ötekine idi, ama... | " /> iyibilgi zoom" /> ötekine idi, ama... | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Açılımlar ötekine idi, ama...

31 Mart 2009 15:29 tsi
Açılımlar ötekine idi, ama... 29 Mart seçimleri, öncesindeki “açılımlarla” akılda kalacak. Sonuçlar seçmenin bu açılımlara pek de rağbet etmediğini gösteriyor. Bunu nasıl yorumlamak gerekiyor? İki adet seçenek var… iyibilgi zoom

Taraf gazetesi yazarlarından Leyla İpekçi’nin bugünkü yazısı, 29 Mart seçimlerinin “ilginç” sonuçlarından birine dikkat çekiyordu.

 “Açılımlar ‘öteki’neydi ama herkes kendi ‘kale’sinde” başlıklı yazısında: “…Kara çarşaf açılımının AKP ve SP yerine ancak CHP’yle gerçekleştiğinde kıyametin kopmadığı veya TRT-Şeş’in DTP eliyle değil de ancak AKP’nin girişimiyle gerçekleştirildiğinde bölücülük tehdidi söz konusu olmadığı bir ülkede yaşıyoruz” diyen İpekçi, yazısının devamında DTP’nin başarısıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yapıyor:

“…Bana kalırsa bu seçimin en önemli sonuçlarından biri DTP’nin kendi bölgesinde güç tazelemesi oldu. Güneydoğu’da DTP’nin kazandığı iki yeni büyükşehir belediyesi bir yana, PKK’yı silahsızlandırma toplantılarının gündemde olduğu bir dönemde, barış umutlarının DTP’siz hiçbir anlamı olmayacağını bir kez daha ve çok daha güçlü bir biçimde göstermiş oldu.

Kimlik siyasetine hiç prim vermeksizin, hizmet siyasetinden medet ummanın barışa yaklaştığımız söylenen böyle tarihî bir dönemde bile çok da ciddi bir etki yapmadığını gördük. Buna Ergenekon’dan tutuklu JİTEM’ciler bile yeterince etki edemedi nihayetinde.

Çünkü kimlik siyaseti diyerek tu kaka edilen ve karşı milliyetçiliği doğurduğu için habire eleştirilen bir siyaset yapma biçiminin, Güneydoğu halkı için ne anlam ifade ettiğine daha yakından bakmak gerekiyordu.

Siz eğer bir halkın kendi olma hakkını, varoluş hakikatini kendi istediği tanımlarla telaffuz etme hakkını, anadilinde kendini ifade etme hakkını on yıllar boyunca tanımamışsanız, gecikmeyle gelen bir Kürtçe televizyonla da, açlık sınırındaki insanlara verilen yardımlarla da o halka gasp ettiğiniz onurunu kazandırmış olamıyorsunuz.

Nihayetinde herkesin ötekinden oy almaya çalıştığı bir seçimde, herkesin kendi kalesine çekilmiş olmasını yorumlamaya devam etmeliyiz.”

Leyla İpekçi’nin “herkesin ‘öteki’ne açılım yapması” tespiti kadar, bu “açılımların” sahiplerine murat ettikleri sonuçları getirmemiş olmasına dikkat çekmesi de gayet yerinde.

Seçim kampanyalarına iki “açılım” damgasını vurmuştu. Biri CHP’nin “çarşaf” ve “Kuran Kursu” açılımı idi. Sonuçları malum. Seçmen, vıcık vıcık samimiyetsizlik kokan bu “açılımlara” itibar etmedi. CHP, “açılım” yaptığıyla kaldı. Açılımlarının ne kadar samimi ve ciddi olup olmadığını ise hep beraber göreceğiz. Bir öngörü olarak belirtmiş olalım: Göreceğimiz şey, CHP ve Baykal zihniyetinde değişen bir şey olmadığıdır.

Seçim sürecine damgasını vuran diğer “açılım” ise, daha ciddi idi. Yeni yılla birlikte, TRT’nin bir kanalından 24 saat Kürtçe yayın yapılmaya başlamıştı…

Bu adım, hükümetin Kürt seçmenlere göz kırpması olarak eleştirildi. Öyle bile olsa, TRT Şeş, yurttaşlarımızın bir bölümünün anadilini yasaklamak, Kürtçe diye bir dilin varlığını inkar etmek gibi hayatın gerçeklerinin kabul etmediği bir politikadan vazgeçilmesinin ilanı olduğu için önemliydi.

Ancak bu adım, AKP’ye muhtemelen amaçlamış olduğu oy patlamasına yol açmadı. Bunu “TRT Şeş bir işe yaramadı” diye yorumlamak mümkün. Bu durumda, TRT Şeş’in kurulduğu hızla kapatılmasını beklemek gerekecek.

Ne var ki, TRT Şeş’i açan hükümet, bunu söylemleriyle destekleyen bir tutum da sergilemedi. Başbakan Erdoğan, Hakkari’de kamuoyu tarafından “ya sev ya terk et” olarak algılanan bir konuşma yaptı örneğin.

Dolayısıyla, “TRT Şeş bir şeye yaramadı” diye düşünmek yerine, seçim sonuçlarından atılan adımı başka adımlarla sürdürmek uyarısı olarak yorumlamanın daha yerinde olacağını düşünmek gerektiği kanısındayız.

Her iki “açılım” açısından da söylemek gereken, seçmenin bu “açılımları” samimiyet testine tabi tuttuğudur.

En kötüsü, atılan adımların yarı yolda bırakılması olacaktır.

Unutmayalım: İki sene sonra genel seçimler var.

www.iyibilgi.com



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,071 µs