En Sıcak Konular

Seçmen neye göre oy veriyor?

1 Nisan 2009 13:17 tsi
Yerel seçimlerde seçmenlerin yüzde 63,6'sının oyunu, adayların özelliklerini ve bulunduğu siyasi yelpazeyi dikkate alarak verdiği belirtildi.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Damlapınar ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. D. Şükrü Balcı, bir önceki yerel seçim sürecinde yaptıkları ve Selçuk İletişim Dergisi'nde yayınlanan "Seçmenin zihnindeki aday imajını belirleyen etkenler" araştırmasında ilginç sonuçlar yer alıyor.

Araştırmada, seçmenin kararını etkileyen sebeplerin belirli bir olgu ya da olayla açıklanamayacağına işaret edilerek, "Adayların seçmen tarafından algılanan mevcut konumu, kişisel karakteristikleri, partisi ve ideolojisi, siyasal kampanya faaliyetleri ve medya etkisi gibi birçok değişkenin karar aşamasında belirleyici olabileceği, ancak gündemi işgal eden belirli sorunlar ve yapısal özelliklerin de seçmeni etkileyebileceği." belirtiliyor. Araştırmaya göre yerel seçimde oy vermeyi etkileyen en temel faktör olarak seçmenlerin yüzde 63.6'sı adayın temel karakteristiklerini göz önüne alarak oy kullanıyor.

Öte yandan seçmenlerin yüzde 20'si adayın partisini, yüzde 8.1'i adayın yaptığı siyasal kampanya faaliyetlerini, yüzde 6.2'si adayın seçimi kazanma ihtimalini, yüzde 2.1'i medyanın adaya yaklaşımını değerlendirerek karar veriyor.

Bir önceki yerel seçim döneminde yapılan araştırmaya göre yerel seçimlerde seçmenin bir adaya oy verirken birden fazla ölçüt dikkate alınıyor. Adayın dürüstlüğü, yolsuzluklara karşı hassasiyeti, çalışkanlığı, tarafsızlığı ve adaleti, kentin sorunları hakkındaki bilgi ve ilgisi, girişimcilik kabiliyeti, cesareti ve tutarlılığı adayı tercihte ön plana çıkıyor.

Adaya ilişkin bazı özelliklerin seçmen üzerinde çok sınırlı bir etkisinin olduğuna işaret edilen araştırmada, adayın yakın çevre tarafından destekleniyor olması, daha önce desteklenmiş olması, yerel medyanın desteği, adaya verilen yerel medya desteği, adayın cinsiyeti, bayrak ve resimlere bolca yer veren siyasal kampanyaların seçmen üzerinde istenilen etkiyi doğurmadığına yer veriliyor.

SEÇMEN SİYASİ YALPAZEYE GÖRE OYUNU KULLANIYOR

Araştırmada, yerel seçimlerde seçmenin sanılanın aksine partileri değil adayları değerlendirdiği, ancak bulunduğu siyasal yelpazeyi de göz ardı etmediğine işaret edilerek, şu ifadelere yer veriliyor: "Bir yerel seçim sürecinde aday imajının oluşumu ve oy verme davranışının gelişimi, seçmen deneklerinin kendilerini siyasal yelpazenin neresinde gördüklerine göre değişmektedir. Her ne kadar yerel seçimlerde iktidarda olan partilerin oy oranları açısından belirli bir avantaja sahip olduğu varsayılsa da, seçmenlerin siyasal kimliklerine uygun görmedikleri partiler ve adayları lehine yoğun bir oy kayması beklenemez."

Araştırmacılar, bu çerçevede yerel seçim süreçlerinin kendine özgü süreçleri, karakteristikleri göz önüne alındığında, seçmenlerin oy verme davranışının daha çok rasyonel oy verme süreciyle paralellik gösterdiğine dikkat çekilerek, "Seçmenlerin davranışını etkileyen en önemli unsurlardan birinin güven olduğu dikkate alındığında; adayın dürüstlüğü, yolsuzluklara karşı hassasiyeti, çalışkan olması, tarafsız ve adil olması, şehir ve sorunları hakkında bilgi sahibi olması gibi işlevsel açıdan üstleneceği sorumluluğu yerine getirip getiremeyeceğine dair özellikleri, seçmenin zihnindeki imajını belirleyecek değişkenler olarak görülmektedir." denildi.

Araştırmacılar bu sonuçların son yerel seçimler açısından da beklenen şekilde geliştiğini vurgulayarak, "Seçimler her ne kadar genel seçim havasında geçtiği şeklinde yorumlansa da, Türkiye geneli oy ortalamasını etkileme potansiyeli yüksek İstanbul, Ankara, gibi bazı metropol ve büyük merkezlerde aday yarışlarının ön plana çıkmış olması partilerin oy oranlarını da etkilemiştir ve bu araştırma bulgularını desteklemektedir" değerlendirmesini yaptılar.

'BAŞKANLIK İÇİN EN UYGUN MESLEK HANGİSİ?

Aynı araştırmaya göre, "Sizce bir belediye başkanı için en uygun meslek hangisidir" şeklindeki soruya vatandaşların yüzde 34'ü mesleğin yerel yöneticilikte önemli olmadığını dile getirmekle birlikte, yüzde 25.3'ü mimar-mühendis, yüzde 13'ü hukukçu, yüzde 12.8'i eğitimci, yüzde 7.4'ü bürokrat, yüzde 5.7'si işadamı, yüzde 1.3'ü şehir planlama uzmanı, yüzde 0.2'si esnaf ve yüzde 0.2'si halkla ilişkiler uzmanı cevabını veriyor.

cihan



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs