En Sıcak Konular

'İsrailli pilotlar Konya'da eğitilmiyor'

1 Nisan 2009 16:08 tsi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e gösterdiği tepkinin ardından başlayan “İsrailli pilotların Konya’da Ana Jet Üssü’nde eğitildikleri” iddialarına yan

Gönül, “İsrailli pilotların, halihazırda Konya ve diğer hava üslerinde katıldığı herhangi bir eğitim faaliyeti bulunmamaktadır” dedi. Gönül, İnsansız Hava Aracı Doğrudan Alım sözleşmesinin Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TAI firması arasında imzalandığını İsrailli Elbet firmasının ise TAI’nin alt yüklenicisi olduğunu belirtirken bugüne kadar TAI’ye proje kapsamında 75 milyon 751 bin 96 ABD doları ödeme yapıldığını bildirdi. Bakan Gönül sözleşmenin feshinin ise düşünülmediğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek’in, Başbakan Erdoğan’ın Davos çıkışına rağmen İsraille gerek savunma gerekse istihbarat alanlarında bir dizi anlaşmanın halen yürürlükte olduğuna yönelik soru önergesini yanıtladı. Özyürek Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan 170 adet M-60 tankının modernizasyonu projesi kapsamında İsrail firması İsrael Military Industries’e bugüne kadar ne kadar miktarda ödeme yapıldığını sorarken Bakan Gönül, “2002 yılında başlatılan 170 adet M-60 tankının modernizasyonu projesi kapsamında; prototip ve pilot fazları başarıyla tamamlanmış olup, halihazırda seri modernizasyon faaliyetleri devam etmektedir. Şubat 2009 tarihi itibariyle 91 tankın teslimatı tamamlanmış olup, bu sayının 15 Mart 2009 tarihi itibariyle 99’a yükseltilmesi planlanmaktadır” dedi.

İNSANSIZ HAVA ARACI İÇİN 75 MİLYON 751 BİN 96 DOLAR ÖDEME YAPILDI

İnsansız Hava Aracı Doğrudan Alım Sözleşmesi hakkında da bilgi veren Bakan Gönül, sözleşmenin Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TAİ firması arasında imzalandığını, sözkonusu projede İsrail firması IAI/Elbit Ortaklığı’nın ise TAI firmasının alt yüklenici durumunda olduğunu söyledi.

Bakan Gönül, proje ödemelerinin TAI firmasına yapıldığını belirtirken projenin toplam bedelini de 182 milyon 973 bin 677 ABD doları olarak açıkladı. Sözleşme kapsamında bugüne kadar, TAI firmasına 75 milyon 751 bin 96 ABD doları ödendiğini kaydeden Bakan Gönül, İsrailli firmaya yapılan ödemelerin ise proje modeline göre TAI firması tarafından yapıldığını bildirdi. Gönül, proje kapsamında kalan 107 milyon 222 bin 581 ABD doları tutarındaki ödemenin gecikme cezaları mahsup edilerek sistem teslimatlarını müteakip TAI firmasına yapılacağını ve şu aşamada sözleşmenin feshinin gündemde bulunmadığını kaydetti.

“İSRAİL ELBİT FİRMASI İLE MAHKEME SÜRECE YAŞANMADI”

F-4 uçaklarına keşif podu eklenmesi amacıyla açılan ihale kapsamında sözleşme görüşmelerinin ASELSAN A.Ş ile sürdürüldüğü ve 24 Aralık 2008 tarihinde ASELSAN ile sözleşme imzalandığını kaydeden Bakan Gönül, İsrail Elbit firması ile mahkeme sürecinin yaşanmadığını bildirdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülmekte olan Deniz Kuvvetleri Komutanları ihtiyacı Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesi kapsamında, mevcut durum itibariyle teklife çağrı dosyasını hazırlama çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Gönül, henüz ihale aşamasına geçilmediğini belirtti.

“İSRAİLLİ PİLOTLAR KONYA’DA EĞİTİM GÖRMÜYOR”

Bakan Gönül, İsrailli pilotların Konya Ana Jet Üssü’nde eğitim gördüğü iddialarına da yanıt verdi. Anadolu Kartalı eğitimlerinin 2001 yılından itibaren her yıl üç veya dört dönem halinde Konya İlindeki 3’ncü Ana Jet Üs komutanlığında konuşlu bulunan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda iki hafta süreyle icra edildiğini kaydeden Bakan Gönül, bu eğitimlerin bir veya iki döneminin milli, yine bir ya da iki döneminin de uluslar arası olarak planlandığını söyledi. 2001 yılından bu yana Anadolu Kartalı Eğitimlerinin 21 dönem icra edildiğini ifade eden Gönül, bunların 14 adedinin uluslar arası 7 adedinin de milli olduğunu bildirdi. İsrail’in Anadolu Kartalı Eğitimlerine beş dönem katıldığını kaydeden Bakan Gönül şu bilgileri verdi:

“İsrail’in Anadolu Kartalı Eğitimlerine katılım durumu şu şekildedir: 2002, 2006 ve 2007 yıllarında katılmamıştır. 2001 yılında 20 uçakla, 2003, 2004 ve 2008 yıllarında 10 uçakla, 2005 yılında ise 13 uçakla katılmıştır. Anadolu Kartalı Eğitimlerinin, 2009 yılında 4 dönem halinde yapılması planlanmıştır. İsrail 2009 yılında icra edilecek Anadolu Kartalı Eğitimlerine katılmak için resmi başvuruda bulunmamıştır. İsrailli pilotların, halihazırda Konya veya diğer hava üslerinde katıldığı herhangi bir eğitim faaliyeti bulunmamaktadır.”

Hürriyet



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,436 µs