dalavere bitmiyor! | " /> dalavere bitmiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Şener Eruygur'da dalavere bitmiyor!

2 Nisan 2009 07:56 tsi
Şener Eruygur'da dalavere bitmiyor! Ergenekon terör örgütü (ETÖ) soruşturması ikinci iddianamesinde ‘ETÖ üst düzey yöneticisi’ olarak gösterilen Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı dönemde AK Parti iktidarına karşı planladığı darbe girişiminde başarılı olab

Darbe dalavereleri 
Şener Eruygur, darbe sevdası uğruna faturasız 1.5 milyon dolarlık ‘darbe kulak’ sistemi almış. Savcılıkta parayı nereden bulduğunu açıklayamamış. TSK’nın resmi sisteminde darbe için ‘korsan emirler’ hazırlamış.

Ergenekon terör örgütü (ETÖ) soruşturması ikinci iddianamesinde ‘ETÖ üst düzey yöneticisi’ olarak gösterilen Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı dönemde AK Parti iktidarına karşı planladığı darbe girişiminde başarılı olabilmek için her türlü yolu denediği ortaya çıktı. Eruygur’un hem hesabını veremediği milyon dolarları aşan paralar kullanarak ‘darbe kulak’ sistemleri aldığı hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bilgisayar sistemini kullanarak korsan emir ve talimatlar çıkardığı belirlendi.

TSK sisteminde korsan ‘emir’ ve ‘belge hazırladı

Ergenekon terör örgütü yöneticisi emekli Orgeneral Şener Eruygur’un, darbe zemini yaratma çalışmaları sırasında TSK adına, TSK’dan habersiz ve TSK’nın bilgiyasar sistemini kullanarak gizlice birçok korsan yazılı karar ve korsan belge hazırladığı öğrenildi. ETÖ soruşturmasını yürüten Savcılığı, ETÖ sanıklarında ele geçen ‘Gizli’ ibareli bazı belgelerin Genelkurmay’a ait olup olmadığını sordu. Bazı bekgelerle ilgili Genelkurmay’ın ‘TSK’ya ait değildir’ ve ‘mevcut kayıtlarda rastlanılmamıştır’ şeklindeki cevabı karşısında soruşturmayı derinleştirdi.

İLLEGAL ÖZEL İSTİHBARAT ARŞİVİ

YAPILAN araştırmalar sonucunda sanki TSK’nın emriymiş gibi lanse edilen korsan emir ve belgelerin Eruygur tarafından TSK’nın sisiteminde hazırlatıldığı sonucuna ulaşıldı. İddianamede korsan belgeler için ‘Bu şüphelilerin görevdeyken bizzat Ergenekon terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda yaptıkları illegal çalışmaları yine görev yaptıkları yerlerde ve birçok illegal faaliyetlerinde resmi yazışmada kullandıkları bilgisayar ve şablonlar üzerinden yazıp resmi arşivlere değil ETÖ’nün amaçları doğrultusunda oluşturulan ‘özel istihbarat arşiv’ine attıkları belirlendi’ denildi.

GÖREVDE İKEN ETÖ’YE ÇALIŞTILAR

Savcılık, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Yapılan operasyonlarda şüphelilerden ele geçirilen çok sayıda doküman ve gizli belgenin bu belgelerin içeriğinde, örgüt içi yazışmalar, örgütün hiyerarşik yapısına sunulan arz yazıları, birçok kamu kuruluşunda görevli üst düzey bürokrat, valiler, hakim, savcılar, kaymakamlar, maliye müfettişleri, hastanelerde görev yapan personel ve cami imamlarına kadar kişilerin inanç ve özel hayatlarına ilişkin verilerin, örgütsel yazışma ve gizli raporların bulunduğu, teknik incelemeler sonucu bu raporların büyük bir kısmının TSK’ya ait bilgisayarlarda yazıldıkları, ancak bu belgelerin TSK’nın kayıtlarına aktarılmamasının, yapılan çalışmaların Ergenekon terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda o kurumda görev yapan bazı kişilerce hazırlandığı sonucunu ortaya koyduğu anlaşılmıştır.’

‘Darbe Kulak’ için 1.5 milyon $’ı nereden buldu?

ETÖ iddianamesinde Şener Eruygur’un Jandarma Genel komutanlığı yaptığı dönemde darbe planlarını gerçekleştirmek için illegal yollardan kurduğu ‘Özel istihbarat arşivi’’ ile ilgili tüm harcamalar ve tutarları da bizzat karşılandığı belirtildi. Arşivden sadece ‘örgütün özel grubu’nun haberdar olduğunun anlatıldığı iddianamede, MASAK’ın raporunda Eruygur’un, hesabına aktarılan yaklaşık 1 milyon 500 bin doların kaynağını açıklayamadığı kaydedildi. Öte yandan, Eruygur’un gelir ve gider beyannamelerinin çok üzerinde bulunan bu paralar karşılığında fatura almadığının altı çizildi.

KULAKLAR NERELERE TAKILDI?

ERUYGUR’UN 2003-2004 yıllarında yapmayı planladığı yürütme organını devirmeye yönelik çalışmalar için ihtiyaç duyulan illegal dinleme cihazlarını ETÖ sanıklarından Hakan Şanlı aracılığıyla ithal ettirdiği belirlendi. Şanlı, ifadesinde ‘Şener Eruygur döneminde internet takip sistemi sattığını, tahminine göre her biri 300 bin Dolar olan sistemden 4 tane sattığını, birisinin ODTÜ’ye, birisinin Mecidiyeköy’e birisinin de Ankara Ulus çıkışına takıldığını’ anlattı. Bunların karşılığında hesabına yaklaşık 1.5 milyon dolar yatırıldığını anlatan Şanlı, ancak ‘ulusal güvenliği ilgilendirdiği söylendiği için herhangi bir fatura kesmediğini’ söyledi.

YALMAN VE ERUYGUR ÖDEMİŞLER

İDDİANAMEDE Şanlı’nın hesabına, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur’a ait banka hesablarından dolar bazında yüklü miktarda para ödendiği vurgulandı. Eruygur’un gelir ve gider beyannamelerinin çok üzerinde bulunan bu paralar karşılığında fatura almadığının altı çizildi. Alınan internet takip sistemlerinin, darbe planlarının ilk aşaması olarak kurulan Cumhuriyetçi Çalışma Grubu tarafından oluşturulan Özel İstihbarat Arşivi için yapılan dinlemeler için alınan program olduğu belirtildi. Hakan Şanlı’nın askeri ihaleleri alan bir firmasının gizli ortaklarının ETÖ sanıkları Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur olduğu öne sürüldü.

Kiralık kasalarla birlikte hesaplar incelendi

ETÖ operasyonları kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından gündeme gelen, BDDK’nın 143 kişinin kiralık kasalarını incelenmesinin ayrıntıları netleşti. BDDK’nın, söz konusu incelemeyi, ETÖ savcılığının talebi üzerine gerçekleştirdiği ve aynı incelemeyi 1’inci iddianamenin hazırlanması sırasında da gerçekleştirdiği bildirildi. BDDK murakıpları, 1’inci iddianamede ismi geçen sanıkların ve sanıklarla ilişkisi olduğu belirlenen kişilerin, başta kiralık kasaları olmak üzere, tüm hesap hareketlerini inceledi. Bu hesaplarla ilgili olarak hazırlanan raporlarda, savcılığa sunuldu. Raporlar doğrultusunda, ETÖ’nün finans kaynakları konusunda önemli bilgi ve belgelere ulaşıldı.

KREDİ KARTLARINA DA İNCELEME

ARALARINDA emekli paşaların, bürokratların ve gazetecilerinde bulunduğu 143 kişinin kiralık kasalarıyla ilgili yapılan inceleme 2’inci iddianamenin hazırlıkları çerçevesinde yapıldı. Bu çerçevede, sanıkların yanı sıra sanıklarla ilişkisi olduğu belirlenen kişi ve kurumların tüm hesaplarına bakıldı. Murakıplar, kiralık kasaların dışında, savcılıkça isimleri belirlenen kişilerin, kredi kartı harcamaları, mevduatları, kredileri, yatırım fonu hesapları, maaş hesapları, repo hesapları, tapu kayıtlarını da inceledi. İnceleme sırasında dikkat çekici boyutta olan hesap hareketleri ise savcılar tarafından ayrıca mercek altına alınıyor. Yetkililer, kimsenin kiralık kasa ve mevduatları konusunda endişeye kapılmamasını, incelemenin sadece ETÖ kapsamında yapıldığını kaydettiler.

star



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs