En Sıcak Konular

CHP itiraz etti, seçim iptal edildi !

1 Nisan 2009 13:07 tsi
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı Ayran beldesinde yapılan seçimlerin CHP itirazı nedeniyle İl Seçim Kurulu tarafından iptaline karar verildi.

Ayran beldesinde 29 Mart'ta yapılan yerel seçimler, şaibe karıştığı iddiasıyla iptal oldu. Pazar gününden bu yana beldede süren tartışma dün gece il seçim kurulunun aldığı iptal kararıyla gerginliğe neden oldu. 3 gündür Birecik İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Avcı başkanlığında toplanan seçim kurulu, CHP ve Ak Parti'ye çıkan oyları müşahitlerin gözetiminde defalarca saydı. Seçimlerde bin 130 seçmenin oy kullandığı 5 sandıkta Ak Parti'nin adayı Selahattin Alpay 411, CHP'nin adayı Salih Kalender 410 ve yarışa üçüncü parti giren DTP'nin adayı Salih Demir'e 305 oy çıktı. Bunun üzerine sonuçlara itiraz eden CHP sandıktan çıkan oyların yeniden sayılmasını istedi. Yeniden yapılan sayımda Ak Parti'ye çıkan bir oyun sandık kurulu görevlileri tarafından zarfında 2 mühür olmadığı gerekçesiyle CHP yöneticileri, bunun iptal edilmesini istedi. İlçe seçim Kurulu Başkanı Ahmet Avcı, YSK'nın genelgesinde 138. Maddenin 43 ab'sine göre zarfta sandık kuruluna ait çift mührün olmadığı gerekçesiyle 1 oyu geçersiz saydı.

Bunun üzerine beldedeki seçim sonuçlarının kararı için sandıklar Şanlıurfa İl Seçim Kurulu'na gönderildi. Burada yapılan sayımlarda iki partiye de 410'ar oyu çıkması üzerine kurul AK Parti ve CHP'ye kura yolunu gösterdi. Kararı beğenmeyen Ak Parti seçime şaibe karıştığını öne sürerek kuraya katılmayacaklarını belirtti. 2 partinin itirazını değerlendiren ve oyları ikinci defa sayan İl Seçim Kurulu, 29 Mart'ta Ayran beldesinde yapılan seçimin iptaline karar verdi. İl Seçim Kurulu kararının YSK'ya gönderileceği ve son kararı burasının vereceği belirtildi.

YENİ SEÇİM 7 HAZİRAN'DA YAPILACAK

Seçimlerin iptal edilmesi beldede Ak Parti ve CHP tarafları arasında gerginliğe neden oldu. Çok sayıda güvenlik önlemlerinin alındığı Ayran beldesinde Ak Parti'liler mevcut belediye başkanı ve bu seçimlerde de aday olan CHP'li Salih Kalender'in evine kadar slogan atarak yürüdü.

'Belediye hakkımızdır söke söke alırız' şeklinde tezahüratların yapıldığı yürüyüşte jandarma ekipleri kalabalık grubun etrafında çember oluşturdu. Ardından Ak Parti belediye başkan adayı Selahattin Alpay, kalabalık grubun yatışması için bir konuşma yaparak partilileri sakin ve sağduyulu olmaya çağırdı.

Seçimlerin iptal edilmesinden sonra partililer olarak daha çok çalışmak gerektiğini ifade eden Alpay, "Hakkımız göz göre göre gasp edildi. Ama adalet er geç yine tecelli edecektir. Umarım seçimlerin yapılacağı günün tarihine kadar yapacağımız çalışmalarla bu sefer daha farklı bir şekilde galip ayrılır ve hak ettiğimiz başkanlığı elde ederiz. Kimse taşkınlık çıkarmasın. Ak Partiye yaraşır bir şekilde hareket edelim." dedi.

CHP'li belediye başkan adayı Salih Kalender ise Ak Parti'nin Türkiye'de birtakım yerlerde ayak oyunları yapıp seçimleri aldıklarını öne sürerek, burada da böyle bir şey yapılacağını ancak buna engel olmaya çalıştıkları savundu.

İl Seçim Kurulunun seçimlere şaibe karıştığını gerekçe göstererek Ayran Beldesi'ndeki seçimleri iptal etmesinden sonra gözler YSK'ya çevrildi. YSK'nın da daha önce belirlediği takvime göre seçimleri iptal olan yerleşim birimlerinin 7 Haziran'da yeniden seçimlere gideceğini belirtmişti.

cihan



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs