cezası çok! | " /> cezası çok! | "/>

En Sıcak Konular

Helikopterin sahibinin cezası çok!

2 Nisan 2009 08:24 tsi
Helikopterin sahibinin cezası çok! 

6 kişiye mezar olan helikopterin ait olduğu şirketin patronuna geçen yıl bakımsız uçak, uçuş güvenliğini tehlikeye atma, eksik ekipman ve evraktan rekor düzeyde ceza verilmiş...

Muhsin Yazıcıoğlu’nun da aralarında olduğu 6 kişiye mezar olan helikopterin sahibinin ceza dosyası kabarık çıktı. Havacılık sektöründe Pegasus, İzair ve Medair markalarıyla faaliyet gösteren Esas Holding’in şirketlerine geçen yıl bakımsız uçak, uçuş güvenliğini tehlikeye atma, eksik ekipman ve evraktan rekor düzeyde para cezası verilmiş .

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soru işaretleri skandal boyutuna ulaştı. 6 kişiye mezar olan Bell 206 tipi helikopterin kiralandığı Medair ile Pegasus Havayolları ve İzair’in de sahibi olan Ali Sabancı’ya ait Esas Holding’e ‘güvenlik tedbirlerini’ almadığı için geçen yıl Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından rekor ceza kesildiği belirlendi. Ayrıca helikopterin ait olduğu Medair’in uçuş lisansının 23 Mart’ta dolduğu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün şirkete güvenlikle ilgili eksiklikleri gidermesi için bir ay süre verdiği, Medair’in eksikliklerin bir kısmını alelacele tamamlayıp kalanları için de ‘giderme’ taahhüdünde bulunarak uçuş lisansını uzattığı belirtildi. Lisans uzatımından iki gün sonra gerçekleşen kaza ise büyük soru işaretleri doğurdu. Öte yandan düşen helikopterin teknik eksiklikleri ve pilotun izlediği uçuş rotasına ilişkin belirsizlikler de şüpheleri artırıyor. Düşen helikopterlerin yerinin anında bulunmasını sağlayan ve her araçta standart olarak bulunan Acil Yer Bulma Verici Sistemi’nin (ELT), Medair’e ait helikopterde bulunmadığı ya da bozuk olduğu iddiaları kuvvetleniyor. Orta ölçekli çarpmalarda bile otomatik olarak çalışmaya başlayan ELT sisteminin tam bir çakılma yaşadığı anlaşılan Medair helikopterinde neden devreye girmediği açıklanamıyor.

PİLOT ARIZAYI BİLDİRDİ Mİ?

Düşen helikopterin pilotu Kaya İstektepe’nin kazadan iki gün önce ELT cihazının arızalı olduğu yönünde firmaya bilgi verdiği iddiaları çeşitli basın organlarında yer alırken Medair ve bağlı olduğu Esas Holding hálá suskunluğunu koruyor. Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde düşen helikopterin enkazı kazadan 47 saat sonra bulunurken, İhlas Haber Ajansı muhabiri İsmail Güneş çarpmanın ardından telefonla 112 Acil Servis hattını arayarak yaklaşık 19 dakika konuşmuş ve cesedi enkazdan 500 metre ileride soğuktan donmuş bir şekilde bulunmuştu. Helikopterdeki ELT sisteminin çalışması durumunda muhabir İsmail Güneş’in ve muhtemel diğer yaralıların sağ olarak kurtarılabileceği kaydediliyor. Bir başka şüphe de pilotaj hatası üzerine yoğunlaşıyor. Sivil Havacılık yetkilileri normal şartlarda kuleden rota alarak uçması gereken pilotun bunu yapmak yerine ‘Kendi görüşümle uçacağım’ diyerek büyük bir risk aldığını belirtiyor. Helikopterin çok riskli bir rotada seyrettiği ve kazanın meydana geldiği vurgulanıyor.

Uçuş güvenliğini tehlikeye attığı için ceza almış

HELİKOPTER kazası ile gündeme gelen Medair firmasının bağlı olduğu Esas Holding A.Ş’nin diğer şirketleri de Pegasus Havayolları ve İzair. Ali Sabancı’ya ait şirketler Türk havacılık sektöründe yaptığı promosyon ve reklamlarla hızlı bir şekilde büyürken, geçtiğimiz yıl Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından rekor para cezasına çarptırıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, 2008’de hava yolu şirketlerine yaklaşık 4 milyon lira ceza kestiği bu cezaların yaklaşık 3 milyon liralık kısmının da Esas Holding’e ait Pegasus ve İzair şirketlerine verildiği öğrenildi. Kazaya uğrayan Medair’in de aynı nedenlerden dolayı uyarı cezasına çarptırıldığı kaydedildi. Sivil Havacılık’ın, Esas Holding’e ceza kesmesinde, ‘uçakların bakımının zamanında yaptırılmaması’, ‘uçuş güvenliğinin tehlikeye atılması’, ‘eksik evrak ve alet bulundurma’ suçlarının etkili olduğu belirtildi. Sivil Havacılık’ın ayrıca, uçakların bakımını zamanında yaptırmadığı için şirketin Teknik Müdürü Rıdvan Göktay’ın yöneticilik lisansını da iptal ettiği belirtildi.

ELT cihazıyla ilgili şüpheler artıyor

BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile birlikte beş kişiye mezar olan helikopterin enkazının bulunmasının ardından, aracın teknik donanımıyla ilgili soru işaretleri arttı. Helikopterin kazasının ardından, helikopterin yerini bildiren ELT cihazının varlığının tartışılması üzerine, helikopterin sahibi olan Medair Firmasının yöneticisi Çağatay Özdoğru, ‘Electronic Location Transmitter (ELT) adlı cihaz var. Olmaması diye bir şey mümkün değil. Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer. Dolaysıyla tahminimiz çok şiddetli çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi’ dedi. Ancak, helikopterin enkazına ulaşıldığında, helikopterin dağa doğrudan çarparak, paramparça olduğu, parçaların da çarpmanın etkisiyle 130 metrelik alana yayıldığı belirlendi. Uzmanlara göre, ELT cihazı 4 şiddetinde bir çarpma ile çalışmaya başlıyor. Helikopterin ise dağa 12 şiddetinde çarptığı belirlendi.

CİHAZI KAYITLARDA VAR AMA!

FİRMADAN helikopter enkazının bulunmasının ardından yeni bir açıklama gelmezken, kazayı incelemek için bölgeye giden kaza kırım ekibinin incelemeleri ise devam ediyor. Helikopter paramparça olduğu için, helikopterde bulunan cihazlarla ilgili tam tespit yapılamadı. Ancak, ilk etapta yapılan incelemede ELT cihazından gelen herhangi bir sinyal saptanamadı. ELT cihazı ile ilgili kesin bilgi ise uzmanların geniş kapsamlı incelemesinin ardından ortaya çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarında ise, şirket tarafından helikopterde bulunan güvenlik aletleri ile ilgili beyanda, ELT cihazının olduğu öğrenildi. Medair firması adına çalışan pilotlardan Ali Abanoğlu da, kazanın ardından hemen yaptığı açıklamada, helikopterlerde ELT cihazının olmadığını açıklamıştı. Kazayla ilgili star muhabiri Nevin Bilgin’e açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay da çarpmanın ardından helikopterden hiçbir sinyal alamadıklarını söyledi. Atalay ‘Helikopterde bulunması gereken ELT sistemi çalışmamıştır. Firma ile görüşmelerde ELT sisteminin bulunduğu ifade edilmiş ama çalışmamıştır’ dedi.

Uçuş lisasında sorun mu var?

KAZAYLA ilgili bir başka soru işareti de helikopterin sahibi Medair’in işletme ruhsatına ilişkin. Şirketin ruhsat süresinin kazadan iki gün önce, yani 23 Mart tarihinde dolduğu, ancak şirketin eksikliklerin bir kısmını gidermesi üzerine ruhsatın tarihini 2011’e kadar uzattığı ortaya çıktı. Sivil Havacılık’tan alınan bilgilere göre Genel Müdürlük ruhsat süresi 23 Mart 2009 tarihinde dolacak olan Medair 2008 yılının Aralık ayında geniş kapsamlı bir inceleme yaptı. Yapılan incelemede, Medeair’in güvenli uçuş için gerekli olan birçok konuda eksikliği belirlendi. Genel Müdürlük, eksikliklerin giderilmesi için firmaya 2009 yılının başında 30 günlük süre vererek, eksikliklerin giderilmemesi halinde işletme lisansının süresinin uzatılmayacağı mesajı verdi. Bunun üzerine firma, tespit edilen eksikliklerin bir kısmını tamamladı. Tamamlanmayan eksiklikler için de, en kısa sürede tamamlanacağına ilişkin taahhütte bulundu. Bu gelişme üzerine, Medair’in işletme lisansı 20 Mart 2009 tarihinden geçerli olmak üzere, 22 Mart 2011 tarihine kadar uzatıldı. Kaza yapan helikopterin de, uçuşa elverişlilik sertifikasının süresinin 16 Haziran 2009 tarihinde dolduğu bildirildi. Buna göre, kaza yapan helikopterin bu tarihten sonra, uçuşuna izin verilmemesinin söz konusu olduğu kaydedildi. Öte yandan Sivil Havacılık Müdürlüğü, helikopterin sahibi olan Medair’in tüm işlemlerini mercek altına aldı. İncelemenin ardından, firmanın hatasının tespit edilmesi halinde lisansının iptal edilmesi gündeme gelebilecek.

Pilot kendi kafasına göre uçmuş

KAZAYLA ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın gündeme getirdiği bir başka şüphe de helikopter pilotunun disiplinsiz davranışı. Atalay, helikopterin olumsuz hava koşullarına rağmen havalandığının tespit edildiğini ifade ederek şunları söyledi: ‘Tespitler yapılıyor. Sisli ve karlı bir havada helikopter olumsuz şartlarda orada yolculuk yapmış. Helikopter pilotu görerek uçuş güzergáhı yürütmek istediğini söyleyerek Kahramanmaraş’taki kuleyi devreden çıkarmış. Bu raporlarda yazıyor. O sisli havada helikopterin düştüğü yer çok büyük bir dağın en alt kısmı.’

Ali Sabancı: Cihaz çalışıyordu

Düşen helikopterin ait olduğu MedAir’in sahibi Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, bulunan Acil Yer Bulma Verici Sistemi’nin (ELT) çalıştığını söyledi. İzmir’de İzAir bünyesine katılan dördüncü uçak için düzenlenen törene katılan Sabancı sorular üzerine ‘Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekip, dün (önceki) akşam itibariyle çalışmalarını tamamlayarak kaza mahallinden ayrıldı. Önümüzdeki günlerde onlardan resmi bir şeyler duyarız. Burada yapılabilecek en büyük yanlış, eksik bilgiyle spekülasyona yol açmaktır. Ölenlere de saygı duymak açısından biraz beklememiz lazım ki Sivil Havacılık’ın raporu çıksın’ dedi. Havacılık sektöründe, herkesin her şeyi çok iyi bildiğini sandığını vurgulayan Sabancı ‘Bu çok konuşan fakat konuyu bilmeyen insanlardan Sivil Havacılık da muzdarip’ diye konuştu.

Sabancı, eleştirilere konu olan ELT cihazının da çalıştığını savundu. Cihazın kaza anında çalışıp çalışmadığının sorulması üzerine Sabancı, ‘Cihaz çalışıyordu. Doğru alet takılıydı. Helikopter de regülasyona uygun uçuyordu. Bakımı tamamdı fakat kaza anında ne olduğunu bilmediğimiz için şöyleydi, böyleydi demek, bana göre ölenlere de, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de saygısızlık olur’ dedi.

Yerini NASA bile bulamadı

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, 6 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasının araştırılması sırasında NASA uydularından fotoğraf alındığını, ancak, sis nedeniyle fotoğraflarda netlik sağlanamadığını ifade etti. Atalay, kazanın, hem savcılık hem de Meclis’te oluşturulacak araştırma komisyonunda inceleneceğini belirtti. Kaza sınarısnad uluslararası imkanların araştırıldığını bildiren Atalay, helikopterin sahibi olan firmanın, hem Avrupa’da hem Kanada’da uluslararası havacılık kuruluşlarıyla ilgili ELT sisteminin çalışmadığı durumlarda başka nelerin yapılabileceği konusunda görüşmelerde bulunduğunu ve o raporlarını ilettiğini bildirdi. Atalay ‘Bir de uydudan hava fotoğrafı konusunda çalışma yapılmış, ama sisli olduğu için netlikler sağlanamamıştır. Son gün hava açıldığında ancak bir anlamda biraz daha net bir görüntü sağlanmıştır ama o zaman zaten kaza mahalline ulaşılmıştı’ dedi. Cep telefonundan alınan sinyaller doğrultusunda harita üzerinde belirlenen 25-30 kilometrelik koordinat içinde yapılması gerektiğini dile getiren Bakan Atalay, bulunan kaza mahalli de bu belirlenen koordinatlar içinde olduğunu söyledi.

Esas kimin?

ALTI kişiye mezar olan helikopterin sahibi Medair firması Şevket Sabancı’nın kurduğu Esas Holding’in iştirakleri arasında yer alıyor. Esas Holding’in Yönetim Kurulu, Şevket Sabancı, Ali İsmail Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı, Erhan Kamışlı ve Osman Ünsal’dan oluşuyor. Holding’in CEO’luğunu ise DYP eski Başkanı Tansu Çiller’in, ‘beynimin yarısı’ dediği Hazine eski Müsteşarı Osman Ünsal yürütüyor.

Muhabir bulunmadan ilan verdiler

KAZANIN ardından kamuoyuna bir açıklama yapmayarak suskunluğa bürünen helikopterin sahibi olan Medair şirketi, 29 Mart tarihinde gazetelere verdiği başsağlığı ilanı verdi. İlanda, o tarihte cesedine ulaşılamayan İHA muhabiri İsmail Güneş’in isminin geçmesi dikkat çekti. Öte yandan helikopter kazasında hayatını kaybeden İHA Sivas muhabiri İsmail Güneş, gözyaşları arasında dün memleketi Sivas’ta toprağa verildi.

star




Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs