iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

AMAN: Karadeniz'de garip hareketler!

1 Nisan 2009 15:09 tsi
AMAN: Karadeniz'de garip hareketler! Amerikan savaş gemileri hangi bayrakla gelecek? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Washington çok uzun zamandır, hatta yıllardır, Karadeniz’e girmenin yollarını arıyor. İlk önce kriminal eylemleri (terörizm, uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı) önlemeye “yardımcı olmak” için Karadeniz’e girmeyi önerdi/denedi.

NATO'nun Akdeniz'de devam eden bir operasyonu vardı (Etkin Çaba Harekatı-Operation Active Endeavour) ve bunun benzerini Karadeniz’de etkinleştirmek ve katılmak istedi.

Bu girişime Türkiye ve Rusya karşı çıktı. Karadeniz “tehtidlerin olmadığı, ancak risklerin bulunduğu” bir bölgeydi ve iki büyük güç, Ankara ve Moskova burada huzuru gayet iyi sağlıyordu.

Zaten bir de “Karadeniz Uyum Harekatı” vardı. Rusya, Türkiye, Ukrayna bu işi yapmak için biraraya gelmişlerdi.

Üstelik, Akdeniz’deki NATO harekatı ile maksat ve hedefleri tamamen uyumluydu. NATO Harekâtı ile “bilgi paylaşımına dayanan iş birliği” yapılıyordu.

Eh bunlar da yetmezse, Karadeniz de bir de BLACKSEAFOR kuvveti vardı. Kıyıdaş devletler tarafından teşkil edilen bir kuvvet.

BLACKSEAFOR'un bölgede yasa dışı deniz trafiği ve asimetrik risklerle mücadelede kullanılabilecek uygun bir vasıta olduğu aşikardı. Hasılı ABD’ye ihtiyaç yoktu.

Terör olmadı savaş verelim!..

Amerika’nın bu denemesinin başarısız olduğu dönemlerde bir başka olay meydana geldi. Rusya ile Gürcistan savaşa girdi ve ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri de Karadeniz’e girdi.

Tabii “girdi” derken, Ankara’nın izni ve gözetiminde. Ankara uluslararası anlaşmaların boğazlar ve Karadeniz’de savaş gemilerinin nasıl bulunacağına ilişkin kriterlerini kılı kılına uyguladı.

Herhangi bir tatsızlık çıkmaması için de, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gözünü dört açtı, kimseye de göz açtırmadı. Komutanlık sayesinde mesele kazasız belasız atladıldı.

Anlaşma!..

Buraya kadar ki süreç Karadeniz’deki kıyıdaş ve yabancı ülkelerin savaş gemileri üzerinden yürüttükleri politikanın genel, hatta kaba hatlarını anlatıyor.

Ancak dün, hiç fark edilmeyen bir gelişme yaşandı. Duyanlar da fazla üzerinde durmadı. Basit bir konu gibi duruyordu. Ama önemliydi.

Romanya, "Karadeniz Uyumu Harekatı"na katıldı ve buna ilişkin mutabakat muhtarası iki ülke Deniz Kuvvetleri Komutanı tarafından İstanbul’da imzalandı.

İmza töreninde Oramiral Metin Ataç bir konuşma yaptı ve satır aralarında şu cümleleri kurdu; “Bilindiği üzere Karadeniz; Hazar  Havzası ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya açılması ile önemli bir enerji koridoru haline dönüşmüştür....

Türk boğazlarını kontrol eden Türkiye gibi, Romanya da Karadeniz’e açılan önemli su yollarından biri olan Tuna Nehri’ni kontrol eden ayrıcalıklı bir konuma sahiptir..... 

Yarı kapalı bir deniz durumundaki Karadeniz’in güvenliğinin, Karadeniz’e sahildar ülkeler tarafından sağlanması gerektiğine ve sahildar ülkelerin Karadeniz’in güvenliğini sağlayabilecek yetenekte olduğuna inanıyoruz....”

ABD bayrağı giremez, gemisi mi girer?

Dün imzalan bu anlaşmadan sonra, bugün yeni bir bilgi geldi. Bu bilgi pek fazla haber kaynağında yok. Oldukça ilginç bir bilgi bu.

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD savaş gemilerinin Ukrayna bayrağı altında Karadeniz’e gireceklerini, bu savaş gemilerinin uzun menzilli kanatlı füzeler taşıdığını, bu yüzden Rusya’nın ulusal güvenliğinin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi yayını olan "Krasnaya Zvezda" (Kızıl Yıldız) Dergisi'nde yayınlanan Vladimir Kozin imzalı makalede; ABD’nin Ukrayna’ya savaş gemisi vereceğini, gemilerin Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne devredilmesinden sonra ABD askerlerinin bu gemilerde görev yapmaya devam edeceğinin ifade edildi.

Bu haber, ABD savaş gemilerinin Ukrayna bayrağı altında Karadeniz’de bulunması anlamına geliyor. Tabii bir çok Rus kaynağı bilgiyi kullansa da ne kadar gerçek olduğu muhakkak anlaşılmalı.

Doğruysa, bu konu hayli baş ağrıtacak gibi. Çünkü bu bayrak numarasını Türkiye pek iyi biliyor!



Bu haber 3,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,071 µs