, Gazze sorununa ilişkin diplomatik çabaları sırasında Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanişmanı Ahmet Davutoğlu'nu Şam'a çağırdı. Fransa açısında görülmemiş bir uygulama ile Davutoğlu ayrıca, Sarkozy ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki görüşmede de hazır bulundu.

-Gürcistan-Rusya krizi ile ilgili olarak Fransa, Türkiye'nin "Kafkas İstikrar Platformu" önerisine tam destek verirken Ankara'nın Sarkozy'nin 6-maddelik planını da benimsedi.

Böylece iki ülkenin son bir yılda meydana gelen çeşitli bölgesel krizlerde sadece aynı görüşü paylaşmakla kalmadığı, istişarelerde bulunduğu ve işbirliğini yaptığına dikkat çekiliyor.

ZİRVE ÖNCESİ VE SONRASI TEMASLAR

Bu arada, zirve öncesi Türkiye ile Fransa arasında temaslar için yeni fırsatlar olacağı da ifade ediliyor. Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin de katılımıyla da Londra'da düzenlenen G-20 Zirvesine dikkat çekiliyor.

Türkiye ile Fransa'nın, ayrıca hafta başında İstanbul gerçekleşecek olan "BM. Medeniyetler İttifakı'nın 2. Forumu" sırasında da biraraya geleceği bekleniyor.

"Medeniyetler İttifakı" üyesi de olan Fransa'nın, forumda Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner tarafından temsil edilmesi, Kouchner ile Ali Babacan arasında ikili bir görüşme yapılması öngörülüyor.

Sabah



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs