En Sıcak Konular

Ali Bulaç çok acı konuştu

31 Mart 2009 15:35 tsi
AK Parti neden kaybetti? Muhafazakar kesimin önde gelen yazarı Ali Bulaç çok çarpıcı tespitleri var..

Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç'tan kurşun gibi sözler. Dost acı söyler misali iktidarın yanlışlarını sıraladı. Bir anlamda eleştirilerinde lafını esirgemedi.

Seçim kampanyası ve neden AK Parti'nin başarısız olduğuna dair tespitleri var. Bulaç düşüncelerini NTV'de canlı yayınlanan 'seçim09' programında dile geçirdi.

İKİLİ 94'ÜN TAYYİP ERDOĞAN'I HATIRLATTI

İlk defa Laiklik, başörtüsü, irtica, cumhuriyetin temel nitelikleri gibi konular gündeme gelmedi. Halbuki sağ muhafazakar partilerin özellikle Erdoğan'ın en çok arzu ettiği bu konular etrafında seçim kampanyası yapmak.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekinarı duru sakin ve mütevazi insanlar. Bana 94'ün Tayyip Erdoğan'ını hatırlatıyor ikisinin toplamı.

ÖTEKİ BULUNAMAYINCA AYDIN DOĞAN'A SARKTI

Bunlar yolsuzluklar ve dürüstlük üzerinden gidince AK Parti kampanyasının stratejisinin alt üst olmasına neden oldu. Biraz da Aydın Doğan'a yüklenmesinin sebeplerinden birisi hepsi değil, öteki aradı. Halbuki Doğan siyasi parti değil. Seçim partiler arasında geçiyor.

CHP'den beklediği tepkiyi alamıyor, MHP'den alamıyor, Saadet hiç bu işe girmiyor. Giderek çok daha üslubu sertleştirdi.

TOPLUMSAL MERKEZİN TALEPLERİ

Kim bu toplumsal merkezin duygularını dile getirip merkeze götüreceğini inandırırsa bu toplumsal merkez ona oy verir. Menderes, 1965 Demirel, 1973 Ecevit 1983 Özal, 1996 kısmen Erbakan, 2002 ve 2007'de Erdoğan toplumsal merkezin hamlesini yapmıştır.

DEVLETLE ÇATIŞMA İSTEMİYOR AMA DEMOKRASİNİN GELİŞTİRİLMESİNİ DE İSTİYOR

Ne zaman siysi partiler başarısız olmaktan çıkar? Üç durumda bir Parti devletle çatışırsa bunu istemiyor toplumsal merkez istikrardan yana. Fakat devletin de demokratikleşirilmesini de istiyor. Bunu yapamadığı zaman ondan vazgeçiyor.

BECERİKSİZ OLDUĞU ZAMAN

İki beceriksiz olduğu zaman. Onu da hemen atar. Mesela Antalya'yı kaybetmelerinin önemli nedeni budur. Mühendislik hatası yapmışlar, işi becerememişler, metroyu şehrin ortasından geçirmişler, alışveriş durmuş, esnafı bitirmişler. Rant dağıtılmış yeşil alanlar imara açılmış, rant dağıtımı sırasında haksızlıklar yapılmış. Hasetler kıskançlıklar ortaya çıkmış.

TABANINI UNUTURSA

Merkezle anlaşırsa ona engetre olursa yani o siyasi zümre kendi siyasi çıkarını sadece gözetip tabanını seçmenini unutursa onu atar.

YÜZDE 60 OY YÜZER GEZER

Türkiye'de seçmenin sadakati yoktur. Bu çok güzel bir şeydir doğru bir şeydir, Oyların yüzde 60'ı yüzer gezerdir. Kim onu mobilize edebilirse yaşama tarzına hitap ederse yüzde 60'lık kitle ona yönelir. AK Parti buradan kaybetti. Mağdurken mağrur konuma geçti. Bunu algıladı seçmen..

 



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs