imzala o zaman! | " /> imzala o zaman! | "/>

En Sıcak Konular

Kaybettin, imzala o zaman!

31 Mart 2009 14:03 tsi
Kaybettin, imzala o zaman! Batılıler ve kimi yerliler, seçim sonuçlarının, AKP hükümetinin ‘IMF’le anlaşmasına vesile’ olması gerektiğini iddia ediyor. AKP anlaşmayı seçim ertesine kadar ‘ötelemeyi’ başardı. Ama galiba ötelenecek yer kalmadı! Peki dire

AKP hükümeti, IMF’le anlaşılması yönündeki tüm yerli ve yabancı baskıları göğüsleyerek, hatta biraz da oyalayarak, imzayı 29 Mart seçimleri ertesine değin iteklemeyi başardı.

Bundan maksat, IMF konusunda hassas olan kendi seçmen kitlesinin şimşeklerini çekmemek olduğu kadar, özünde IMF’le anlaşmaların pek hayırlı olmadığına ilişkin inançtı.

Fakat seçim sonuçları AKP’nin manevra alanını daraltmış görünüyor. Bu da, Türkiye’de ve Batı’da kimi çevrelerin, “artık eliniz mahkum, imzalayacaksınız” türünden pozisyon almalarını sağladı.

İmzalayacağımız şey nedir?

Bu konuda önemli tarih, 2 Nisan. O gün İngiltere’de G-20 zirvesi var. Gündeminin maddelerinden biri de IMF.

Ama önce G-20’yi iyi anlamak gerekiyor. Bu oluşumun çekirdeği veya daha açık yazalım, G-20’de borusu ötenler aslında G-7 denen ülkeler; Japonya, İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya ve İtalya.

Yani işin aslında bugün küreseml kriz denen ağır faturayı dünyanın önüne çıkaran ülkeler. Bu ülkeler, batmakta olan bankalara destek verilmesini, IMF kaynaklarının 2 katına çıkarılmasını (çıkarılsın ki borç verebilsin), kamu harcamalarının pompalanmasını istiyorlar.

Ya diğerleri? Doğrusun söylemek gerekirse hepsinin kendi çapında ağırlıkları var ama bu 7 ülkeye direnmeleri biraz zor. Ve yine belli ki G-7 bu ve benzer uygulamaları bastıracak.

Özünde bu uygulamalar basitçe çözümlenebilir; “Biz işi berbat ettik, şimdi pisliği hep birlikte temizleyelim!” Faturayı herkese üleştirelim.

Örneğin Türkiye’nin bu global krizdeki katkısı, sorumluluğu ne? Bu sorunun yanıtı yok. Tersine, bu yüzden uğradığı zararlar ve devamı da gelecek gibi.

Tablo böyleyken, seçimlerde AK Parti 'nin % 38.9’a gerileyen oyu, Türkiye'nin IMF anlaşmalarına dünden daha fazla ihtiyaç duyacağı " yorumuna yaptırıyor bu çevrelere. İşte anlaşma denen aslında bu fatura.

Yemeği yiyen hesabı ödesin!

Uluslararası yatırımcılar bu kriz yüzünden 13 trilyon dolardan fazla bir meblağı çöpe gönderdiler. Yani zarar hanesinde bu rakam yazılı.

Nasıl? Yatırım yaptıkları ülkelerin büyük şirketlerine bu paraları verdiler. Onlar da borçlandı. Sonra kriz geldi ve yatırımlar geri dönmedi. İşte “kimi yabancı ve yerli kurumlar” denilen de bunlar.

O halde sormak gerekiyor. IMF’ten gelecek para nereye gidecek? Bu kritik soruya hükümetin yanıt vermesi isteniyor mu? İstenmiyor çünkü muhtemelen şu yanıt alınacak; “Büyük şirketlerin Batı'dan aldıkları borçları IMF kaynağıyla mı kapatacağız?”

Bu tatsız yanıtı engellemenin bir yolu var. O yol, seçim sonuçlarından hareketlenen politik istikrarsızlık kartını kullanarak IMF ile “istedikleri gibi” anlaşmayı imzalatmak.

AKP buna direnebilecek mi? Zor görünüyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,363 µs