Deniz'in bittiği yer! | " /> Deniz'in bittiği yer! | "/>

En Sıcak Konular

İşte Deniz'in bittiği yer!

2 Nisan 2009 09:50 tsi
İşte Deniz'in bittiği yer!
29 Mart'ta 'Sahil partisi' kimliğini yeniden kazanan CHP, karada ise boğuldu.

İl Genel Meclis oylamalarına göre CHP 26 ilde yüzde 10'un altında kalırken, bunların 16'sında yüzde 5'i bile geçemedi. DTP 65, MHP ise 22 ilde baraja takıldı. 65 büyükşehir ve ilde kazanan AK Parti tüm illerde yüzde 20'den fazla oy aldı.

29 Mart yerel seçimlerinde 'Sahil partisi' kimliğini yeniden kazanan CHP, kazandığı tüm iller Akdeniz ve Ege sahillerinde yer alırken, İl Genel Meclis oylamalarına göre ise 26 ilde yüzde 10'ına takıldı. 16 ilde yüzde 5'i bile bulamayan CHP, Hakkari'de yüzde 0,02 alarak rekor kırdı. CHP bazı büyükşehir belediyesi olan illerde de yüzde 10'u geçemiyor. CHP'nin yüzde 10'un altında kaldığı büyükşehirler, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri ve Konya oldu. CHP'nin Diyarbakır gibi bir metropolde aldığı oylar yüzde 1.3'te kaldı. CHP'nin Hakkari'de aldığı oy oranı ise yüzde 0. 02 oldu.

DTP 17 İLDE BARAJI GEÇTİ

DTP de seçimlerden galip çıktığını açıklamasına rağmen 81 ilin sadece 16'sında varlık gösteriyor. DTP 65 ilde yüzde 10'un altında kalıyor. DTP'nin yüzde 10'u geçtiği iller Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mersin, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman ve Iğdır. DTP, Doğu ve Güneydoğu'daki iller dışında sadece Mersin'de yüzde 10'u geçebildi.

Yerel seçimlerde 10 il ve 129 ilçede belediye başkanlığını kazanan MHP'nin oylarının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illleri başta olmak üzere toplam 22 ilde yüzde 10'un çok altında kaldığı görüldü.

MHP DOĞU'DA YOK

İl Genel Meclisi oranlarında Türkiye genelinde yüzde 16,05 oy alan MHP, İç Anadolu'da Sivas, batıda İstanbul, Yalova, İzmir, Karadeniz'de ise Zonguldak, Bartın gibi illerde de yüzde 10'u aşamadı. MHP'nin bazı büyükşehirlerde de yüzde 10 barajının altında kalması dikkat çekti. İstanbul'da yüzde 7.26, İzmir'de yüzde 9.58, Gaziantep'te yüzde 8.90 oy alan MHP bu büyükşehirlerde arka sıralarda kaldı.

SEÇİMİN SÜRPRİZ PARTİSİ SAADET

Yerel seçimlerin sürpriz partisi Saadet Partisi oldu. Bir önceki seçimlere göre oylarını yüksek oranda artıran SP, 27 ilde yüzde 5'in üzerinde oy alarak dikkat çekti. DSP, 29 Mart Yerel Seçimlerinde İl Genel Meclisi sonuçlarına göre sadece üç ilde yüzde 10'un üzerinde oy alabildi.

AK PARTİ HER YERDE VAR

2004 yılında yapılan yerel seçimlerde il genel meclisinde aldığı oy oranı yüzde 41.67 olan Ak Parti'nin bu seçimlerdeki il genel meclisi oyu ise yüzde 38.79'a geriledi. 5 yıllık süreçte iki seçim arasındaki erime miktarı ise yüzde 2.88 oldu.

65 büyükşehir ve il kazanan AK Parti, 81 ilde de yüzde 10 barajını aştı. AK Parti yüzde 20,62 ile en az oyunu Hakkari'de alırken 6 ilde de yüzde 50'yi aştı. 50 ilde oyunu azaltan AK Parti, 31 ilde ise oyunu artırmayı başardı.

yenişafak



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs